Συμφωνία: Το παρασκήνιο του Eurogroup και οι «μπηχτές» για Βαρουφάκη (video)
Ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα από αυτό των προηγούμενων Eurogroup, «μαρτυρούν» οι αποκαλυπτικές συνομιλίες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που διέρρευσαν από τη χθεσινή συνεδρίασή τους.
Για πρώτη φορά η ελληνική πλευρά «υποτάχθηκε» στην πλειονότητα των απαιτήσεων των δανειστών για σκληρά μέτρα, με αποτέλεσμα, αντί για… καχυποψία και επιφυλακτικότητα να αποσπάσει επιβράβευση και επιδοκιμασίες.
Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ του Μανώλη Σπινθουράκη για το Mega, μέχρι και ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δεν έχει πια απέναντί του τον Γιάνη Βαρουφάκη, έκανε λόγο για ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα, ενώ ζήτησε τρεις φορές το λόγο ώστε να εκφράσει τις παρατηρήσεις του για τους όρους του νέου μνημονίου.
Παράλληλα, η υποδοχή που επιφύλαξαν οι εταίροι στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, όταν ανακοίνωσε στη συνεδρίαση ότι η συμφωνία ψηφίστηκε από περισσότερο από τα 2/3 της ελληνικής βουλής ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική.
Το λόγο πήρε αμέσως μετά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας πως είναι «πολύ σημαντικό ότι τη συμφωνία ψήφισε και η αντιπολίτευση, η Δεξιά και το Κέντρο».
Από την άλλη, πιο επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Ισπανός υπουργός, Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος δεν παρέλειψε να σημειώσει πως ναι μεν η Βουλή ψήφισε, δεν ψήφισε όμως το 1/3 της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ξανά όμως η απάντηση από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ήταν άμεση και ξεκάθαρη: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ο πρωθυπουργός ελέγχει την κατάσταση», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πολλά… βαρύς Σόιμπλε, ο οποίος όσο απίστευτο και αν φαντάζει, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα στην Αθήνα. Κάτι που μάλλον θα πρέπει να «καθρεφτίζει» το μέγεθος των νέων μέτρων αφαίμαξης που θα κληθεί να πληρώσει (και πάλι) ο ελληνικός λαός.
«Είμαι πολύ ικανοποιημένος, μαθαίνω ότι οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα έγιναν σε πολύ καλό κλίμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, συμπληρώνοντας – με «καρφιά» ίσως προς τον προκάτοχο του Τσακαλώτου, Βαρουφάκη - πως «τώρα το κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό».
Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως ο Σόιμπλε πήρε το λόγο τρεις φορές, απαιτώντας λεπτομερή εξέταση των όρων του Μνημονίου, ενώ εστίασε σε τρία σημεία: Στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, να συσταθεί γρήγορα το Ταμείο για τις ιδιωτικοποιήσεις, στη λειτουργία του οποίου να έχουν λόγο και οι δανειστές, αλλά και στα «κόκκινα δάνεια», για τα οποία υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να διαχειριστεί η ελληνική κυβέρνηση.