Eurogroup - Ντάισελμπλουμ: Διασφαλισμένες οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες

Το νέο δάνειο, συνολικού ύψους 86 δισ. ευρώ και διάρκειας τριών χρόνων, ενέκριναν, μετά από πέντε ώρες συνεδρίασης, οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης.

Αμέσως μετά το τέλος του Eurogroup o πρόεδρός του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μίλησε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε και έκανε λόγο για εποικοδομητική ατμόσφαιρα σε πολιτικό επίπεδο, επισημαίνοντας ότι υπήρξαν μεν διαφορές, αλλά επιλύθηκαν.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την επίτευξη τελικής συμφωνίας επί του νέου, τριετούς, προγράμματος για την ελληνική Οικονομία. «Μιας συμφωνίας», που όπως είπε, «μπορεί να οδηγήσει στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα και που εγγυάται τη σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, καθώς επίσης και τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες».

«Καλωσορίζουμε τη συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας, η οποία επιτρέψει στην οικονομία να επιστρέψει σε μία βιώσιμη ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ και σημείωσε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν επιδείξει προσήλωση.

Ο πρόεδρος του Eurogroup χαιρέτισε επίσης την ομαλοποίηση του τρόπου εργασίας των ελληνικών αρχών με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών, αλλά και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην ελληνική Βουλή για το νέο πρόγραμμα. «Πρόκειται για βήματα προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ευρωζώνης», ανέφερε.

Ο Ντάισελμπλουμ έκανε ακόμα λόγο για πολύ σημαντικά νομοθετικά βήματα τις τελευταίες ημέρες, που έχουν βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης.

«Καλωσορίζουμε τα μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα», πρόσθεσε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι διασφαλισμένες και το ύψος του προγράμματος θα φτάσει συνολικά τα 86 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των ελληνικών τραπεζών, ο Ντάισελμπλουμ αφού ανέφερε ότι θα ενισχυθούν άμεσα με 10 δισ. ευρώ σημείωσε ότι η πλήρης αξιολόγηση της πραγματικής τους κατάστασης θα γίνει το φθινόπωρο.

Ως τον Οκτώβριο, ανέφερε, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη δημιουργία του νέου οργανισμού που θα επιφορτιστεί με την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι στην ιδιοκτησία του θα περιέλθουν και οι ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες, οι οποίες ενδέχεται να χρειαστούν άλλα 15 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ποσό που τις αφορά ως τα 25 δισ. ευρώ.

Σε γενικές γραμμές ο Ολλανδός υπουργός ανέφερε ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα θα είναι ενισχυμένο και ότι ένα τμήμα των εσόδων του θα κατευθυνθεί προς την ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού τομέα. Ανέφερε επίσης ότι ως τον Οκτώβριο θα πρέπει να ληφθούν και σημαντικές αποφάσεις για το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα.

Σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, τόσο ο Ντάισελμπλουμ, όσο και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις ανέφεραν πως θα επανεξεταστεί μετά το πέρας της πρώτης αξιολόγησης της εφαρμογής του νέου προγράμματος από την Ελλάδα.

Σημείωσαν πάντως ότι τα δάνεια της Ελλάδας από την ευρωζώνη έχουν ορίζοντα ωρίμανσης που υπερβαίνει τα 32 χρόνια και επιτόκιο της τάξεως του 1%. Ανέφεραν, δε, ότι το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να συνεχίσει την αρωγή του προς την Ελλάδα, αλλά μετά τις αποφάσεις που θα λάβει η Ευρωζώνη το φθινόπωρο για το ελληνικό δημόσιο χρέος. Σημείωσαν ωστόσο ότι το ζήτημα της ονομαστικής μείωσης του ελληνικού χρέους δεν είναι υπό συζήτηση, ενώ επιβεβαίωσαν ότι στη σημερινή σύνοδο έλαβε μέρος, έστω εξ αποστάσεως και η Κριστίν Λαγκάρντ.

Σχετικές ειδήσεις