O προκλητικός Ντάισελμπλουμ διαφημίζει τα... οδυνηρά κατορθώματά του
ΖΗΤΑ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ EUROGROUP ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΛΟΓΟ ΓΙΑ «ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ» ΤΟΥ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ
Στο πλαίσιο της... αυτοδιαφήμισης, ο άνθρωπος που στο βιογραφικό του παρουσίαζε πτυχίο που δεν είχε αποκτήσει ποτέ (!), αναφέρει, μεταξύ άλλων πως, από την αρχή της θητείας του «στήθηκαν μηχανισμοί σταθεροποίησης, διασώθηκαν τράπεζες, σε πέντε χώρες εξασφαλίστηκαν προγράμματα οικονομικής στήριξης, το πλαίσιο διακυβέρνησής μας ενισχύθηκε, τη στιγμή που οι αγορές έθεταν εν αμφιβόλω το μέλλον της Ευρωζώνης». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο εισαγωγικό του σημείωμα ο Ντάισελμπλουμ «αυτή τη στιγμή – κατά την άποψή μου – η Ευρωζώνη είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση».
Ως προς την ελληνική κρίση, ο πρόεδρος του Eurogroup σημειώνει πως «μετά από εντατικές συνομιλίες τον Φεβρουάριου, το Eurogroup έφτασε σε συμφωνία για την επέκταση του δεύτερου προγράμματος στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας για τη τρέχουσα αξιολόγηση είναι σε εξέλιξη. Το Eurogroup είναι και θα είναι παρόν στη διαδικασία και έχει δεσμευτεί για την παροχή επαρκούς στήριξης στην Ελλάδα, όσο εκείνη τιμά τις δεσμεύσεις της εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου».
Μεταξύ άλλων, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επισημαίνει και την επιτυχία του κυπριακού προγράμματος: «Σε ένα ιδιαιτέρως απαιτητικό οικονομικό περιβάλλον, το Eurogroup στήριξε την Κύπρο με ένα οικονομικό πρόγραμμα βοήθειας με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Όλοι οι έλεγχοι κεφαλαίων έχουν αρθεί τώρα, η βάση καταθέσεων έχει σταθεροποιηθεί και ο δημοσιονομικός στόχος για το 2014 ξεπεράστηκε με μεγάλη διαφορά. Η Ανάπτυξη επέστρεψε στο πρώτο τέταρτο του 2015».
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών παρουσιάζει, στη συνέχεια, την ατζέντα του για τα επόμενα 2,5 χρόνια και στην κατακλείδα της επιστολής του δεσμεύεται για τους στόχους του: «Ο στόχος μου είναι να προετοιμάσω μέσω Eurogroup την νομισματική Ένωση για τις προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας. (...) Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας είναι ουσιώδους σημασίας για τη βιωσιμότητα της νομισματικής μας Ένωσης».