Ανοιχτή η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στην αποστολή των θεσμών στην Ελλάδα
Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην μεταβεί στην Αθήνα αύριο ή το Σάββατο, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στους θεσμούς, Ντέλια Βελκουλέσκου, καθώς για τη συμμετοχή του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα, απαιτείται προηγούμενη αίτηση από την ελληνική κυβέρνηση. Η αίτηση αυτή, όμως, μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί, διευκρίνισε κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον.
«Η συμμετοχή μας θα εξαρτηθεί από την ισορροπημένη προσέγγιση στα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων και της ελάφρυνσης χρέους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ταμείου, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους, χωρίς να επιβεβαιώνει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με την Τρόικα την Παρασκευή.
Ο κ. Ράις υπογράμμισε, επίσης, ότι για το θέμα του χρέους «θα πρέπει να υπάρχει μια ξεκάθαρη δέσμευση (concrete commitment)» από την πλευρά των Ευρωπαίων, συμπληρώνοντας πως το ζήτημα της ελάφρυνσης αποτυπώθηκε και στο συμπέρασμα της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου.
Ερωτηθείς, δε, εάν κατά τη Σύνοδο της 12ης Ιουλίου το Ταμείο υποστήριξε την πρόταση Σόιμπλε για προσωρινό Grexit, ο κ. Ράις κατέστησε σαφές πως το ΔΝΤ δεν τάχθηκε υπέρ αυτής της πρότασης.
«Η βασική μας υπόθεση ήταν πάντα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέρος της ευρωζώνης, αυτό βγήκε ξεκάθαρα στο κοινό ανακοινωθέν», σχολίασε, διευκρινίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε την αντικατάσταση του Ρίτσι Γκογιάλ, ενώ οσον αφορά στην επιλογή να μετέχει στην αποστολή η Ντέλια Βελκουλέσκου, είπε ότι είναι μια συνηθισμένη αλλαγή θέσης.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο διάσωσης της χώρας μας, θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη, με δεδομένο ότι ο μηχανισμός ESM θα διαθέσει περίπου 50 δισ. ευρώ, αφήνοντας «τρύπα» έως και 36 δισ. ευρώ, σε σχέση με τα 82-86 δισ. που χρειάζεται η χώρα μας.
Νωρίτερα, πάντως, για την έλευση των επικεφαλής των θεσμών και την έναρξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με την κατάρτιση του νέου προγράμματος των 82 - 86 δισ. ευρώ, πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστήριξαν ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα προαπαιτούμενα, πέρα από τα δύο νομοσχέδια που ψηφίστηκαν στη Βουλή, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πιέσεις από ορισμένους δανειστές. Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να έχουν τελειώσει τα παζάρια για την υπογραφή του τρίτου μνημονίου πριν τις 20 Αυγούστου που πρέπει να πληρωθεί ένα ομόλογο προς την ΕΚΤ.
Με βάση την απόφαση της Συνόδου Κορυφής οι επικεφαλής των θεσμών θα εκτελούν επιτόπιους ελέγχους στην Αθήνα. Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις, η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τις συναντήσεις των κλιμακίων με υπουργούς και το κύριο βάρος των συναντήσεων θα το σηκώσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Γιώργος Χουλιαράκης.
Σύμφωνα, τέλος, με πληροφορίες που μετέδωσε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου στο MEGA, τα στελέχη του Ταμείου ζήτησαν από την Αθήνα ειδική επιστολή προς την κυρία Λαγκάρντ, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα προσκαλούσε το ΔΝΤ να ξεκινήσει τις διαδικασίες για το τρίτο πρόγραμμα.
Αμέσως, μάλιστα, μετά τη Σύνοδο, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε αποστείλει κοινή επιστολή προς τους τρεις θεσμούς, κάτι που όπως αναφέρουν πηγές του Ταμείου, δυσαρέστησε τα στελέχη του Ταμείου.
Παρά το γεγονός, έτσι, ότι για την εμπλοκή αυτή, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία αντίδραση από την ελληνική πλευρά, δεν αποκλείεται να αποσταλεί ακόμα και αύριο Παρασκευή η ειδική αυτή επιστολή, προκειμένου να έρθουν οι εκπρόσωποι της Κριστίν Λαγκάρντ στην Ελλάδα κανονικά και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.