Στίγκλιτς: Καταστροφικά τα αποτελέσματα των προγραμμάτων του ΔΝΤ όπου κι αν εφαρμόστηκαν
«Παρακολουθώ από κοντά εδώ και πέντε χρόνια αυτή την ελληνική τραγωδία. Πρόσφατα βρέθηκα στην Αθήνα και συνομίλησα με πολίτες διαφόρων ηλικιών καθώς επίσης και με νυν και πρώην αξιωματούχους. Θεωρώ, λοιπόν, ότι το πρόβλημα υπερβαίνει πλέον την Ελλάδα και το ευρώ», γράφει αρχικά ο νομπελίστας Οικονομολόγος και συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι αφού εξέτασε το 3ο μνημόνιο σε ό,τι αφορά σε φόρους και περικοπές εξόδων, που ζητά η τρόικα, καθώς και στους κανόνες που θα πρέπει να εφαρμοστούν σε κάποιους τομείς της αγοράς, κατέληξε στο εξής συμπέρασμα:
«Δεν βγάζει απολύτως κανένα νόημα ούτε για την Ελλάδα, ούτε για τους πιστωτές».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στη συνέχεια, η όλη κατάσταση αποτελεί ένα déjà vu, καθότι στα τέλη της δεκαετίας του ’90 κι ενώ ήταν επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, είχε δει από πρώτο χέρι τα καταστροφικά αποτελέσματα που είχε η εφαρμογή προγραμμάτων του ΔΝΤ, σε χώρες της ανατολικής Ασίας.
Φέρνοντας στην μνήμη του την περίπτωση της Ινδονησίας το 1998, ο Στίγκλιτς υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ κατέστρεψε το τραπεζικό σύστημα της χώρας.
«Θυμάμαι τον Michel Camdessus, εκτελεστικό διευθυντή του Ταμείου, να κάθεται μαζί με τον πρόεδρο της Ινδονησίας, Suharto, την ώρα που αυτός του παρέδιδε την κυριαρχία της χώρας του», αναφέρει χαρακτηριστικά και εν συνεχεία εξηγεί ότι εβρισκόμενος στην Kuala Lumpur, τον Δεκέμβριο του 1997, είχε προειδοποιήσει ότι εντός εξαμήνου θα υπάρξει αιματοχυσία στους δρόμους.
Οι προβλέψεις του βγήκαν αληθινές μέσα σε μόλις πέντε μήνες, καθώς ξέσπασαν ταραχές στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, οι οποίες σύντομα επεκτάθηκαν σε όλη την χώρα.
Αναφερόμενος στα παραδείγματα και άλλων χώρων σε Αφρική και Λατινική Αμερική, υποστηρίζει ότι τα προγράμματα του ΔΝΤ όχι μόνο απέτυχαν, αλλά επιδείνωσαν την κατάσταση.
«Πίστευα ότι θα είχαμε πάρει το μάθημα μας. Με εκπλήσσει το γεγονός ότι η Ευρώπη εδώ και πέντε χρόνια εφαρμόζει αυτό το άκαμπτο και αναποτελεσματικό πρόγραμμα σε ένα μέλος της».
Οι μακροοικονομικές απαιτήσεις της τρόικα θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε μεγαλύτερη ύφεση, αναφέρει στη συνέχεια ο παγκοσμίου φήμης οικονομολόγος.
«Για αυτό τον λόγο η νυν επικεφαλής του ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ, αναφέρει ότι απαιτείται να γίνει αυτό που κατ ευφημισμό αναφέρεται ως "αναδιάρθρωση του χρέους"- μια με τον έναν ή το άλλον τρόπο διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους. Το πρόγραμμα της τρόικα είναι 'ασυνάρτητο'. Το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμμετέχει σε πρόγραμμα που το χρέος δεν είναι βιώσιμο και το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο».