Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για τη χρηματοδότηση-«γέφυρα»
Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη για να συζητήσει το ελληνικό ζήτημα σήμερα (16/07/2015) στις 11:00 (ώρα Ελλάδας), όπως ανέφερε o εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ το απόγευμα της Τετάρτης.
ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
«Επιβεβαιώθηκε: τηλεδιάσκεψη του Eurogroup αύριο στις 10 π.μ. για την Ελλάδα», έγραψε ο εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
Στην τηλεδιάσκεψη αναμένεται να συζητηθεί η ψηφοφορία στη Βουλή της Ελλάδας για τις προαπαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για το τρίτο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, και να δοθεί το σινιάλο -όπως είχε πει ο Γ. Ντάισελμπλουμ- ώστε οι υπουργοί Οικονομικών (σε όσες χώρες αυτό προβλέπεται) να ζητήσουν από τα εθνικά κοινοβούλια τους να εγκρίνουν την έναρξη της διαπραγμάτευσης για τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα γίνει ακόμη μια τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, πιθανόν την Παρασκευή, για να εγκριθεί η έναρξη των διαπραγματεύσεων και να δοθεί η σχετική εντολή στους θεσμούς, ώστε να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για την παροχή νέου προγράμματος στήριξης μέσω του ESM.
Σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν, το δάνειο-«γέφυρα» θα έχει μέγιστη λήξη στους τρεις μήνες και θα αποπληρωθεί στον EFSM με χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, τον ESM, με τη λήξη των διαπραγματεύσεων για το επόμενο τριετές πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ.
Η πρόταση για να χρησιμοποιηθεί ο EFSM για το δάνειο-γέφυρα έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, με τη Βρετανία και την Τσεχία να εκφράζουν την αντίθεσή τους.
Στο πλαίσιο της πρότασης της Κομισιόν, η Ελλάδα θα λάβει ολόκληρο το ποσό των 7 δισ. ευρώ με μια δόση, που θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να αποπληρώσει τη Δευτέρα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, καθώς και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της προς το ΔΝΤ.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως το Γαλλικό Κοινοβούλιο ήδη πραγματοποίησε ψηφοφορία κατά την οποία με εντυπωσιακή πλειοψηφία τα μέλη της γαλλικής εθνοσυνέλευσης ενέκριναν την πρόταση για την έναρξη διαπραγματεύσεων όσον αφορά το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, με 412 ψήφους υπέρ και μόνο 69 κατά από το σύνολο των 481 παρόντων βουλευτών.