Επίσημη διάψευση από το Eurogroup για πενταετές Grexit
Την ίδια στιγμή, κύκλοι από την ελληνική κυβέρνηση καθιστούν σαφές ότι ποτέ δεν τέθηκε από κανέναν, ούτε από τον κ. Σόιμπλε στο Eurogroup, θέμα Grexit. Κάτι που επιβεβαιώνει και το γαλλικό πρακτορείο (AFP).
Το δημοσίευμα διέψευσε και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου: «Θα πάνε όλα καλά» ήταν η πρώτη του φράση και σε ερώτηση δημοσιογράφου για το δημοσίευμα απάντησε λακωνικά «Δεν υπάρχει».
«Ένα προσωρινό Grexit δεν αποτελεί σοβαρή πρόταση, είναι απειλή για την υπόλοιπη Ευρωζώνη», τόνισε από την πλευρά του ο ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Κάρστεν Σνάιντερ, διαβεβαιώνοντας: «Θα υπάρξει συμφωνία εντός ευρώ. Προφανώς το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών να αντισταθμίσει τον ρόλο του στο περιθώριο».
Νωρίτερα εσωτερικό έγγραφο που διέρρευσε και δημοσιεύεται στην αυριανή έκδοση της Frankfurter Allgemeine Sοnntagszeitung αναφέρει ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο φέρεται να μην ικανοποιείται από τις ελληνικές προτάσεις, βλέπει δύο δρόμους για την Ελλάδα:
Ο πρώτος δρόμος είναι « να βελτιώσει η Ελλάδα τις προτάσεις της γρήγορα και συνολικά, με πλήρη στήριξη του Κοινοβουλίου. Το υπουργείο προτείνει μεταξύ άλλων η Ελλάδα να μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία σε ένα Ταμείο το οποίο θα τα εκποιήσει και τα έσοδα θα διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους».
Σύμφωνα με τον δεύτερο δρόμο, «θα γίνει διαπραγμάτευση με την Αθήνα για ένα ‘τάιμ άουτ'. Η Ελλάδα εγκαταλείπει την Ευρωζώνη για τουλάχιστον πέντε χρόνια και αναδιαρθρώνει το χρέος της. Παραμένει όμως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεχίζει να λαμβάνει ‘αναπτυξιακή, ανθρωπιστική και τεχνική' στήριξη».
Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα στο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι «από τις προτάσεις (ενν. της ελληνικής κυβέρνησης) λείπουν μεταρρυθμιστικοί τομείς κομβικής σημασίας προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η χώρα και για να προωθηθεί μακροπρόθεσμα η οικονομική ανάπτυξη και η βιώσιμη ανάπτυξη» και για αυτό δεν μπορούν (οι προτάσεις) «να αποτελέσουν τη βάση για ένα απολύτως νέο, διάρκειας τριών ετών, πρόγραμμα του ΕΜΣ».
Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες πηγές, το έγγραφο του υπουργείου είναι παλιότερο και δόθηκε μόλις τώρα στη δημοσιότητα.
Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις για το Eurogroup