ΔΝΤ: «Ενεργό» το ενδεχόμενο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης
Στην έκθεση υπογραμμίζεται πως η ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει έκθετη στις δυσμενείς εξελίξεις σχετικά με την Ελλάδα.
Αυτή τη στιγμή, εξηγεί το ΔΝΤ, οι κίνδυνοι στην Ευρωζώνη είναι πιο ισορροπημένοι, προσθέτοντας ωστόσο, ότι το ενδεχόμενο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης παραμένει «ενεργό». «Πρέπει να διασφαλιστεί ότι ο κίνδυνος μετάδοσης θα απενεργοποιηθεί», τονίζει στην έκθεσή του το ΔΝΤ.
Ως προς την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ αναφέρει πως η ανάκαμψή της ενισχύεται λόγω των χαμηλότερων πετρελαϊκών τιμών, της μείωσης της ισοτιμίας του ευρώ και της δράσης της κεντρικής τράπεζας, όμως οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές δείχνουν μέση δυνητική ανάπτυξη μόλις 1%.
Ο Μαχμούντ Πράνταν, αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, δήλωσε πως η ΕΚΤ πρέπει να φέρει πλήρως σε πέρας το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που έχει στόχο να αγορασθούν κυβερνητικά ομόλογα και άλλα στοιχεία ύψους περίπου 1 τρισεκ. ευρώ.
"Το σημαντικό είναι ότι η ΕΚΤ προτίθεται να παραμείνει σ' αυτή την πορεία έως τον Σεπτέμβριο του 2016 και πιστεύουμε πως αυτό θα είναι απαραίτητο. Μπορεί να χρειασθεί να προχωρήσει και πέραν αυτού", δήλωσε.
Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ αναφέρει πως το ΑΕΠ της ευρωζώνης αναμένεται ότι θα αυξηθεί κατά 1,7% τον ερχόμενο χρόνο από 1,5% το 2015, με πληθωρισμό 1,1% από μηδενικό, αντανακλώντας ένα κενό στην παραγωγή που εξακολουθεί να είναι μεγάλο.
Αναφέρει ακόμη πως η ευρωζώνη χρειάζεται να καθαρίσει τους ισολογισμούς των τραπεζών της για να ενθαρρύνει τις τελευταίες να δανείζουν και τις εταιρείες να επενδύουν.