Ασφαλιστικό: Μέτρα «σοκ» με στόχο την κυβέρνηση

Το 1,8 δις ευρώ που ζητούν "εδώ και τώρα" οι δανειστές είναι εξοντωτικά μέτρα και μάλιστα επιπλέον της εφαρμογής του Μνημονιακού Νόμου Ν. 3863/2010, που έχει προβλεφθεί να εφαρμοστεί από το 2015 και οδηγεί σε δραματικές μειώσεις κύριων, επικουρικών και εφάπαξ παροχών.

Ασφαλιστικό: Μέτρα «σοκ» με στόχο την κυβέρνηση
3'

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΥΨΟΥΣ 1,8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΖΗΤΟΥΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΙ ΠΙΣΤΩΤΕΣ

Ρεπορτάζ: Ανδρέας Πετρόπουλος

"Μόνο αν κάποιος θέλει να κόψει κάθε γέφυρα, ή να εξευτελίσει μπροστά στο λαό την ελληνική κυβέρνηση μπορεί να προτείνει αυτές τις περικοπές".

Με αυτό το σχόλιο κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας απάντησε στους "θεσμούς", δίνοντας την πραγματική απόσταση που χωρίζει πλέον την κυβέρνηση με τους δανειστές, αν και στο παρασκήνιο συνεχίζονται οι συνομιλίες.

Τι σημαίνει όμως η πρόταση "σοκ" των θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση για το Συνταξιοδοτικό;

Σημαίνει νέες μεγάλες περικοπές και μάλιστα στις χαμηλές συντάξεις που συμπληρώνονται με το ΕΚΑΣ, αλλά και στις κύριες μέσα στην επόμενη διετία.

Οι δανειστές καλούν την κυβέρνηση για την επόμενη διετία (2016 - 2017) να προχωρήσει σε άμεσα μέτρα που θα μειώνουν τις δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 1% δηλαδή μειώνοντας γενικότερα τις παροχές κατά 1,8%! Και αυτές τις μειώσεις τις ζητούν επιπλέον της εφαρμογής του Μνημονιακού Νόμου Ν. 3863/2010 που έχει προβλεφθεί να εφαρμοστεί από το 2015 και οδηγεί σε δραματικές μειώσεις κύριων, επικουρικών και εφάπαξ παροχών!

Παρά τα όσα περί του αντιθέτου υποστήριξαν οι "θεσμοί" (ο Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος του προέδρου Γιούνκερ, και η Άνικα Μπράιντχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί) καταλογίζοντας στην ελληνική κυβέρνηση "παραπληροφόρηση και ανακρίβειες", η απάντηση ήρθε μέσα από τη δημοσιοποίηση του κειμένου των "θεσμών".

Σύμφωνα λοιπόν με το έγγραφο ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ ζήτησαν από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα εξοικονομήσεις, αλλά και συγκεκριμένες παρεμβάσεις που σύμφωνα με εκτιμήσεις οδηγούν σε μεγάλες μειώσεις συντάξεων και αντιστοιχούν σε μειώσεις 20% για παροχές πάνω από 1.00 ευρώ ή οριζόντια μείωση όλων των συντάξεων κατά 6,5%.

1,8 δις ευρώ επιπλέον

Συγκεκριμένα προτείνουν ένα πρώτο πακέτο μέτρων να υιοθετηθεί άμεσα στοχεύοντας σε εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δις ευρώ για την περίοδο 2016 και 2017. Αυτό θα πρέπει να επιτευχτεί, τονίζουν οι "θεσμοί" στο έγγραφο, δραστική περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, κατάργηση του ΕΚΑΣ (έως το 2018) και άμεση αύξηση των εισφορών υγείας των συνταξιούχων (σ.σ. από 4% σε 6%).

Με άλλα λόγια οι θεσμοί ζητούν κάθε χρόνο για την επόμενη διετία: α) δραστικό περιορισμό των πρόωρων συνταξεων (71 εκ. ευρώ), β) κατάργηση του ΕΚΑΣ (700 εκ.ευρώ), γ) αύξηση της εισφορά για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από 4% σε 6% (200 εκ.ευρώ) που θα μειώσει οριζόντια κατά αντίστοιχο ποσοστό τις κύριες συντάξεις.

Αν και τα νούμερα "βγαίνουν" για τις περικοπές των 1,8 δις ευρώ την επόμενη διετία, οι "θεσμοί" ζητούν μειώσεις και στις κύριες συντάξεις μέσω της άμεσης εφαρμογή του Ν. 3863/2010 που προβλέπει: καθιέρωση από το 2015 της εθνικής σύνταξης των 360 ευρώ, πλήρως ανταποδοτική κύρια σύνταξη, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (μειώσεις 15% μέσα στο 2015 ή περικοπές 326 εκ. ευρώ).

"Ουσιαστικά ζητούν να εξαφανιστούν οι επικουρικές και να πάνε όλες οι συντάξεις στα 300 ευρώ το μήνα" σχολίασε ο γ.γ. Κοινωνικής Ασφάλισης Γ.Ρωμανιάς.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή