ΕΚΤ: Οι πρώτες χώρες που μπήκαν στο ευρώ έχουν αποκλίνει
Οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης είχαν σημαντικά κέρδη, αλλά ορισμένες από τις πρώτες χώρες που υιοθέτησαν το ευρώ προσκολλήθηκαν στα αδύναμα θεσμικά τους πλαίσια, κάτι που τις κατέστησε ευάλωτες σε σοκ, υποστηρίζει η ΕΚΤ.
«Η πρόοδος προς την πραγματική σύγκλιση μεταξύ των 12 χωρών που αποτέλεσαν την Ευρωζώνη τα πρώτα χρόνια είναι απογοητευτική», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αρκετές χώρες της Ευρωζώνης - μεταξύ τους η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ελλάδα - υπήχθησαν σε προγράμματα στήριξης από τότε που ξεκίνησε η κρίση χρέους στην Ευρώπη, με την Αθήνα να φθάνει στο χείλος της εξόδου από το ευρώ νωρίτερα αυτό το μήνα.
«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις απόκλισης ανάμεσα στις χώρες που υιοθέτησαν από νωρίς το ευρώ, δεδομένου ότι στο διάστημα των 15 ετών μια σειρά χωρών με σχετικά χαμηλά εισοδήματα διατήρησαν (Ισπανία και Πορτογαλία) ή ακόμη αύξησαν (Ελλάδα) την εισοδηματική απόκλισή τους σε σχέση με το μέσο όρο», σημειώνει η ΕΚΤ στο οικονομικό της δελτίο.
«Επιπλέον, η Ιταλία, που ήταν αρχικά χώρα με υψηλότερο εισόδημα, κατέγραψε τη χειρότερη επίδοση, γεγονός που υποδηλώνει την ουσιαστική απόκλισή της από την ομάδα υψηλού εισοδήματος», προστίθεται.
Η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι οι πρώτες χώρες που υιοθέτησαν το ευρώ σταμάτησαν νωρίς τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, με αποτέλεσμα οι οικονομίες τους να μην μπορούν να στηρίξουν την αύξηση της παραγωγικότητας, ενώ η έλλειψη αποτελεσματικού ανταγωνισμού συνέβαλε στη μη ορθολογική κατανομή των κεφαλαίων.
Επιπλέον, η απότομη πτώση των πραγματικών επιτοκίων ευνόησε την υπερβολική πιστωτική επέκταση, αυξάνοντας τη ζήτηση και εδραιώνοντας εσφαλμένες προσδοκίες για τα μελλοντικά εισοδήματα.
Αντιθέτως, οι χώρες που υιοθέτησαν αργότερα το ευρώ, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Σλοβακία, έχουν καταγράψει τον υψηλότερο βαθμό σύγκλισης ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., σημειώνει η ΕΚΤ.