Κομισιόν: Οι τέσσερις πυλώνες της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του ελληνικού προγράμματος

Tο πακέτο των μεταρρυθμίσεων, το οποίο συμφωνήθηκε, θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να αντιμετωπίσει τις ανισορροπίες της, ούτως ώστε να επανέλθει σε βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κομισιόν: Οι τέσσερις πυλώνες της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του ελληνικού προγράμματος
6'

Σε σημερινή δήλωση για την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθυμίζει ότι στις 11 Αυγούστου επετεύχθη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για το νέο Μνημόνιο που θα συνοδεύει το τριετές δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), σημειώνοντας παράλληλα ότι η συμφωνία αυτή πρέπει να λάβει πολιτική έγκριση και να επικυρωθεί από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, καθώς επίσης και να υιοθετηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΜΣ.

Στη δήλωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα στην Αθήνα είχαν στόχο την επίτευξη συμφωνίας ενός «αξιόπιστου και συνολικού πακέτου μεταρρυθμίσεων», σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ συμμετείχε στην τεχνική ανάλυση και στο σχεδιασμό των προϋποθέσεων που θα συνοδεύουν το νέο ελληνικό πρόγραμμα από τον ΕΜΣ.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι οι προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν το πρόγραμμα, θα επικαιροποιούνται σε τριμηνιαία βάση, λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που θα συντελείται στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Στη δήλωσή της η Επιτροπή τονίζει ακόμα ότι η τεχνική συμφωνία που επετεύχθη στις 11 Αυγούστου συνάδει με τη δήλωση της Ευρωσυνόδου της 13ης Ιουλίου. Αναφέρεται ότι «η Επιτροπή, η ΕΚΤ, ο ΕΜΣ και το ΔΝΤ αναγνωρίζουν την πολύ καλή συνεργασία των ελληνικών αρχών κατά τη διάρκεια της αποστολής αξιολόγησης, καθιστώντας δυνατή τη συμφωνία μετά από αρκετούς μήνες διαπραγματεύσεων».

Εξάλλου, η Επιτροπή τονίζει ότι το πακέτο των μεταρρυθμίσεων το οποίο συμφωνήθηκε, θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να αντιμετωπίσει τις ανισορροπίες της, ούτως ώστε να την επανέλθει σε βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης. Παράλληλα, σημειώνεται ότι θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων που πλήττουν την ελληνική κοινωνία.

«Η αξιοπιστία της συμφωνίας ενισχύεται με ένα σημαντικό αριθμό εμπροσθοβαρών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση διαρθρωτικών προκλήσεων, όπως η συλλογή των εσόδων, το συνταξιοδοτικό και το σύστημα υγείας, ο ανταγωνισμός στην αγορά προϊόντων, επαγγελμάτων και στην αγορά ενέργειας, κάτι το οποίο δείχνει την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ομαλοποιήσει άμεσα την κατάσταση της οικονομίας» αναφέρει η δήλωση.

«Η εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας θα αποτελέσει τη βάση για τη βιώσιμη ανάκαμψη και οι πολιτικές της βασίζονται σε τέσσερις πυλώνες», τονίζει η Επιτροπή. Ειδικότερα, σημειώνεται ότι ο πρώτος πυλώνας αφορά την αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας.

Η Ελλάδα στοχεύει σε ένα μεσοπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ, το οποίο θα πρέπει να επιτευχθεί με τον συνδυασμό εμπροσθοβαρών παραμετρικών δημοσιονομικών μετρρυθμίσεων που θα στηρίζονται από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα επαρκή προστασία των ευάλωτων ομάδων, επισημαίνεται.

