Στην κρισιμότερη εβδομάδα η ελληνική υπόθεση
ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ - ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ
Το πρωί σήμερα Δευτέρα θα γίνει η συνάντηση του Ελληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γερμανό ομόλογό του στο Βερολίνο, Βόλφανγκ Σόιμπλε.
Η συνάντηση πραγματοποιείται εξ αφορμής της παρουσίας του Ελληνα υπουργού στη γερμανική πρωτεύουσα όπου θα παραστεί σε οικονομικό συνέδριο.
Το τετ α τετ του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα πραγματοποιηθεί δύο 24ωρα πριν από την τριμερή σύσκεψη που συμφώνησαν να έχουν την Τετάρτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας γνωστοποίησε ότι δεν θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση που θα γίνει το πρωί, μετέδωσε το πρακτορείο.
Χθες Κυριακή, ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ συζήτησαν το ελληνικό ζήτημα στη συνάντηση που είχαν στη Γερμανία, στο περιθώριο της συνόδου των G7.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της θα καταφέρουν να χαρτογραφήσουν την πορεία της χώρας χωρίς να προκαλέσουν αστάθεια στις διεθνείς αγορές.
Την ίδια ώρα στην Αθήνα τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά μετά τις αιχμές Γιούνκερ για το Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες με εντολή του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες μεταβαίνει η διαπραγματευτκή ομάδα με επικεφαλής Τσακαλώτο και Χουλιαράκη, με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές και να επιταχυνθούν οι διασδικασίες προς τη συμφωνία.
Συμφωνία
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη που επικαλείται η "Αυγή" το σχέδιο που προτείνει η ελληνική πλευρά είναι ένα ενιαίο πρόγραμμα, το οποίο θα πρέπει να συμφωνηθεί πριν το τέλος του μήνα και να υλοποιηθεί κλιμακωτά με ορίζοντα τον Μάρτιο του 2016.
Οι εταίροι, θα πρέπει να δεσμευτούν σε τρία πράγματα. Πρώτον, ότι δεν πρόκειται να ζητήσουν νέα μέτρα πέρα από αυτά που θα συμφωνηθούν στην παρούσα φάση. Δεύτερον, ότι θα παρέχουν στην Ελλάδα ένα σεβαστό επενδυτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη της οικονομίας, ενδεχομένως με τη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων). Τρίτον, ότι θα προχωρήσουν σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με τρόπο τέτοιο ώστε να επιτυγχάνεται η βιωσιμότητα του. Είναι σαφές, τονίζεται, ότι δεν αρκεί μια γενικόλογη και μη δεσμευτική διατύπωση όπως αυτή της συμφωνίας του Δεκεμβρίου 2012.
Η ελληνική πλευρά θα δεσμευτεί για μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Η σταδιακή υλοποίηση αφορά κυρίως θέματα όπως η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, όπου απαιτείται χρόνος για να ολοκληρωθούν εμπεριστατωμένες αναλογιστικές μελέτες. Θα ισχύει η δέσμευση της χώρας για την επίτευξη στόχων αποφασισμένων από κοινού.
Πολιτική απόφαση
Ο στόχος είναι να υπάρξει μια πολιτική απόφαση της Ευρώπης που θα διαλύει οριστικά τις αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα ξεφεύγει οριστικά από την κρίση χρέους. 'Ένα συνολικό πακέτο με το οποίο θα γίνει σαφές ότι ο κίνδυνος ενός Grexit έφυγε οριστικά. Έτσι θα δοθεί το απαραίτητο έναυσμα για να μεταστραφούν οι οικονομικές προσδοκίες και να λειτουργήσει η οικονομία όπως το φαινόμενο του συμπιεσμένου ελατηρίου. Σε αυτή την περίπτωση, το κίνητρο της Ελλάδας για την τήρηση των συμφωνηθέντων θα είναι πολύ μεγαλύτερο από την απειλή μια δόσης που δεν θα εκταμιευτεί.
Κάλυψη της ρευστότητας μέχρι την έξοδο στις αγορές
Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι αναγκαίο να υπάρξει μέριμνα και για το θέμα της ρευστότητας μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδίου και την οριστική έξοδο στις αγορές. Μια πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι είναι να δοθεί από τον ESM νέο δάνειο για την Ελλάδα, που θα διατεθεί για την αγορά των ομολόγων που έχει στη διάθεσή της η ΕΚΤ και λήγουν άμεσα. Με αυτή την κίνηση το ύψος του χρέους παραμένει σταθερό (το νέο δάνειο από τον ESM θα διαγράψει ισόποσο χρέος προς την ΕΚΤ) και ανοίγει, ταυτόχρονα, τον δρόμο για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Τα χρηματοδοτικά κενά που απομένουν μπορούν να κλείσουν με την εκταμίευση των δόσεων που εκκρεμούν και, ενδεχομένως, με τη διάθεση ενός μέρους των χρημάτων (10,9 δισ.) που υπάρχουν στο ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.