New Yorker - Βαρουφάκης στη Δανάη Στράτου: «Αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες»
Το εκτενές άρθρο – αφιέρωμα στο Γιάνη Βαρουφάκη τιτλοφορείται «Ο Έλληνας πολεμιστής» και φέρει υπότιτλο «Πώς ένας ριζοσπάστης ανέλαβε την Ευρώπη και απέτυχε».
Στο άρθρο περιγράφεται, μεταξύ άλλων, ίσως η πιο συγκλονιστική «λεπτομέρεια»: Ο «τραγικός μηχανισμός» - κατά τα δικά του λεγόμενα – κοινώς τα capital controls που ενεργοποίησε, προκειμένου να περιορίσει τα ποσά των αναλήψεων. Επιστρέφοντας από τη δουλειά στις 29 Ιουνίου, ο Γ. Βαρουφάκης ενημέρωσε τη γυναίκα του Δανάη Στράτου: «Αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες».
Η αφήγηση ξεκινά το Σάββατο 4 Ιουλίου, μία ημέρα πριν από το δημοψήφισμα στο οποίο ο ελληνικός λαός κλήθηκε να υπερψηφίσει ή να καταψηφίσει τα μέτρα των δανειστών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο τέως υπουργός, αν και εξαντλημένος από μία περίοδο σκληρών διαπραγματεύσεων, είχε κοιμηθεί αρκετές ώρες και ήταν σε καλή διάθεση. Μαζί με τη γυναίκα του, και τον αμερικανό οικονομολόγο και συνεργάτη του Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, πήγαν σε ένα εστιατόριο. Ο Γ. Βαρουφάκης φερόταν να έχει την ηρεμία του ανθρώπου που εκ των προτέρων γνωρίζει το αποτέλεσμα. «Το ‘’ναι’’ είναι αναπόφευκτο», επέμενε.
Παρά τις δραματικές εξελίξεις της περιόδου – τις κλειστές τράπεζες, τα capital controls, τις απλήρωτες δόσεις στο ΔΝΤ, τα σχέδια για παράλληλο νόμισμα – ο Βαρουφάκης «φερόταν ακόμη σαν αουτσάιντερ: ανεπίσημος, ειρωνικός, κάπως μόνος στη σκηνή». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ορισμένες φορές έμοιαζε να το διασκεδάζει κιόλας. Εκείνο το βράδυ, στο εστιατόριο, περιέγραφε χαρακτηριστικά πως τον επισκέφτηκε στο διαμέρισμά του ένας χριστιανοδημοκράτης, μέλος του γερμανικού Κοινοβουλίου, και του είπε ότι ούτε εκείνος δεν πίστευε αυτά που έκαναν στους Έλληνες. «Αν και ξέρω πως είσαι άθεος, θα προσεύχομαι για εσένα», του είπε φεύγοντας.
Είχε προηγηθεί στις 30 Ιουνίου η μη καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ. Τρεις μέρες μετά ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM έστειλε ένα e-mail στο Βαρουφάκη για να του υπενθυμίσει ότι επειδή δεν έγινε η πληρωμή, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας είχε την επιλογή να ζητήσει την άμεση αποπληρωμή των δανείων. «Εγώ προσωπικά χρωστάω 142,6 δισ. ευρώ. Είναι το όνομά μου στο συμφωνητικό», δηλώνει ο κ. Βαρουφάκης και προσθέτει πως η απάντησή του ήταν «Μολών Λαβέ»
Αργότερα, ο πρώην υπουργός τηλεφώνησε στον «σύντροφο», όπως αποκάλεσε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στον οποίο λίγο-πολύ ανέλυσε τι θα κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά το «ναι» του δημοψηφίσματος. «Τα σοφά παιδιά του Μαξίμου έχουν αναπαυθεί στις κυβερνητικές θέσεις τους και δεν πρόκειται να τις αφήσουν», του είπε υποθέτοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα παραιτείτο. Απεναντίας, θα προχωρούσε σε μία «στρατηγική αναδόμηση» και στις συνέχεια θα πήγαινε σε εκλογές.
O Γκαλμπρέιθ διαφωνούσε μαζί του, επιμένοντας στην επικράτηση του «όχι» γιατί - όπως έλεγε - οι πολίτες δεν είχαν τίποτα να χάσουν. Κάτι που επαληθεύτηκε. Όταν έγιναν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα, οι συνδαιτυμόνες τσούγκρισαν τα ποτήρια με το κρασί και ζητωκραύγασαν το γνωστό σύνθημα του Τσε «Ηasta la victoria siempre».
Τη νύχτα μετά το δημοψήφισμα, ο Βαρουφάκης είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τον οποίο προέτρεψε ή να τον ενεργοποιήσει ξανά ή να τον αντικαστήσει.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τσίπρας τού πρότεινε το υπουργείο Οικονομίας. Εκείνος το αρνήθηκε, το επόμενο πρωί, υποβάλλοντας την παραίτησή του. Επιστρέφοντας στο γραφείο του για να μαζέψει τα πράγματά του, παρατήρησε πως η παραίτησή του ανέβασε την αξία του ευρώ. «Είμαι πρότυπο σταθερότητας», είπε.
Κοίταξε το κινητό του και είπε: «Τώρα μπορώ να σβήσω το κινητό του Σόιμπλε».