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού θα εξαλείψει τα αντικίνητρα στην εργασία και θα αντιμετωπίσει σημαντικές ανισορροπίες που απειλούν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, αναφέρεται και σημειώνεται ότι η νέα δημοσιονομική πορεία θα στηρίζεται σε στόχους πρωτογενους πλεονάσματος ύψους -0,25% του ΑΕΠ το 2015, 0,5% του ΑΕΠ το 2016, 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% τυ ΑΕΠ το 2018 και μετά.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Η Ελλάδα θα λάβει άμεσα επείγοντα βήματα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επιπλέον, η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2015, θα συμβάλλει στη σταθερότητα της κατάστασης του τραπεζικού τομέα. Αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα για την ενίσχυση της διακυβέρνησης του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και των τραπεζών.

Η Επιτροπή τονίζει ότι όλα αυτά, μαζί με άλλες πολιτικές που προβλέπονται στο νέο πρόγραμμα, αναμένεται να οδηγήσουν στην ομαλοποίηση της κατάστασης της ρευστότητας του τραπεζικού τομέα, επιτρέποντας ταυτόχρονα τη σταδιακή χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.

O τρίτος πυλώνας αφορά την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και τις επενδύσεις. Η Ελλάδα θα εφαρμόσει ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και στην αγορά προϊόντων (συμπεριλαμβανομένης της αγοράς ενέργειας) που δεν θα διασφαλίζει μόνο την πλήρη συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις, αλλά θα στοχεύει στην επίτευξη βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών.

Προβλέπεται ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και πολιτικές που θα στηρίξουν τις επενδύσεις.

Ο τέταρτος πυλώνας αφορά τον εκσυγχρονισμό του κράτους και της δημόσιας διοίκησης. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα στην παροχή ουσιαστικών δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών. Θα ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος, μεταξύ άλλων, με την εφαρμογή του πρόσφατα εκδοθέντος Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, καθώς και την ενίσχυση της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Επίσης, προβλέπονται μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας βασικών θεσμικών οργάνων, όπως π.χ. η διαχείριση των εσόδων και η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ).

Εξάλλου, η Επιτροπή τονίζει ότι οι συμφωνημένες στρατηγικές λαμβάνουν υπόψη την ανάγκη κοινωνικής δικαιοσύνης και σημειώνει ότι το βάρος της προσαρμογής πρέπει να βαρύνει όλα τα τμήματα της κοινωνίας, ανάλογα με τη δυνατότητά τους να πληρώσουν.

Όπως τονίζει, δίνεται προτεραιότητα σε δράσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης. Επίσης, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων έχουν στόχο την εξάλειψη ορισμένων ομάδων συμφερόντων, οι οποίες μέσω υψηλών τιμών υπονομεύουν τους καταναλωτές και βλάπτουν την ανταγωνιστικότητα.

Όσον αφορά το συνταξιοδοτικό, επισημαίνεται ότι επικεντρώνει σε μέτρα για την κατάργηση των απαλλαγών, παρέχοντας κίνητρα για τη συνέχιση της αγοράς εργασίας και όχι της πρόωρης συνταξιοδότησης.

Όσον αφορά την καταπολέμηση της μακροπρόθεσμης ανεργίας, οι ελληνικές αρχές, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, θα εφαρμόσουν μέτρα για την ενίσχυση της απασχόλησης με 50.000 θέσεις εργασίας.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει το σχεδιασμό του συστήματος πρόνοιας, έτσι ώστε να υπάρχει ένα πραγματικό κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να επωφεληθούν από την τεχνική βοήθεια διεθνών οργανισμών σχετικά με τα μέτρα για την παροχή πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη για όλους (συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων) και να αναπτύξουν ένα βασικό κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας με τη μορφή ενός Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Τέλος, επισημαίνεται ότι οι θεσμοί δεσμεύονται να συνεχίσουν να εργάζονται με τις ελληνικές αρχές σε όλους τους τομείς της συμφωνίας, ενώ θα παρέχουν τεχνική βοήθεια σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το πρόγραμμα.

Η συμμόρφωση με τις προϋποθέσεις του Μνημονίου θα ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, όπως προβλέπει το ‘Άρθρο 13(7) της Συνθήκης του ΕΜΣ.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή