Κόκκινα δάνεια: Στο «σφυρί» εν μία νυκτί οι περιουσίες των Ελλήνων
Πιέσεις από την τρόικα να εισπραχθούν από ιδιώτες
Το ζήτημα δεν είναι απλό, καθώς τα κόκκινα δάνεια φτάνουν τα 90 δισ. ευρώ και αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Από αυτά 50% αφορούν καταναλωτικά, 35% επιχειρηματικά και 29% στεγαστικά δάνεια.
Η κυβέρνηση θέλει να υπάρχει ένας ενδιάμεσος φορέας για την διαχείριση των κόκκινων δανείων αλλά οι δανειστές δεν θέλουν ούτε να το ακούσουν.
Επίσης, αυτό που ζητούν επίμονα είναι να πωλούνται τα κόκκινα δάνεια σε ξένα funds τα οποία θα αναλαμβάνουν την είσπραξη τους.
Σύμφωνα με τα "ΝΕΑ" οι δανειστές ζητούν:
- Τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων πρέπει να χωριστούν ανάλογα με το αν οι επιχειρήσεις είναι βιώσιμες ή όχι. Για τις βιώσιμες θα υπάρξει μια ρύθμιση βάση του Κώδικα Δεοντολογίας της ΤτΕ. Για τις επιχειρήσεις που θα κρίνονται μη βιώσιμες, θα πτωχεύουν και θα ρευστοποιούνται τα στοιχεία τους. Για τα δάνεια των ιδιωτών δεν έχει διαρρεύσει κάτι συγκεκριμένο.
- Έως το τέλος του χρόνου πρέπει να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (με αυτό τον τρόπο δεν θα γίνει κούρεμα καταθέσεων). Η τρόικα επιμένει ότι πρέπει να μπουν ιδιώτες στην ανακεφαλαιοποίηση και να ενισχυθεί η προοπτική επιστροφής τους στον ιδιωτικό τομέα.
- Διασφάλιση ότι θα είναι ανεξάρτητο το ΤΧΣ, δηλαδή η κυβέρνηση δεν θα εμπλέκεται στην διακυβέρνηση των τραπεζών.
Οι δανειστές ξεκαθαρίζουν ότι ενδιάμεσος φορέας στον οποίο θα μεταφέρονται όλα τα κόκκινα δάνεια δεν μπορεί να υπάρξει και αντιπροτείνουν η κάθε τράπεζα να μπορεί να διαχειρίζεται τα δικά της δάνεια.
Αν τελικά γίνει αυτό, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να πωλήσουν μέρος των δανείων σε ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες θα αναλάβουν την είσπραξη των δανείων με όποιο τρόπο μπορούν.
Όπως γίνεται αντιληπτό, οι περιουσίες των πολιτών θα βγαίνουν στο «σφυρί» μέσα σε μια νύχτα.