Άθλια προπαγάνδα κατά της Ελλάδας από τους θεσμούς
ΜΕ… ΠΛΗΡΩΜΕΝΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ «ΑΝΕΠΑΡΚΗ» ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ – «ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ» ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Αν και επισήμως η Κομισιόν δεν κάνει λόγο για εμπλοκή των διαπραγματεύσεων, ανεπισήμως βάλλει με «χτυπήματα» κάτω από τη μέση κατά της ελληνικής κυβέρνησης με μια άθλια μεθόδευση που επιχειρείται τις τελευταίες ώρες και με χειραγωγούμενα ρεπορτάζ σε ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης.
Επισήμως η Κομισιόν διατείνεται ότι εξετάζει «λεπτομερώς τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης».
Με «επιμέλεια» και «φροντίδα» εξετάζουν οι θεσμοί τις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος, εν μέσω δημοσιευμάτων περί απόρριψης των αντιπροτάσεων της Ελλάδας από τους δανειστές, υπογράμμισε ότι χρειάζεται χρόνος, ώστε να ελεγχθεί το νέο μεταρρυθμιστικό σχέδιο.
Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, οι τρεις θεσμοί αξιολογούν τώρα τις προτάσεις με προσοχή καθώς, όπως υποστήριξε, κυκλοφορούν διαφορετικές προτάσεις, συμπεριλαμβανομένων και των νέων που ελήφθησαν σήμερα το πρωί.
Ο εκπρόσωπος της ΕΕ τόνισε ότι στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαβουλεύσεων, ανταλλάσσονται διάφορες προτάσεις και σημείωσε ότι οι επαφές θα συνεχιστούν σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να διευκολυνθεί η αξιολόγησή τους.
Την ίδια ώρα , πίσω από τις κουρτίνες, οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών διοχετεύουν ειδήσεις στο Bloomberg και στο Reuters χαρακτηρίζοντας «ανεπαρκή» την ελληνική αντιπρόταση και αναμάσημα» των προηγούμενων προτάσεων.
Φτάνουν μάλιστα να απειλούν ότι θα τινάξουν στον αέρα ακόμα και την τριμερή συνάντηση (Μέρκελ – Ολάντ – Τσίπρα) που έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη 10/06/2015.
Πάντως η ελληνική κυβέρνηση έχει παραδώσει συμπληρωματική πρόταση στους εταίρους για το δημοσιονομικό κενό και για το χρέος.
Η νέα ελληνική πρόταση, που καταγράφεται σε κείμενο επτά σελίδων συνολικά, έχει αναθεωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, προς τα πάνω τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος και του χρόνου(από 0,6% του ΑΕΠ για φέτος και 1,5% του ΑΕΠ το 2016). Σύμφωνα με πληροφορίες οι προτάσεις στα δημοσιονομικά αναπτύσσονται σε τρεις σελίδες και οι υπόλοιπες τέσσερις σελίδες αφορούν σε πρόταση για τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επόμενων μηνών.
Ως προς τον ΦΠΑ προτείνονται ρυθμίσεις για την αύξηση της απόδοσής του (π.χ. να αυξηθεί ο συντελεστής από το 11% στο 12%). Παράλληλα η κυβέρνηση δεν κάνει αποδεκτή την πρόταση των θεσμών για ΦΠΑ 23% στην ηλεκτρική ενέργεια. Ως προς το ασφαλιστικό, εξετάζεται μόνο η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων. Ακόμη η κυβέρνηση δεν αποδέχεται κατάργηση του ΕΚΑΣ, μέτρο το οποίο, πάντως, εκτιμάται ότι μπορεί να αποσύρουν από το τραπέζι οι πιστωτές. Επίσης, η αναθεωρημένη πρόταση έχει ενσωματώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, διοικητικού χαρακτήρα μέτρα τα οποία περιείχε η πρόταση των δανειστών.
Σχετικά με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση προτείνει, μεταξύ άλλων, αύξηση του ορίου εντόκων και συνδρομή του ESM για την αποπληρωμή των ομολόγων της EKT του Ιουλίου και Αυγούστου. Το τελευταίο αποτελεί προϋπόθεση για να δεχθεί η Αθήνα παράταση του προγράμματος. Η ελληνική πρόταση δεν προβλέπει χρήματα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.