Αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης για 80.000 δημοσίους υπαλλήλους
Τι αλλάζει με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και έχει στόχο να αποφευχθεί η μαζική έξοδος δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων
Με την τροπολογία που συνόδευσε και ψηφίστηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής μαζί με την Συμφωνία για το Μνημόνιο 3 εναρμονίζονται με τον ιδιωτικό τομέα οι διατάξεις για τα όρια ηλικίας στο Δημόσιο που αφορούν τις ένοπλες δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας, το πυροσβεστικό σώμα, τους υπαλλήλους των ΟΤΑ καθώς και αυτούς των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Με τις διατάξεις που τίθενται σε εφαρμογή με τη δημοσίευση του 3ου Μνημονίου σε ΦΕΚ, προβλέπονται αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για περίπου 80.000 δημοσίους υπαλλήλους που είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, μπορούσαν δηλαδή έως το 2021 να βγουν στη σύνταξη νωρίτερα από το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.
Έτσι και στο Δημόσιο καθιερώνεται από την 1/1/2022 ως γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 67ο έτος της ηλικίας τους, ή το 62ο με συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης. Εξαιρούνται από αυτό (όχι από τις αυξήσεις των ενδιάμεσων ορίων) οι δικαστικοί και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι οποίοι αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία με τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας.
Αντίθετα, διατηρούν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν με τους όρους που ισχύουν και σήμερα, οι υπάλληλοι με άγαμο παιδί ανίκανο για εργασία και οι εργαζόμενοι σε επίπονα επαγγέλματα (υπάλληλοι στην καθαριότητα των δήμων, φυλακτικό προσωπικό των καταστημάτων κράτησης, καθώς και προσωπικό που φέρει ιδιαίτερα βαριές αναπηρίες).
Επίσης, εξαιρούνται όσοι έχουν μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου αυτού συμπληρώσει τα έτη ασφάλισης και το όριο ηλικίας που αποτελούν προϋπόθεση για την άμεση καταβολή ακέραιας της σύνταξής τους (κατοχυρωμένα δικαιώματα).