Ρεσιτάλ …τρομολαγνείας από ξένα ΜΜΕ
Σενάρια καταστροφολογίας παρουσιάζουν μεγάλα ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με στόχο προφανώς να δημιουργήσουν «κλίμα» εντός και εκτός Ελλάδας, σε μια κρίσιμη καμπή των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.
«ΜΑΥΡΑ ΣΕΝΑΡΙΑ» ΕΠΙΤΕΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
Οι αναλύσεις που παρουσιάζονται σε διάφορά ΜΜΕ, έρχονται να προστεθούν στις πιέσεις που ασκούνται σε πολιτικό επίπεδο στη χώρα μας και επιτείνουν το κλίμα καταστροφής που καλλιεργείται προκειμένου να αποδεχτεί η χώρα μας, τις «σκληρές» προτάσεις των δανειστών.
Δημοσίευμα των New York Times κάνει λόγο για πιθανή χρεοκοπία και έξοδο από την Ευρωζώνη της Ελλάδας, εφόσον δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους στις 30 Ιουνίου, οπότε και λήγει το τρέχον πρόγραμμα.
Η εφημερίδα αναφέρεται σε τέσσερις μήνες ατελέσφορων διαπραγματεύσεων και προτείνει ως λύση να καθυστερήσουν μερικές από τις αποπληρωμές χρέους της Ελλάδας, το οποίο αντιστοιχεί στο 177% του ΑΕΠ και σε αντάλλαγμα αυτής της «διευκόλυνσης» η ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει σε αλλαγές που θα αυξήσουν την είσπραξη των φόρων.
Επίσης, προτείνει να κάνει ο πρωθυπουργός υποχωρήσεις.
Μάλιστα, η εφημερίδα αποκαλεί τη χώρα μας, ούτε λίγο ούτε πολύ «χρηματοοικονομικό ζόμπι».
Καλά πληροφορημένες πηγές που κάνουν επίσης λόγο για χρεοκοπία επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο διακινεί το «μαύρο σενάριο» περί πτώχευσης της χώρας και μάλιστα υποστηρίζει ότι το θέμα εξετάστηκε μαζί με άλλα δύο (συμφωνία ως τις 18 Ιουνίου ή παράταση του τρέχοντος προγράμματος) κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του EuroWorking Group στην Μπρατισλάβα. Το Reuters υποστηρίζει ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να προσφερθεί παράταση με όρους για λήψη μέτρων από ελληνικής πλευράς.
«Για πρώτη φορά υπήρξε συζήτηση ενός "Plan B" για την Ελλάδα» είναι η δήλωση ευρωπαίου αξιωματούχου που επικαλείται το Reuters.
«Μέχρι τώρα οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης είχαν αποφύγει να συζητήσουν μια τέτοια πιθανότητα» αναφέρει.
Παρ’ όλ αυτά σημειώνει, δεν υπάρχει προηγούμενο χρεοκοπίας χώρας της ευρωζώνης.
«Ο χρόνος δείχνει να στερεύει για την Ελλάδα όσον αφορά στην παραμονή της χώρας στο ευρώ» αναφέρει η «Handelsblatt».
Στο ίδιο …τρομολαγνικό μήκος κύματος σημειώνεται ότι το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας λήγει στο τέλος του μήνα, οπότε η Αθήνα θα πρέπει να πληρώσει το 1,6 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Αν δεν τα καταφέρει να ανταπεξέλθει στην υποχρέωσή της αυτή, η χώρα είναι πολύ πιθανόν να κηρύξει στάση πληρωμών», αναφέρει η εφημερίδα.