Μικραίνουν οι διαφορές σε ΦΠΑ, Ασφαλιστικό - Αναζητείται φόρμουλα για το χρέος
«Η μεγαλύτερη απόσταση έχει καλυφθεί, είναι ώρα ευθύνης για όλους». Αυτή η εκτίμηση - δήλωση που αποδίδεται σε κορυφαίο Ευρωπαίο παράγοντα αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, αποτυπώνει την αισιόδοξη στροφή στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς.
Στροφή στο ρεαλισμό - Προσέγγιση σε κρίσιμα θέματα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών
Επίσης η απόφαση για τη διεξαγωγή νέου Eurogroup το Σάββατο το πρωϊ αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο για συνέχιση των διαπραγματεύσεων και σαφή ένδειξη ότι οι διαφορές είναι πλέον μικρές και πάντως όχι τέτοιες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αδιέξοδο και ρήξη.
Σύμφωνα με κύκλους της ελληνικής διαπραγματευτικής πλευράς κατά τη διάρκεια του Γιούρογκρουπ, η πρόταση των δανειστών συνάντησε σοβαρή κριτική από υπουργούς Οικονομικών άλλων χωρών, και μάλιστα χωρών του Νότου, γεγονός που επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τις διαφορές μεταξύ των εταίρων.
Αναλυτικά:
Το κείμενο των θεσμών όπως και η ελληνική πρόταση βρέθηκαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, με τους δανειστές να εμφανίζονται σχετικά λογικότεροι στις προσεγγίσεις τους τόσο στο θέμα του ΦΠΑ, όσο και στο θέμα του Ασφαλιστικού, όπου εκτιμάται πως οι δύο πλευρές έχουν βρεθεί περισσότερο κοντά παρά ποτέ.
Συγκεκριμένα, έχουν γίνει αποδεκτές πολλές προτάσεις της ελληνικής πλευράς όπως να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια και το νερό, να υπάρξουν τρεις συντελεστές ΦΠΑ, να αυξηθεί ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων έστω κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες αντί τριών που ζητούσε η κυβέρνηση.
Στο Ασφαλιστικό, οι δανειστές έχουν προσπαθήσει να πετύχουν την κατάργηση του ΕΚΑΣ το αργότερο το 2017. Η Αθήνα ζητούσε κατάργηση μέχρι το 2020. Το νέο σχέδιο χωρίζει τη διαφορά και έτσι διατηρείται το ΕΚΑΣ μέχρι το Δεκέμβριο του 2019. Επίσης οι δανειστές περιορίζουν τις απαιτήσεις τους σε πιο γρήγορη, αλλά σταδιακή κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης (μάλλον από 1.7.2015) και σε ταχύτερη αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.
Σύμφωνα με το σχέδιο, το όριο συνταξιοδότησης είναι τα 67 έτη έως το 2022, πολύ πιο γρήγορα από ότι είχε ζητήσει η ελληνική πλευρά (αρχικά, η Αθήνα πίεζε για το 2036), αλλά το συμβιβαστικό σχέδιο του Τσίπρα που υποβλήθηκε στις Δευτέρα, προτείνει το 2025.
Επίσης φαίνεται να έχει αποσυρθεί οριστικά από το τραπέζι η αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων στην υγειονομική περίθαλψης από το 4% στο 6%, όπως ζητούσαν οι δανειστές.
Η ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης αποτελούμενη από τους Γιώργο Χουλιαράκη, Γιάννης Δραγασάκη, Νίκος Παππά, Γιάννης Βαρουφάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο εξέφραζε συγκρατημένη αισιοδοξία μετά την ολοκλήρωση του Γιούρογκρουπ.
Συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει και για το θέμα του Χρέους και εκτιμάται ότι θα υπάρχει αναφορά, «μιας παραγράφου», σε τελικό κείμενο συμφωνίας, και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, θα περιγράφονται οι δεσμεύσεις των Ευρωπαίων και συγκεκριμένα ότι «εφόσον υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα θα εξεταστεί η αναδιάρθρωση του χρέους με επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων».