Eurogroup: Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση - Επετεύχθη συμφωνία
Oι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν το νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, μετά από πέντε ώρες συνεδρίασης.
Το νέο δάνειο θα είναι συνολικού ύψους 86 δισ. ευρώ και διάρκειας τριών χρόνων, ενώ το Eurogroup έδωσε το πράσινο φως για την άμεση εκταμίευση 26 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα - ποσό που θα εκταμιευθεί σε δύο δόσεις.
Σε αυτό το σημείο ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα δάνεια της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχουν ορίζοντα ωρίμανσης που υπερβαίνει τα 32 χρόνια και επιτόκιο της τάξεως του 1%... Το δε ελληνικό χρέος ίσως καταστεί βιώσιμο με μέτρα που θα ληφθούν μετά την πρώτη αξιολόγηση... Οι καταθέσεις πάντως στις ελληνικές τράπεζες είναι διασφαλισμένες καθώς γλίτωσαν το κούρεμα.
Δείτε εδώ την επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup για τη συμφωνία στην Ελλάδα
Δείτε την ανακοίνωση του Eurogroup στα ελληνικά
Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ καλωσόρισε τη συμφωνία μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης, επαινώντας τις εμπλεκόμενες, στις διαπραγματεύσεις, πλευρές, για το ότι οι προσπάθειες μηνών καρποφόρησαν.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για "φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων" το οποίο αν υλοποιηθεί, θα βάλει την Ελλάδα εκ νέου σε ρυθμούς βιώσιμης ανάπτυξης.
Ο ίδιος τόνισε πως από το Σεπτέμβρη θα γίνουν τα απαραίτητα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών και η ανακεφαλαιοποίησή τους.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε, μεταξύ άλλων, πως η Ευρωπαϊκη Επιτροπή θα διαθέσει τεχνογνωσία, εμπειρογνωμοσύνη και βοήθεια 35 δισ. ευρώ, έως το 2020: "Είναι προς το συμφέρον μας να διασφαλίσουμε,ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη, πράγμα που θα δώσει στη χώρα τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά προβλήματα", σημείωσε.
Απ'την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε πως η πρώτη δόση θα είναι μεγάλη, 26 δισ.ευρώ προκειμένου να αποπληρωθούν οι δόσεις προς το ΔΝΤ και η επικείμενη προς την ΕΚΤ καθώς και τα ομόλογα και οι τόκοι προς το ΔΝΤ. "Από αυτά, θα υπάρξει ένα υπόλοιπο 3 δισ. ευρώ, που θα δοθούν αμέσως μετά. Ακόμη 10 δισ. θα διατηρούνται σε συγκεκριμένο λογαριασμό στο Λουξεμβούργο, που θα αφορούν τις τράπεζες", τόνισε ο κ. Ρένγκλινγκ.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, ο οποίος έπαιξε ρόλο εξισορροπητικό και διαμεσολαβητικό όταν η κατάσταση όδευε προς αδιέξοδο, τόνισε πως "χάθηκε πολύτιμος χρόνος, ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, ο Έλληνας πρωθουργός και τα κόμματα ανέλαβαν τις ευθύνες τους".
Εξερχόμενος του Eurogroup, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πως "οι διάφορες κοινωνικές ομάδες θα κρίνουν το κάτα πόσο καλή είναι αυτή η συμφωνία".
Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογράμμισε πως αναγνώρισε πως "στην Ελλάδα γίνεται σοβαρή προσπάθεια, να μπει η χώρα σε νέα τροχιά, αντεπεξερχόμενη στις οικονομικές ανάγκες", προειδοποίησε, ωστόσο, πως αυτό που διατίθεται είναι ένα μεγάλο ποσό και γι'αυτό χρειάζεται προσοχή.
Τη συμφωνία χαιρέτισε μέσω Twitter, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ που έγραψε: «Επετεύχθη συμφωνία. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αμετάκλητα μέλος της ζώνης του ευρώ».
Λίγο αργότερα, το Ελιζέ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καλωσόριζε τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.
Το χρονικό της... προαναγγελθείσας συμφωνίας
Οι οιωνοί ήταν καλοί πριν καν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup.
Οι εργασίες έγιναν σε πολύ καλό κλίμα, παρά τις ενστάσεις ορισμένων υπουργών για τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος.
Το Βερολίνο ήταν αποφασισμένο να μην τορπιλίσει κι αυτήν την προσπάθεια, εγκαταλείποντας γρήγορα τα σχέδια περί δανείου - γέφυρα και δίνοντας το "οκ" για την συμφωνία.
Θετικό ρόλο στο αποτέλεσμα έπαιξε η παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, η στάση του οποίου διευκόλυνε τη διαδικασία.