Eurogroup: Νέες προτάσεις καταθέτει αύριο η ελληνική κυβέρνηση
Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ολοκληρώθηκε χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, ενώ σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης παρουσιάστηκαν προφορικά και μάλιστα με εξαιρετικό τρόπο από το νέο Έλληνα ΥΠΟΙΚ.
Παράλληλα, πληροφορίες από τα ξένα ΜΜΕ, σημειώνουν ότι οι όποιες νέες ελληνικές προτάσεις θα πρέπει πρώτα να κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών (και πρώτα στο EuroWorking Group), τα οποία θα κληθούν να τις αξιολογήσουν και να αποφανθούν εάν είναι κενές περιεχομένου ή εάν μπορούν, όχι μόνο να εφαρμοστούν, αλλά και αν θα έχουν και κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αφού οι προτάσεις αξιολογηθούν από τα τεχνικά κλιμάκια, πιθανόν να ακολουθήσει νέο Eurogroup, χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί πότε θα γίνει αυτό.
Μια κωλυσιεργία που μπορεί φυσικά να μην βοηθά την ΕΚΤ να αποφασίσει για ενίσχυση του ELA στην αυριανή συνεδρίασή της, ωστόσο δεν αποκλείεται να πάρει την «ώθηση» που χρειάζεται από τη Σύνοδο Κορυφής.
Λίγο αργότερα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ενημέρωσε πως το Eurogroup θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, στην τηλεδιάσκεψη θα αξιολογηθούν οι ελληνικές προτάσεις που θα κατατεθούν αύριο, την ίδια ώρα που ο επικεφαλής του Eurogroup, φέρεται να υποστήριξε ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν σήμερα από την ελληνική πλευρά δεν ήταν συγκεκριμένες, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, αλλά και ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος.
Οι βάσεις πάντως που παρουσίασε σήμερα ο κ. Τσακαλώτος για μια βιώσιμη συμφωνία βασίζονται πάνω στις «διορθωμένες» (από την ελληνική πλευρά) προτάσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με αποτέλεσμα οι εταίροι να παραπέμψουν την Ελλάδα στο EuroWorking Group...
Όπως επιβεβαιώνουν μάλιστα πηγές στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα ουσιαστικά θα καταθέσει τις νέες «βελτιωμένες» προτάσεις της επισήμως αύριο και ως εκ τούτου, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θα παραμείνουν στη βελγική πρωτεύουσα.
Και μπορεί κάποια «παπαγαλάκια» να έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι η Ελλάδα δεν παρουσίασε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο συμφωνίας, ωστόσο κυβερνητικοί κύκλοι κατέστησαν σαφές πως η ελληνική πρόταση είναι μια επικαιροποιημένη και βελτιωμένη εκδοχή του σχεδίου συμφωνίας που είχε προτείνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, λίγα 24ωρα πριν από την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει δημοψήφισμα.
Παράλληλα, στο πλαίσιο αυτής της πρότασης, η Αθήνα εμφανίστηκε έτοιμη να ζητήσει ξανά την επαναχρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος και της εθνικής οικονομίας μέσω του ESM (όπως ορίζει το άρθρο 13 της ιδρυτικής του συνθήκης). Κάτι που έκανε τελικά, σύμφωνα με τους Financial Times, αργά το βράδυ της Τρίτης.
«"Δεν έχουμε προτάσεις", υποστηρίζουν διάφοροι κύκλοι. Όπως δεν είχαμε με τις 47 σελίδες, το ίδιο την προπερασμένη Δευτέρα, το ίδιο σήμερα», σχολιάζουν, στο μεταξύ, αιχμηρά πηγές του Μαξίμου, όσα αναφέρονται στα ΜΜΕ ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει προτάσεις και προσθέτουν: «Δεν έχουμε προτάσεις ή δεν τους αρέσουν οι προτάσεις μας; Υπήρχε ελληνική πρόταση και αντιμετωπίστηκε θετικά από τους Ευρωπαίους».
«Το Eurogroup δεν είχε σκοπό να πάρει αποφάσεις»
Καταλήγοντας, αφού διευκρινίζουν πως «η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει προτάσεις από την προηγούμενη Τρίτη (30/06/2015), οι οποίες παραμένουν στο τραπέζι με ορισμένες βελτιώσεις. Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις, τη χρηματοδότηση, το επενδυτικό πρόγραμμα, καθώς και τη ρύθμιση του χρέους», καθιστούν σαφές ότι: «oι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα συζητηθούν σήμερα και αύριο, ώστε, σύντομα, να κλείσει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία με βάση και την εντολή του δημοψηφίσματος. Συμφωνία που, παράλληλα, θα αποκαθιστά τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα»…
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP
Τσακαλώτος: Πολιτική βούληση από την Ευρωζώνη για νέο ξεκίνημα
Αισιόδοξος για αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και θεσμών εμφανίστηκε, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών.
Κατά την έξοδό του από το Eurogroup, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πως «υπάρχει η πολιτική βούληση για να έχουμε ένα νέο ξεκίνημα».
Ερωτηθείς, δε, γιατί η Ελλάδα δεν κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση στο Eurogroup ο κ. Τσακαλώτος απάντησε λέγοντας πως «δεν είναι τόσο απλό. Είναι πιο περίπλοκο από την ερώτησή σας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΟΙΚ ΣΤΟΝ GUARDIAN και ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ
Από την πλευρά του, ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας.
«Το Eurogroup πρέπει να εργαστεί γρήγορα, ώστε να διατηρήσει την Ευρωζώνη ενιαία», δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης.
Για νέο έκτακτο Eurogroup το Σάββατο 11/7, ώστε να συζητηθεί το αίτημα της ελληνικής πλευράς για πρόγραμμα - γέφυρα, έκανε, τέλος, λόγο το Bloomberg, επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ευρωζώνης.
Σημειώνεται ότι μια ημέρα μετά θα διεξαχθεί νέα Σύνοδος Κορυφής…