Υπερψηφίστηκε από την Bundestag το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας
Εντύπωση προκαλεί ο μεγάλος αριθμός βουλευτών (46) που απείχαν της ψηφοφορίας, γεγονός πρωτόγνωρο για τόσο σημαντικές ψηφοφορίες στην Μπούντεσταγκ.
Πλήγμα για την Μέρκελ καθώς οι «αντάρτες» βουλευτές του CDU/CSU έφτασαν τους 63, παρά τις προσπάθειες της ίδιας της γερμανίδας Καγκελαρίου και στελεχών της κυβέρνησης να περιοριστούν οι διαρροές.
Η συζήτηση για την έγκριση του τρίτου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας υπό τον ESM και την εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ ξεκίνησε στις 10:00 (ώρα Ελλάδας) την Τετάρτη (19/08/2015).
Υπενθυμίζεται ότι στις δοκιμαστικές ψηφοφορίες της προηγουμένης, οι αντάρτες από CDU/CSU είχαν φτάσει τους 56 - δηλαδή στα ίδια επίπεδα με την ψηφοφορία του Ιουλίου, και όχι διπλάσιοι, όπως ήθελαν κάποιες αναφορές στο Βερολίνο.
Ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε στην ομιλία του στην Bundestag κάλεσε τους Γερμανούς βουλευτές να υπερψηφίσουν το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι από τη στιγμή που το ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε, ήδη, μεγάλο μέρος των προβλεπόμενων μέτρων, «θα ήταν ανεύθυνο να μη δώσουμε στην Ελλάδα τη δυνατότητα μίας νέας αρχής».
«Αν δεν δώσουμε αυτά τα χρήματα, η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να πάρει μπροστά», τόνισε ο κ. Σόιμπλε και υπογράμμισε ότι η εκταμίευση της βοήθειας θα γίνεται τμηματικά, με τη διαβεβαίωση της υλοποίησης των απαραίτητων δεσμεύσεων. Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι τελικά το ΔΝΤ θα αποφασίσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα και εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει συνεννόηση και σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Απέκλεισε, ωστόσο, εκ νέου το ενδεχόμενο «κουρέματος», αλλά έκανε λόγο για περιθώρια που αφορούν την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της «Αριστεράς», Γκρέγκορ Γκίζι, επέμεινε στη θέση του κόμματος να καταψηφίσει το πρόγραμμα, λέγοντας ότι δημιουργεί καινούρια χρέη προκειμένου να καλυφθούν τα παλιά.
Το νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα «για πρώτη φορά επενδύει στην αναμόρφωση του κράτους και της κοινωνίας και μόνο έτσι μπορεί η χώρα να βγει από την κρίση» υποστήριξε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Σοδιαλδημοκρατών (SPD), Τόμας Όπερμαν.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΚΟ των Πρασίνων, Άντον Χοφράιτερ, τόνισε ότι το «όχι» δεν θα έλυνε τα προβλήματακαι τάχθηκε υπέρ της έγκρισης του τρίτου πακέτου, τονίζοντας ότι μία έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη θα δημιουργούσε την ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.
O επικεφαλής της ΚΟ των Χριστιοανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών(CDU/CSU), Φόλκερ Κάουντερ, κατά την ομιλία του στη γερμανική Βουλή χαρακτήρισε το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα «καλό συμβιβασμό».
Από την πλευρά των Χριστιανοκοινωνιστών, η επικεφαλής των βουλευτών, Γκέρντα Χάσελφελντ, ανέφερε ότι στόχος του προγράμματος είναι η πρόσβαση στις αγορές. «Γι' αυτό δίδεται προσωρινή οικονομική βοήθεια» σημείωσε, ενώ σε ό,τι αφορά το χρέος δήλωσε ότι «μπορεί να γίνει συζήτηση για προθεσμίες και χρόνους αποπληρωμής, αλλά ονομαστικό κούρεμα χρέους δεν μπορεί να γίνει, ούτε νομικά, ούτε πολιτικά». «Δεν θέλουμε και δεν χρειαζόμαστε μία ένωση χρέους στην Ευρώπη», συνέχισε η κ. Χάσελφελντ, για να καταλήξει τονίζοντας ότι η Ευρώπη δεν επέτρεψε να την εκβιάσουν και ότι η εμπιστοσύνη που καταστράφηκε τους περασμένους μήνες πρέπει τώρα να ανακτηθεί.