Η αινιγματική απάντηση του ΔΝΤ στην επιστολή της Αθήνας
Σταυρόλεξο για δυνατούς… λύτες αποτελεί η απάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην επιστολή Τσακαλώτου, τονίζοντας πως το θέμα του χρόνου και του όρου των συνομιλιών παραμένει ανοιχτό – Παραμένει Ουάσινγκτον η Βελκουλέσκου - Τι αναφέρει το κείμενο που παρέλαβε η Κριστίν Λαγκάρντ από τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ.
Το ΔΝΤ επιβεβαίωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου πως παρέλαβε την επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, μέσω της οποίας η Ελλάδα ζητά από το διεθνή χρηματοπιστωτικό οργανισμό νέα δανειακή διευκόλυνση, ωστόσο στη σύντομη ανακοίνωσή του επιβεβαιώνει ότι παραμένει ανοιχτό το θέμα του πού και του πότε των διαπραγματεύσεων επί του ελληνικού εδάφους.
«Θα συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και με τους Ευρωπαίους εταίρους μας το χρόνο και τους όρους των συνομιλιών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σύντομη δήλωση του εκπροσώπου του Ταμείου για το θέμα.
Η επιστολή προς το ΔΝΤ στάλθηκε πάντως με 12 ολόκληρες ημέρες καθυστέρηση, αλλά και μία ημέρα αφότου ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρυ Ράις, άφησε σαφείς αιχμές για το γεγονός ότι δεν ζητήθηκε επίσημα βοήθεια από το Ταμείο!
Η καθυστέρηση, έτσι, στη σύνταξη της επιστολής των… 150 λέξεων ουσιαστικά ανέβαλε την άφιξη των ελεγκτών, με αποτέλεσμα να χαθεί επιπλέον πολύτιμος χρόνος και να απαιτούνται νέες σκληρές διαπραγματεύσεις, χωρίς το παραμικρό περιθώριο λάθους.
Σημειώνεται άλλωστε ότι μετά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που δεν έστειλε τελικά στην Αθήνα την εκπρόσωπό του Ντέλια Βελκουλέσκου και το ευρωπαϊκό σκέλος της τρόικας «μπλόκαρε», χθες, την έλευση των υψηλόβαθμων ελεγκτών του στη χώρα μας.
Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει αγώνας δρόμου, χωρίς… στροφές και παρεκκλίσεις για να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με το νέο Μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση πριν από τη λήξη των ελληνικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στις 20 Αυγούστου. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να δοθεί και δεύτερο δάνειο-γέφυρα προς τη χώρα μας, ώστε να αποπληρωθούν τα προαναφερθέντα ομόλογα.
Ενδεικτικό μάλιστα της… κατάστασης είναι η πίεση των δανειστών, καθώς μόνο τυχαία δεν είναι η χθεσινή επισήμανση αξιωματούχου της Ευρωζώνης ότι πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της Ελλάδας με τους εταίρους, ενώ σε αυτό θα συνέβαλε η ψήφιση ενός ακόμη πακέτου μέτρων από την ελληνική Βουλή στις αρχές Αυγούστου.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε μάλιστα πως μέσα σε όλα, για να οριστικοποιηθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να βρεθεί και η «φόρμουλα» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που απαιτεί Ταμείο, το οποίο επιμένει επίσης σε ελέγχους στα υπουργεία, παρά την αντίδραση της κυβέρνησης. Η τελευταία, από την πλευρά της, φέρεται να αναζητά τόπο… διαπραγματεύσεων (εκτός υπουργείων) ακόμα και 45 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας, όπου θέλει να... απομακρύνει τους τεχνοκράτες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα ακόμη «αγκάθι».
Τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) βρίσκονται, πάντως, ήδη στην Αθήνα, ενώ πηγές των δύο Θεσμών διαβεβαίωσαν πως τις επόμενες ημέρες θα φθάσουν και οι επικεφαλής, με σκοπό να ξεκινήσουν επισήμως οι διαπραγματεύσεις μεθαύριο, Δευτέρα.
Η επιστολή Τσακαλώτου προς το ΔΝΤ
Και μπορεί στην επιστολή του ο υπουργός Οικονομικών να μιλά για «άρση αδικιών του παρελθόντος», επιρρίπτοντας ευθύνες και στους δανειστές για λάθη στα προηγούμενα προγράμματα, ωστόσο ξεκαθαρίζει πως: η κυβέρνηση όχι μόνο αναλαμβάνει και δεσμεύεται να εφαρμόσει ένα πακέτο μέτρων που θα ενισχύσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και την «μακροπρόθεσμη ανάπτυξη», αλλά ζητά μία νέα δανειακή διευκόλυνση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσδοκώντας «τη συνέχιση της συνεργασίας μας», αλλά και πως θα χρειαστεί αρκετός χρόνος πριν η ελληνική οικονομία μπορέσει να ανταποκριθεί και να επιστρέψει σε ένα δυναμικό και βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή που απευθύνεται προς την κυρία Λαγκάρντ αναφέρεται:
«Αγαπητή Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,
Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν μία σειρά από πολιτικές, οι οποίες θα ενδυναμώσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, θα ενισχύσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και, κυρίως, θα κατανείμουν το κόστος της οικονομικής προσαρμογής με τρόπο δίκαιο, διορθώνοντας έτσι τις αδικίες του παρελθόντος.
Βεβαίως, κάποια από αυτά τα μέτρα έχουν ήδη νομοθετηθεί. Εκτιμούμε, όμως, ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος πριν η ελληνική οικονομία μπορέσει να ανταποκριθεί και να επιστρέψει σε ένα δυναμικό και βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης με δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή.
Με βάση τα παραπάνω και με στόχο να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις, έχουμε αιτηθεί μίας νέας τριετούς δανειακής σύμβασης, η οποία έχει ήδη γίνει κατ’ αρχήν δεκτή, και οι όροι της οποίας είναι σήμερα υπό διαπραγμάτευση.
Ως εκ τούτου, και κατ’ εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου 2015, σας ενημερώνουμε ότι αιτούμεθα μίας νέας δανειακής διευκόλυνσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Προσδοκούμε τη συνέχιση της συνεργασίας μας με το Ταμείο».