Βιώσιμη λύση χωρίς μειώσεις στο Ασφαλιστικό- Eπανέρχεται η κανονικότητα στα Εργασιακά

Τέλος στο email Χαρδούβελη, μένει το ΕΚΑΣ, προστατεύονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Επανέρχονται οι Συμβάσεις και ο Μισθός.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Μέτρα στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων, των ταμείων και της Κοινωνικής Ασφάλισης με ελάχιστες επιβαρύνσεις, μέσω κυρίως αύξησης των εισφορών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, περιλαμβάνει η τελική συμφωνία με τους δανειστές για το Ασφαλιστικό.

Η κυβέρνηση απέφυγε νέα εξοντωτικά μέτρα μείωσης των επικουρικών συντάξεων (14% μόνο για το 2015, σύμφωνα με το e-mail Χαρδούβελη), ενώ διατήρησε σχεδόν ανέπαφες τις αποδοχές των χαμηλοσυνταξιούχων με τη διατήρηση του ΕΚΑΣ, το οποίο οι θεσμοί με την πρότασή τους ήθελαν να καταργήσουν.

Με άλλα λόγια απέφυγε άμεσα μέτρα μείωσης των συντάξεων που ξεπερνούσαν το 1 δισ. ευρώ τον χρόνο (500 εκατ. από τη μείωση των επικουρικών και 700 εκατ. από τη μείωση του ΕΚΑΣ) και περιόρισε τις επιβαρύνσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων στα 135 εκατ. ευρώ για το 2015, που αντιστοιχεί η αύξηση από 4% σε 5% της εισφοράς της κύριας σύνταξης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

186 ευρώ τον χρόνο η μέση επιβάρυνση

Σε μια μέση κύρια σύνταξη 665 ευρώ, η μείωση αντιστοιχεί σε 6,65% ευρώ τον μήνα και περίπου 72 ευρώ συνολικά τον χρόνο. Αντιστοίχως το 2016 η προβλεπόμενη αύξηση των εισφορών (από 0% σε 5%) στις επικουρικές για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη υπολογίζεται ότι θα επιβαρύνει τους συνταξιούχους με μέση επικουρική (183 ευρώ) κατά 8,14 ευρώ τον μήνα. Δηλαδή η συνολική επιβάρυνση των συνταξιούχων σε ετήσια βάση είναι της τάξης των 186 ευρώ.

Επανέρχονται οι εργοδοτικές εισφορές

Ακόμη στο τραπέζι βρίσκονται:

* Η επαναφορά των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων στις 3,9 μονάδες, δηλαδή στα προ Μνημονίου επίπεδα, προκειμένου να ενισχυθούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Με βάση υπολογισμούς από την επαναφορά των εισφορών, στα ταμεία θα εισρεύσουν 350 εκατ. ευρώ το 2015 και 800 εκ.ευρώ το 2016.

* Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και ο χρόνος εφαρμογής των «περιορισμών εξόδου» στη σύνταξη, που είναι ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που θα κρίνουν τη συμφωνία. Οι δανειστές εμφανίζονται αμετακίνητοι από την πρότασή τους για κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Η ελληνική πρόταση προβλέπει να ξεκινήσουν οι περικοπές από 1.1.2016 και να ολοκληρωθούν σε μία περίοδο τριών ετών προκειμένου να μην θιγούν θεμελιωμένα δικαιώματα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, τα ποσά που εξοικονομούνται με βάση την ελληνική πρόταση υπολογίζονται σε 60 εκατ. ευρώ το 2015 και 300 εκατ. ευρώ το 2016.

"Πάμε για κατάργηση των πρόωρων, των μειωμένων συντάξεων, αλλά σταδιακά, από 1.1.2016 έως και το 2025" υποστήριξε ο γ.γ. Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Ρωμανιάς συμπληρώνοντας ότι "τα θεμελιωμένα δικαιώματα δεν θα θιγούν και άρα δεν θα θιγούν κατηγορίες όπως μητέρες ανήλικων παιδιών, υπαγόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά και ΑΜΕΑ".

Τα μέτρα

Η ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό, όπως έχει διαμορφωθεί, περιλαμβάνει τα ακόλουθα μέτρα:

1. Αύξηση από 4% σε 5% της εισφοράς κύριων συντάξεων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

2. Αύξηση από 0% σε 5% της εισφοράς των επικουρικών, επίσης για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

3. Αύξηση εργοδοτικών και εργατικών εισφορών στο 3,9% για κύριες συντάξεις.

4.Αύξηση από 3% σε 3,5% των εισφορών των εργαζομένων για επικουρική σύνταξη.

5. Οι πρόωρες συντάξεις θα περιοριστούν από το 2016 σταδιακά [και όχι από 30.06.2015] μέχρι το 2025, διατηρώντας τις εξαιρέσεις για ειδικές κατηγορίες [βαρέα και ανθυγιεινά, μητέρες ΑΜΕΑ], χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα.

6. Το ΕΚΑΣ δεν θα καταργηθεί αλλά θα αντικατασταθεί από το 2020 από ένα νέο πλαίσιο προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων.

7. Δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που θα μείωνε τις συντάξεις κατά 500 εκατ. ευρώ.

8. Θα αυξηθεί η σύνταξη ανασφάλιστων του ΟΓΑ.

9.Παραμένουν οι φόροι υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν το ασφαλιστικό σύστημα.

10.Δεν αλλάζουν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης στα 67 έτη, όπως ζητούνταν για όσους βγουν στη σύνταξη από την 30η Ιουνίου 2015.

Επανέρχονται οι Συμβάσεις και ο Μισθός

Στην αγορά εργασίας η κυβέρνηση, κατάφερε την επαναφορά των ΣΣΕ.

Αναλυτικά:

· Δεν αποδέχθηκε τη διατήρηση του ισχύοντος πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του 2015, και θα επαναφέρει το προηγούμενο πλαίσιο.

· Δεν αποδέχθηκε τις μαζικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο σύμφωνα με τις «καλές πρακτικές» των χωρών της ΕΕ.

· Δεν αποδέχθηκε «να μην ανακληθούν οι νομικές παρεμβάσεις της προηγούμενης περιόδου στα εργασιακά». Αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμη να νομοθετήσει για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σχετικές ειδήσεις