«Μαύρη Δευτέρα» για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ιστορικό χαμηλό καταγράφηκε σήμερα Δευτέρα 3 Αυγούστου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας μετά από πέντε εβδομάδες.

ΚΡΑΧ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ – Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ ΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1987

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 668,06 μονάδες σημειώνοντας πτώση 16,23%.

«Καθίζηση» σημειώθηκε στον κλάδο των Τραπεζών όπου ο δείκτης παρέμεινε στο - 30% και έκλεισε στις 461,63 μονάδες.

Συνολικά, πρόκειται για την πιο μεγάλη πτώση που έχει σημειωθεί ποτέ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, από τις 7 Δεκεμβρίου 1987 ( τότε η πτώση ήταν στο -15,03%).

Τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν η Παρασκευή 26 Ιουνίου με την αγορά να κλείνει με κέρδη 2,03% και την εβδομάδα με άνοδο 16,03%, προεξοφλώντας τότε την επίτευξη συμφωνία.

Από εκείνη την ημέρα και μετά "πάγωσαν" κεφάλαια ύψους 49 δισ. ευρώ, όση είναι η χρηματιστηριακή αξία των ελληνικών μετοχών με βάση το κλείσιμο της 26ης Ιουνίου.

Η αξία των συναλλαγών σήμερα Δευτέρα 3 Αυγούστου, ανήλθε στα 67,660 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 16,37%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 16,03%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Attica Bank -30,00%, Πειραιώς -30,00%, Εθνική -30,00%, J&P Αβαξ -30,00% και Ελλάκτωρ -29,95%.

Το χρονικό

Το χρηματιστήριο άνοιξε με απώλεια -22,8% , ωστόσο στη συνέχεια υπήρξε περιορισμός των αρχικών απωλειών.

Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Σ. Λαζαρίδης μιλώντας στο Bloomberg, χαρακτήρισε αναμενόμενη τη σημερινή πτώση των τιμών των μετοχών μετά από πέντε εβδομάδες αργίας, ενώ τόνισε ότι το ζητούμενο είναι η εξισορρόπηση της αγοράς αφού αφομοιώσει το όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο μήνα.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 13:50 είχε διαμορφωθεί στις 660,19 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 17,22%.

Ενδοσυνεδριακά έχει καταγράψει κατώτερη τιμή στις 615,08 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 22,88%.

Στις 15:45 ο Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώθηκε στις 671,07 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 15,86%.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε χαμηλότερη τιμή στις 615,22 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 22,88%.

Σταϊκούρας: Υπάρχουν ευθύνες για τη σημερινή πτώση στο Χ.Α.

Ευθύνες στην κυβέρνηση για τη σημερινή πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιρρίπτει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε ανακοίνωσή του, επeσήμανε ότι η κυβερνητική ανευθυνότητα, οι διαρκείς παλινωδίες και ερασιτεχνισμοί, οι άστοχες δηλώσεις ακόμη και του ίδιου του Πρωθυπουργού για το τραπεζικό σύστημα και για συγκεκριμένες τράπεζες, τα επικίνδυνα παιχνίδια με plan Β και σχέδιο επιστροφής στη δραχμή, το κλείσιμο των τραπεζών και οι κεφαλαιακοί περιορισμοί εξαιτίας πράξεων και παραλείψεων της κυβέρνησης, οδήγησαν στη σημερινή κατάρρευση του Χρηματιστηρίου.

Γερμανικά ΜΜΕ - Καθίζηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με ενδιαφέρον τα γερμανικά ΜΜΕ ανέμεναν το άνοιγμα του ΧΑ και παρακολούθησαν έκτοτε σχεδόν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις.

Ήδη στο προοίμιο του ανοίγματος του Χρηματιστηρίου Αθηνών το πρωί, σχεδόν όλα τα γερμανικά μέσα αναφέρονταν στο ζήτημα με άρθρα, ρεπορτάζ, αναλύσεις, αλλά και ανταποκρίσεις από την ελληνική πρωτεύουσα.

Μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι γερμανικών ΜΜΕ: «Πτώση ρεκόρ στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Ξεπούλημα στην Αθήνα» (tagesschau.de) και «Στο 23% η πτώση του ΧΑ μετά από λουκέτο πέντε εβδομάδων (Spiegel Online).

Σύμφωνα με τους αναλυτές του γερμανικού ειδησεογραφικού τηλεοπτικού προγράμματος n-tv το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών αναβλήθηκε πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες. Η πτώση της τάξης του 23% με 30% αναμενόταν πάντως από τους περισσότερους ειδικούς. Λόγω του αναγκαστικού λουκέτου στα τέλη Ιουνίου οι κάτοχοι ελληνικών μετοχών δεν είχαν τη δυνατότητα να αντιδράσουν στις κακές ειδήσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Αρκετοί αναλυτές αμφισβητούν ωστόσο κατά πόσο το Χρηματιστήριο Αθηνών παρά τους περιορισμούς, λειτουργεί πλέον όπως όλα τα άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Την ίδια στιγμή κάνουν λόγο για περιορισμένο τζίρο και κινήσεις τις πρώτες ώρες επαναλειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Οι αναλυτές προτείνουν πάντως υπομονή, ενώ παράλληλα θεωρούν ότι χρειάζονται μερικές μέρες λειτουργίας για να εξαχθούν τα πρώτα αξιόπιστα συμπεράσματα.