Συμφωνία - Φέρχοφσταντ: «Η Ελλάδα είναι σύμπτωμα της κρίσης της Ευρώπης»
Σε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Politico υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα είναι σύμπτωμα της κρίσης της Ευρώπης», ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Φιλελεύθερων στην ευρωβουλή Γκι Φερχόφστατ επισημαίνει ότι και οι δυο πλευρές έχουν προσκολληθεί σε λάθος πολιτικές επιλογές για πολύ καιρό.
Ο Bέλγος πολιτικός εκτιμά πως βρισκόμαστε σε αυτό το χάος, τόσο γιατί οι Έλληνες δεν προχώρησαν σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις και δεν ήρθαν ποτέ σε ρήξη με τα λάθη του παρελθόντος, όσο και επειδή οι Ευρωπαίοι έμειναν προσκολλημένοι σε πολιτικές που έπνιξαν την ελληνική οικονομία.
Ο Γκι Φερχόφστατ καλεί τους πάντες να σταματήσουν να φέρονται σαν παιδιά και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τις αποτυχίες τους. Κατά τον πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου, ο μοναδικός τρόπος εξόδου από την κρίση είναι μια εντελώς νέα συνολική προσέγγιση του ζητήματος, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ε.Ε.
Μάλιστα, δεν παραλείπει να κατηγορήσει όσους κρούουν μονίμως τον κώδωνα του κινδύνου βλάπτοντας την οικονομία. Από την πλευρά της, όπως αναφέρει, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να καταρτίσει έναν οδικό χάρτη ουσιαστικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα αφορά τη φορολογία, τη διαφθορά, το πελατειακό κράτος και την πολιτική νομενκλατούρα, το άνοιγμα της αγοράς εργασίας, τον περιορισμό του δημοσίου τομέα και το βάρος των δημοσίων τραπεζών.
Εν ολίγοις, πρέπει να δείξουν σε ολόκληρη την Ευρώπη ότι θα επιδιώξουν ένα Κράτος Δικαίου Ο Γκι Βερχόφστατ επισημαίνει ότι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις που προβλέπει η συμφωνία δεν είναι ουσιαστικές.
Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να ανοίξει τις αγορές και να ιδιωτικοποιήσει τις διεφθαρμένες κρατικές εταιρείες. Σε αντάλλαγμα, «πρέπει να του παρέχουμε την αναγκαία ρευστότητα για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Αυτός πρέπει να είναι ο κύριος στόχος της ΕΚΤ. Ως εταίροι, πρέπει επίσης να παρέχουμε μια μακροπρόθεσμη λύση όσον αφορά το ελληνικό χρέος», σημειώνει.
Από τη δική της πλευρά, η Ε.Ε. πρέπει να αξιοποιήσει την κρίση προκειμένου να δημιουργήσει μια διαρθρωτική λύση, μια λύση που θα αποσοβήσει τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ο πρώην πρωθυπουργός τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός ταμείου συγχώρεσης χρέους, υπέρ της περαιτέρω ολοκλήρωσης της οικονομικής πολιτικής σε επίπεδο Ε.Ε., υπέρ της κοινής διακυβέρνησης του ευρώ.
Εν ολίγοις, «χρειαζόμαστε μια νέα δραστική προσέγγιση για τις διαπραγματευτικές ομάδες, τόσο την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή. Μια προσέγγιση που θα αναγνωρίζει ότι χρειαζόμαστε μετατόπιση παραδείγματος: πραγματικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα για πραγματική ευρωπαϊκή συνεργασία. Ένα συνολικό πακέτο που θα λειτουργήσει πέρα από τη σημερινή κρίση, αλλά θα οδηγήσει σε ανάπτυξη και ευημερία για τα επόμενα χρόνια», καταλήγει.