Συμφωνία: «Πράσινο φως» από το EuroWorking Group στην ελληνική πρόταση
Την ίδια στιγμή, σε δημοσίευμά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) αποκαλύπτει επίσης ένα τμήμα από το τρισέλιδο κείμενο της εισήγησης των θεσμών, προς το Eurogroup, το οποίο ξεκίνησε τις εργασίες του στις 15:00 ώρα Ελλάδας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι θεσμοί «χαιρετίζουν» τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς και ζητούν κάποιες περαιτέρω διευκρινίσεις για ορισμένα σημεία.
«Ένα νέο πρόγραμμα δεν θα βασίζεται μόνο σε προαπαιτούμενες δράσεις που θα παρασχεθούν από την Αθήνα», σημειώνει και συνεχίζει, «θα πρέπει επίσης να περιέχει διαρθρωτικούς δείκτες, επόμενους στόχους και ποσοτικούς δείκτες (νούμερα δηλαδή) για το μέλλον».
Ειδικότερα, σημειώνεται ότι οι προτεινόμενες από την Αθήνα μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να αποδώσουν έσοδα όσα με το 2,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.
Το «πρωτογενές πλεόνασμα» το οποίο αποτελεί ένα από τα «ζέοντα» σημεία συζήτησης με τους πιστωτές είναι μια ακόμη παράμετρος των παρατηρήσεων των τεχνικών κλιμακίων.
Όπως αναφέρεται, προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 1% για την τρέχουσα χρονιά και 2%, 3% και 3,5% τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει είτε να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, είτε να συνδεθούν οι στόχοι με τις χρηματοδοτικές ανάγκες.
«Η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων δεν έχει κάποιες διαφοροποιήσεις με πριν», τονίζει η έκθεση.
Σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ οι Θεσμοί ζητούν από την Ελλάδα να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση της έκπτωσης «στα περισσότερα νησιά» ώστε να μπορέσει να υπολογιστεί ο οικονομικός αντίκτυπος.
Για το συνταξιοδοτικό – ασφαλιστικό οι θεσμοί βλέπουν «σημαντικούς κινδύνους» έπειτα από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές που είχαν γίνει στις συντάξεις. Επίσης τονίζουν ότι «η Αθήνα πρέπει να επιλέξει καθαρές πολιτικές και να ξεκαθαρίσει τη θέση της στην προηγούμενη συμφωνία επί της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος».
Επίσης σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, γίνεται ρητή αναφορά στα εργασιακά, την αγορά ενέργειας και την αγορά υπηρεσιών.
Τα αναγκαία μέτρα που βασίζονται σε συστάσεις των θεσμών θα πρέπει να γίνουν άμεσα νόμος προκειμένου «να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη».
Εν τω μεταξύ, σκληρή αναμένεται να είναι η στάση που θα κρατήσει σήμερα ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Eurogroup. Ήδη από χθες, το γερμανικό υπουργείο διαμηνύει ότι η έκβαση της συνεδρίασης είναι ακόμη ανοιχτή.
Συγκλίνουσες πληροφορίες λένε ότι αυτή η διάθεση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών εκφράστηκε ήδη στις συνεδριάσεις του Euroworking Group, στην ομάδα δηλαδή τεχνοκρατών που διεκπεραιώνει τις τρέχουσες εργασίες του Eurogroup. Πληροφορίες, μάλιστα, από το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγω για μεγάλη δυσφορία, όσον αφορά στις ελληνικές προτάσεις.