Δημοψήφισμα - Κρούγκμαν: Να σταματήσουν τα τελεσίγραφα προς την Ελλάδα οι δανειστές
Ο Κρούγκμαν αναφέρεται αρχικά στην περίπτωση της Φινλανδίας.
«Η Φινλανδία είναι ένα μοντέλο ευρωπαϊκής χώρας. Έχει αξιόπιστη κυβέρνηση, σταθερά δημοσιονομικά και ισχυρή πιστοληπτική ικανότητα, που της επιτρέπει να δανείζεται με απίστευτα χαμηλά επιτόκια», τονίζει στην εισαγωγή του ο Κρούγκμαν.
Συνεχίζοντας αναφέρει ότι η χώρα βρίσκεται στον όγδοο χρόνο μίας πτώσης που έκοψε το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κατά 10% και δεν φαίνεται ότι θα σταματήσει. Στην πραγματικότητα, αν αυτό δεν αποτελεί εφιάλτη για τον ευρωπαϊκό νότο, για τη φινλανδική οικονομία φαντάζει ως επική καταστροφή».
Ο Νομπελίστας οικονομολόγος αναφέρεται στη συνέχεια και στην οικονομία της Δανίας, που δεν βρίσκεται στην ευρωζώνη, καθώς και της Ολλανδίας, τονίζοντας ότι είναι σε χειρότερη κατάσταση από ότι της Γαλλίας, με μόνη εξαίρεση τη Γερμανία. Επίσης, υπογραμμίζει ότι οι υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ισπανία, που παρά το γεγονός ότι έχει ανακάμψει η ανεργία είναι σε υψηλά ποσοστά, ενώ η Πορτογαλία είναι κατά 6% φτωχότερη απ'ότι πριν τη λιτότητα.
Στην περίπτωση της Ελλάδας ο Κρούγκμαν γράφει ότι η κατάσταση έχει φτάσει «σε σημείο χωρίς επιστροφή».
«Η Ελλάδα παγιδεύτηκε στο ευρώ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να το εγκαταλείψει, γιατί το οικονομικό χάος που θα προκληθεί θα είναι τεράστιο». Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να σταματήσει η λιτότητα στην Ελλάδα. Οι δανειστές δεν το έχουν αντιληφθεί αυτό και ακόμη και την ύστατη στιγμή δεν έχουν σταματήσει να διατυπώνουν τελεσίγραφα απέναντι στην Ελλάδα», σημειώνει.
Και καταλήγει: «Εάν τα αποδεχθεί αυτά τα τελεσίγραφα ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, θα καταστρέψει τον πολιτικό λόγο ύπαρξής του. Για αυτό απορρίπτει συνεχώς τα τελεσίγραφα των δανειστών. Ο στόχος τελικά είναι να εξωθήσουν τον Αλέξη Τσίπρα σε παραίτηση, κάτι το οποίο πιθανότατα θα συμβεί, εάν οι Έλληνες φοβηθούν και ψηφίσουν ''ναι'' στο δημοψήφισμα».
Διαβάστε εδώ τα πάντα για το δημοψήφισμα.