Κρούγκμαν: 'Εσπασε η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια σε μια έξοδο από το ευρώ
H μοναδική νέα είδηση που βγήκε από τη χθεσινή ημέρα αφορά την έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ GREXIT - Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ ΕΠΩΔΥΝΑ ΜΕΤΡΑ
Όπως αυτό διατυπώθηκε μετά το Eurogroup από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, "υπό το φως των αποτελεσμάτων της συνεδρίασης του Eurogroup αποφάσισα να συγκαλέσω μια σύνοδο κορυφής της ζώνης του ευρώ την Δευτέρα 22 Ιουνίου και ώρα 19:00" είπε... συγκεκριμένα "είναι καιρός να συζητήσουμε επειγόντως την κατάσταση της Ελλάδας στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο".
Λίγο πριν οι εταίροι έπραξαν το αναμενόμενο ζήτησαν από την Ελλάδα νέες συγκεκριμένες προτάσεις αξιόπιστες.
Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως είναι απαραίτητο η Ελλάδα να προχωρήσει στη λήψη μέτρων για να μην μπει σε περιπέτειες, ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ καυστική παρά ποτέ ζήτησε να αρχίσουν οι συνομιλίες μεταξύ ενηλίκων, για να υπάρξει ... αποτέλεσμα.
H σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής τη Δευτέρα είναι θετική εξέλιξη στον δρόμο για τη συμφωνία, σχολίασαν κυβερνητικές πηγές και βλέποντας πέρα από το πρωφανές τελικά οδεύουμε για την πολιτική απόφαση που ζητούσε η κυβέρνηση Τσίπρα.
Επιδιώξαμε οι τελικές διαπραγματεύσεις να γίνουν στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο της Ευρώπης και εργαζόμαστε τώρα για την επιτυχία της συνόδου αυτής. Όσοι επενδύουν στην κρίση και σε σενάρια τρόμου θα διαψευστούν, αναφέρουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.
Την ίδια ώρα οι αναλύσεις, οι εκτιμήσεις και τα δημοσιεύματα βρέθηκαν στο απόγειό τους.
Τα περισσότερα κινδυνολογικά όπως δημοσιοποιήθηκαν έτσι και διαψεύστηκαν.
Ωστόσο, μια ανάρτηση του Πολ Κρούγκμαν στο Blog του αποτυπώνει αυτό που πλέον έχει γίνει σαφές και στους πλέον αδαείς.
Εχει ήδη σπάσει η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια σε μια πιθανή έξοδο από το ευρώ, το ιδεολόγημα για τους ανεύθυνους Έλληνες και η μεγάλη πλάνη των δανειστών.
Οι πιστωτές πρέπει να φοβούνται το Grexit πιο πολύ από τους Ελληνες, σημειώνει ο Πολ Κρούγκμαν προσθέτοντας πως τα περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές γίνονται όλο και πιο στενά, αν και δεν έχουν κλείσει οριστικά.
Υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να είμαστε σίγουροι για τις επιπτώσεις από ένα Grexit
Στην ανάρτησή του επισημαίνει ότι η πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι σε μια έξοδο από το ευρώ έχει ήδη σπάσει. Καμία χώρα δεν θα σκεφτόταν να φύγει από το ευρώ υπό το φόβο ότι μια τέτοια κίνηση θα πυροδοτούσε «την μητέρα των κρίσεων», αλλά αυτός ο φόβος δεν ισχύει πλέον για την περίπτωση της Ελλάδας, καθώς η χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχει ήδη δεχθεί μεγάλο πλήγμα.
Ο νομπελίστας οικονομολόγος, κάνει σαφές πως τίποτα δεν τον ενοχλεί περισσότερο από το ότι για όλα ευθύνεται η αναποτελεσματικότητα των Ελλήνων, ενώ η Ελλάδα εφαρμόσει τρομακτικά επώδυνα μέτρα.
Το πρόβλημα είναι ότι οι μεγάλες περικοπές δαπανών σε μια οικονομία χωρίς ανεξάρτητη νομισματική πολιτική και τη δυνατότητα να υποτιμήσει το νόμισμα της οδηγούν σε τεράστια οικονομική συρρίκνωση. Το οποίο σημαίνει πως ότι κερδίζεται από το μέτωπο των δαπανών χάνεται από το μέτωπο των εσόδων.
«Αυτό δεν είναι ένα λάθος των Ελλήνων, αλλά ουσιαστικά ένα σχεδιαστικό ελάττωμα του ίδιου του ευρώ» γράφει ο νομπελίστας οικονομολόγος.
Όσον αφορά το Grexit, o νομπελίστας οικονομολόγος διαπιστώνει ότι αυτήν την στιγμή κάποιοι από την πλευρά της τρόικας φαίνεται σχεδόν να καλωσορίζουν το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Αυτό είναι αρκετά παράξενο σημειώνει από την σκοπιά των πιστωτών, το Grexit είναι κάτι απόλυτα αρνητικό. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έπαιρναν λιγότερα χρήματα πίσω σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη συμφωνία κρατάει την Ελλάδα μέσα και η απόδειξη ότι το ευρώ είναι τελικά αναστρέψιμο θα προλειάνει το έδαφος για μελλοντικές κρίσεις, ακόμα και αν η ΕΚΤ καταφέρει να συγκρατήσει αυτήν την κρίση.
Οι Έλληνες από την άλλη πλευρά, μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με το χάος μετά την έξοδο από το ευρώ. Και ενδεχομένως η προειδοποίηση από την Τράπεζα της Ελλάδας ότι η υποτίμηση θα οδηγήσει την χώρα στον τρίτο κόσμο να είναι σωστή, υποστηρίζει ο κ. Κρούγκμαν.
Αλλά αν δεν συμβεί αυτή η εσωτερική κατάρρευση, ένα υποτιμημένο νόμισμα θα οδηγούσε τελικά σε ανάκαμψη.
Εν κατακλείδι οι πιστωτές θα έπρεπε να ανησυχούν περισσότερο από τους Έλληνες για μια ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ.