«Εκτροχιάστηκε» το έλλειμμα

Τον εκτροχιασμό των στοιχείων του προϋπολογισμού του 2011 δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το πρώτο πεντάμηνο...

2'

Τον εκτροχιασμό των στοιχείων του προϋπολογισμού του 2011 δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το πρώτο πεντάμηνο.

Συγκεκριμένα, το έλλειμμα διαμορφώθηκε κατά την περίοδο αυτή στα 10,28 δισ. ευρώ έναντι στόχου 9,07 δισ. ευρώ. Το αντίστοιχο περσινό διάστημα του 2010, το έλλειμμα είχε ανέλθει στα 9,1 δισ. ευρώ

Επίσης, τα συνολικά έσοδα υστερούν κατά 1,94 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, ενώ οι συνολικές δαπάνες εμφανίζονται μειωμένες κατά 734 εκατ. ευρώ.

Κατά το μήνα Μάιο, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού προ μείωσης επιστροφών φόρων, αυξήθηκαν κατά 4,7% έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα, ενώ το υπουργείο αναφέρει ότι τα καθαρά έσοδα, για πρώτη φορά φέτος σημείωσαν αύξηση 1,3% τον ίδιο μήνα, «παρά τις αυξημένες κατά 151 εκατ. ευρώ επιστροφές εσόδων έναντι του Μαΐου του 2010».

Σε επίπεδο πενταμήνου, τα καθαρά έσοδα ανήλθαν στα 18,36 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα, μειωμένα κατά 7,1% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.

Το υπουργείο αποδίδει την υστέρηση των εσόδων στην ύφεση, τη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος και στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω τακτοποίησης εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.

Ωστόσο, τα έσοδα του ΠΔΕ αυξήθηκαν κατά 113,78% ή κατά 352 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 6,4%, εξέλιξη που το υπουργείο αποδίδει στην διάθεση ποσού 375 εκατ. ευρώ για παλαιές οφειλές νοσοκομείων και στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 446 εκατ. ευρώ.

Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 4,3% ή κατά 874 εκατ. ευρώ, λόγω κυρίως των αυξημένων επιχορηγήσεων στον ΟΓΑ, ΙΚΑ και ΟΑΕΔ.Οι δαπάνες του ΠΔΕ, τέλος, παρουσιάζουν μείωση κατά 47,3% ή 1.53 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι τα στοιχεία αφορούν μόνο στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης που αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας.

Πηγή:newscode.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή