Παρέμβαση Λαφαζάνη για το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας

Στο θέμα του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου επικεντρώθηκε η παρέμβαση του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας, τη Δευτέρα (8/6) στο Λουξεμβούργο.

Επιπλέον, η ελληνική αντιπροσωπεία κατέθεσε στη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου δήλωση με τις διαφοροποιήσεις της και τις ιδιαίτερες θέσεις της επί των συμπερασμάτων της συνεδρίασης για την Ενεργειακή Ένωση.

Όπως ανέφερε κατά την παρέμβασή του ο υπουργός, το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο είναι μία σημαντική εναλλακτική πηγή για την ενεργειακή τροφοδοσία της ΕΕ, έχοντας ως κύριο χαρακτηριστικό «την ευελιξία, την ικανότητα ανταπόκρισης σε περίοδο κρίσης και την πολλαπλότητα των πιθανών προελεύσεων του αερίου». Ωστόσο, πρόσθεσε πως παρά την πτώση της τιμής του, παραμένει γενικά ακριβότερο από το αέριο των αγωγών.

«Πρέπει λοιπόν να βρεθεί η κατάλληλη ισορροπία εντός της ΕΕ, ώστε αφενός να ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια, αφετέρου να επιτυγχάνεται η φθηνότερη ενέργεια για τους καταναλωτές», κατέληξε ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας.

H δήλωση της Ελλάδας επί του κειμένου συμπερασμάτων για την Ενεργειακή Ένωση, είναι η εξής:

«H Ενεργειακή Ένωση και οι ενεργειακές πολιτικές της Ένωσης δεν θα πρέπει να κινούνται με κεντρικό άξονα τις αγορές. Μία ενεργειακή ένωση που θα είχε ως άξονα τις αγορές και μόνο, μάλλον θα απέβαινε επιζήμια για την ενεργειακή ασφάλεια, το ενεργειακό κόστος και τους στόχους για μία όσο το δυνατόν μη ρυπογόνα παραγωγή ενέργειας σε όλες τις χώρες και στο σύνολο της ΕΕ. Μία ενεργειακή ένωση, επίσης, με αποκλειστική προτεραιότητα τις αγορές δεν θα βοηθούσε την ενεργειακή ανάπτυξη και καινοτομία στην Ευρώπη. Αντίθετα, θα επέτεινε τις ήδη βαθιές ανισότητες στην Ένωση, θα προκαλούσε μεγάλες στρεβλώσεις και ανισορροπίες, ενώ θα ενίσχυε την ολιγοπωλειακή συγκρότηση της αγοράς, θέτοντας υπό ερώτημα την ενεργειακή ασφάλεια στην Ένωση. Η Επιτροπή, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την ενεργειακή ασφάλεια, οφείλει να αναλάβει δραστικές πρωτοβουλίες για να συμβάλλει στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας στις κοινωνίες, στον περιορισμό των ενεργειακών ανισοτήτων ανάμεσα στις χώρες και τις περιφέρειες της Ευρώπης, στην ενίσχυση των ενεργειακών υποδομών, στη μείωση του τεχνολογικού χάσματος και στην μείωση του ενεργειακού κόστους στις πιο αδύναμες χώρες».


«Αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και ίση μεταχείριση των διεθνών ενεργειακών διασυνδέσεων» ζήτησε επίσης ο Π. Λαφαζάνης

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για ενεργειακή ασφάλεια όταν ένα στα τέσσερα νοικοκυριά αδυνατεί να πληρώσει τις πιο στοιχειώδεις ενεργειακές του ανάγκες και ζει σε κατάσταση απόλυτης ενεργειακής ένδειας και αβεβαιότητας», επεσήμανε επίσης ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος κατηγόρησε επίσης την ΕΕ για επιλεκτική υποστήριξη των διεθνών ενεργειακών διασυνδέσεων.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζήτησε επίσης την υποστήριξη της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, σημειώνοντας ότι «Η Ελλάδα υποστηρίζει μια σειρά από εξελισσόμενα έργα, αλλά και μεγάλα έργα που προετοιμάζονται οι συμφωνίες για την κατασκευή τους, τα οποία θα ενισχύσουν σημαντικά τις εν λόγω διαφοροποιήσεις και την ασφάλεια εφοδιασμού στις χώρες της Ευρώπης και βεβαίως στο Νοτιοανατολικό ευρωπαϊκό χώρο».

Εντούτοις, τόνισε, «η στήριξη της Επιτροπής προς όλα αυτά τα ιδιαίτερα χρήσιμα έργα, διαφαίνεται στην καλύτερη περίπτωση, επιλεκτική». Και ζήτησε, «όλα τα ενεργειακά έργα να αντιμετωπίζονται από την Επιτροπή με τα ίδια μέτρα και σταθμά και να αποκλεισθεί η επιλεκτική εφαρμογή απέναντί τους, της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας».

Αφού επανέλαβε δε τη διαφωνία του στην προληπτική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις διαδικασίες για τη Σύναψη Διακυβερνητικών συμφωνιών με τρίτες χώρες, η οποία όπως είπε «μπορεί να επιτείνει τη γραφειοκρατία και να περιορίζει μέχρι εξαλείψεως κάθε εθνική ευελιξία και εθνική πρωτοβουλία στη βάση νόμιμων εθνικών συμφερόντων και εθνικών ιδιαιτεροτήτων», κατέληξε σχετικά με το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο: «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που διαθέτει τερματικό LNG στη Ρεβυθούσα και τάχθηκε υπέρ της κατασκευής πλωτού τερματικού LNG στη Βόρεια Ελλάδα, δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος θα μπορούσε να γίνει οργανικό κομμάτι του Κάθετου Διαδρόμου προς τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και πολλές άλλες χώρες».

Σχετικές ειδήσεις