Δημοψήφισμα: Οι έξι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης

Νέο πρόγραμμα, διετούς διάρκειας και με δύο επιπλέον σκέλη, ανάπτυξη και αναδιάρθρωση χρέους, αντί μόνο μέτρων - μεταρρυθμίσεων που περιελάμβαναν τα δύο προηγούμενα, έθεσε προς συζήτηση στο Εurogroup (που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι) η ελληνική κυβέρνηση και ενώ έληξε χθες (30/06/2015) τα μεσάνυχτα το δεύτερο πρόγραμμα των ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ.

Τι θα συζητηθεί σήμερα στο Εurogroup

Η κυβέρνηση με την πρόταση της θεωρεί ως εκ των ων ουκ άνευ απαιτούμενα το αναπτυξιακό σκέλος (επενδύσεις) την αναδιάρθρωση χρέους, την διασφάλιση μισθών και συντάξεων από περικοπές και την προστασία των εργαζομένων από απολύσεις.

Η ελληνική πρόταση έχει δύο μέρη:

Το πρώτο συνίσταται σε διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση χρέους.

Το δεύτερο αποτελείται από κείμενο 6 κρίσιμων σημείων προς συζήτηση το οποίο απέστειλε η κυβέρνηση αργά το βράδυ, τα οποία είναι:

1. ΦΠΑ: Στο σημείο αυτό, οι δύο πλευρές έχουν συγκλίνει σύμφωνα με πληροφορίες, με υπαγωγή εν τέλει των ξενοδοχείων σε συντελεστή 13% αντί 23%.

2. Εργασιακά: Εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

3. Ασφαλιστικά: Διατήρηση του ΕΚΑΣ.

4. Αποκρατικοποιήσεις: Εμπλεκόμενες πλευρές στον διάλογο τόνισαν ότι δεν υπάρχει εμπλοκή στο εν λόγω κεφάλαιο.

5. Δημοσιονομικά και Χρηματοδοτικά: Η πρόταση που εστάλη προς συζήτηση από τους 19 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ εφέτος και 2% του ΑΕΠ το 2016.

6. Χρέος: Αναδιάρθρωση (επιμήκυνση, μείωση δόσεων).

Το Νewsbomb.gr οφείλει να τονίσει ότι η όποια θετική εξέλιξη θα πρέπει να αντανακλά και τις τελευταίες δεσμεύσεις της κυβέρνησης, με βάση τις οποίες προκήρυξε το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Δηλαδή, ότι δεν θα υπογράψει ένα ακόμα μνημόνιο, το οποίο θα έχει επίφαση δικαιοσύνης και θα συνεχίζει να πλήττει κρίσιμους τομείς, όπως η υγεία του ελληνικού λαού, ο τουρισμός, οι μισθοί και οι συντάξεις.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, το Eurogroup ήταν τεχνικά αδύνατο να δώσει εχθές έστω ολιγοήμερη παράταση στο υφιστάμενο ελληνικό πρόγραμμα, βάσει του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η τηλεδιάσκεψη θα συνεχιστεί σήμερα, Τετάρτη (01/07) στις 18:30 το απόγευμα, ώστε οι Υπουργοί Οικονομικών να εξετάσουν τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Την εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ωστόσο αποκάλυψε πως «η ελληνική κυβέρνηση θα αποστείλει νέες προτάσεις αύριο», αλλά και ότι «οι όροι ενός νέου προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα ενδεχομένως να είναι σκληρότεροι».

Υπενθυμίζεται ότι η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 12:30 το μεσημέρι.

«Οι θεσμοί θα εξετάσουν το αίτημα για νέο πρόγραμμα, μόνο μετά το δημοψήφισμα», ξεκαθάρισε επίσης ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ.

Όπως πάντως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο ευρωπαϊκή πηγή, οι νέες προτάσεις που κατέθεσε η Ελλάδα στο Eurogroup, είναι πολύ πιο κοντά στα «θέλω» των Θεσμών, ενώ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων φέρεται να βρίσκεται και ένα τρίτο πρόγραμμα.

Δεν πρέπει μάλιστα να αποκλειστεί η απόσυρση του δημοψηφίσματος, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση συμφωνήσει για ένα νέο πρόγραμμα δανεισμού.

Αν πάντως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφωνήσουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται τρίτο πρόγραμμα, τότε η απόφαση αυτή θα πρέπει να επικυρωθεί από κοινοβούλια, όπως το γερμανικό. Ακολούθως, και μετά την επικύρωση από τα κοινοβούλια, θα ακολουθήσουν οι συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις και δεύτερη επικύρωση από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί πως και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ το βράδυ της Τρίτης, σημείωσε πως υπάρχει η πιθανότητα να μην διεξαχθεί τελικά το δημοψήφισμα, ωστόσο αυτό είναι αποτέλεσμα πολιτικής απόφασης.

«Το δημοψήφισμα προκηρύχθηκε για να επιτευχθεί συμφωνία με συγκεκριμένα κριτήρια», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ενώ και ο πρωθυπουργός της Μάλτας ενημέρωσε το κοινοβούλιο της χώρας του ότι, υπό προϋποθέσεις, η Ελλάδα συζητά ακόμα και την ακύρωση του δημοψηφίσματος.

Η Μέρκελ πάντως, σε νέες της δηλώσεις, ήταν κάθετα αρνητική όσον αφορά σε ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, πριν το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Από την πλευρά του, ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ ανέφερε ότι το Eurogroup κατέληξε σήμερα στο συμπέρασμα ότι το αίτημα του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, να παραταθεί το ελληνικό πρόγραμμα και να υπάρξει μια συμφωνία για την απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί.

Σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ο Στουμπ ανέφερε επίσης ότι το τρίτο αίτημα, για τη χορήγηση πιστώσεων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, θα εξεταστεί χωριστά και όχι στο πλαίσιο των κατεπειγουσών διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή.

«Το Eurogroup τελείωσε. Η επιστολή του Τσίπρα περιλαμβάνει τρία αιτήματα. Η παράταση του προγράμματος ή το κούρεμα δεν είναι δυνατό να γίνουν. Το αίτημα για ένα πρόγραμμα του ESM θα εξεταστεί μέσω των κανονικών διαδικασιών», τόνισε χαρακτηριστικά ο Στουμπ.

Σύμφωνα, δε, με το Reuters, τον Guardian, αλλά και γερμανικά ΜΜΕ, o Γιάνης Βαρουφάκης προσπάθησε, στο Eurogroup της Τρίτης, να «ανταλλάξει» το χρέος με το δημοψήφισμα.

Τέλος το πρόγραμμα διάσωσης: Χάνονται 12,7 δισ. ευρώ

Στο μεταξύ, την ίδια ώρα το ESM ανακοίνωσε πως το ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας εξέπνευσε τα μεσάνυχτα της 30ης Ιουνίου ώρα κεντρικής Ευρώπης (περίπου 01:00 μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας).

Κάτι που σημαίνει πως η τελευταία δόση του EFSF των 1,8 δισ. ευρώ δεν είναι πλέον διαθέσιμη για την Ελλάδα, ενώ το πρόγραμμα των 10,9 δισ. από τον EFSF για την κάλυψη των πιθανών απωλειών από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ακυρώνεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ CAPITAL CONTROLS

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Σχετικές ειδήσεις