Συρρικνώθηκε η ιαπωνική οικονομία το β’ τρίμηνο
Συρρικνωμένη εμφανίστηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2015 η οικονομική δραστηριότητα στην Ιαπωνία, ένα πισωγύρισμα για την κυβέρνηση του Σίνζο Άμπε, μετά από ένα καλό πρώτο τρίμηνο.
Από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) υποχώρησε κατά 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.
Η κατανάλωση των νοικοκυριών, που ανέρχεται περίπου στο 60% του ΑΕΠ, υποχώρησε κατά 0,8% έπειτα από αύξηση 0,4% που κατέγραψε στο πρώτο τρίμηνο. Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων κατέγραψαν πτώση 0,1% έπειτα από αύξηση 2,8% στο πρώτο τρίμηνο.
Η εξωτερική ζήτηση συνέβαλε από την πλευρά της αρνητικά στην αύξηση του ΑΕΠ (-0,3 της μονάδας), ενώ οι εξαγωγές ήταν κατά 4,4% μικρότερες εκείνων του πρώτου τριμήνου.
Οι αναλυτές που ρωτήθηκαν από τον όμιλο οικονομικής πληροφόρησης Nikkei ανέμεναν κατά μέσο όρο μία υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,5% το τρίμηνο. Σε ετήσιους ρυθμούς, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,6%, ενώ οι αναλυτές φοβούνταν ότι θα ήταν μεγαλύτερη (-1,9%).
Πρόκειται για την πρώτη υποχώρηση του ΑΕΠ από το τρίτο τρίμηνο του 2014. Τότε η Ιαπωνία είχε πέσει σε ύφεση, στον απόηχο μίας αύξησης του ΦΠΑ στις πωλήσεις.
Η χώρα ξαναβρήκε στη συνέχεια την ανάπτυξη, επιταχύνοντας μάλιστα τον ρυθμό της στις αρχές του έτους (+1,1% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με αναθεωρημένα στοιχεία), όμως η κατανάλωση των νοικοκυριών παρέμεινε αναιμική, ένδειξη μίας εύθραυστης ανάπτυξης.
Τα στοιχεία αυτά ασκούν πίεση στον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε ο οποίος προσπαθεί εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια να επανεκκινήσει την τρίτη οικονομική δύναμη στον κόσμο μέσω μίας πολιτικής που αποκαλείται «abenomics» και αποτελείται από τρεις άξονες (δημοσιονομική ευελιξία, νομισματική χαλάρωση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις).
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ), Χαρουχίκο Κουρόντα, θέλει ωστόσο να πιστεύει πως η μείωση του ΑΕΠ την άνοιξη είναι μόνο «προσωρινή» και προβλέπει μία ανάκαμψη για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ακίρα Αμάρι, προσέφερε σήμερα την ίδια ανάλυση επικαλούμενος συγκεκριμένους παράγοντες: μία μικρότερη ζήτηση εκ μέρους της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, την κακοκαιρία και έναν φόρο στα μικρά οχήματα που αποθάρρυνε τις αγορές.
Ο υπουργός απηύθυνε, εξάλλου, νέα έκκληση στις επιχειρήσεις να αυξήσουν τους μισθούς, κρίνοντας πως οι μισθολογικές αυξήσεις που δόθηκαν δεν ήταν αντίστοιχες με τα κέρδη-ρεκόρ που κατέγραψαν ως αποτέλεσμα του αδύναμου γεν.