Εγκρίθηκε το δάνειο από τον ESM

Άναψε το «πράσινο» φως για το νέο τριετές δάνειο προς την Ελλάδα το βράδυ της Τετάρτης 19 Αυγούστου.

Εγκρίθηκε και επίσημα το νέο δάνειο προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 86 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανακοίνωσε πρώτος μέσω Twitter πως η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ολοκληρώθηκε με θετικό τρόπο για την Ελλάδα και ότι έπεσαν οι υπογραφές για το νέο ελληνικό πρόγραμμα.

«Μόλις υπεγράφη το νέο Μνημόνιο Κατανόησης εκ μέρους της Κομισιόν και του Προέδρου, Γιούνκερ», έγραφε στην ανάρτηση του ο Ντομπρόβσκις.

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σε δεύτερο Tweet του ανέφερε ότι «οι ελληνικές αρχές έχουν μια ευκαιρία να αποκαταστήσουν την οικονομική σταθερότητα. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι αυτό που θα μετρήσει στο τέλος».

Η συμφωνία αυτή αποτελεί, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του EMS αμέσως μετά την σημερινή τηλεδιάσκεψη, τη δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα, ύψους έως 86 δισ. ευρώ, την οποία θα υπογράψουν ο γενικός διευθυντής του ΕΜS Κλάους Ρέγκλινγκ και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οι πόροι του ΕΜS θα χρησιμοποιηθούν «για δαπάνες του προϋπολογισμού, την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών και τη δημιουργία ταμειακού αποθεματικού, την εξυπηρέτηση του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», σημειώνεται στην ανακοίνωση. «Το ακριβές ποσό της χρηματοδοτικής βοήθειας από τον ΕΜΣ θα εξαρτηθεί από την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αναφορικά με την έκταση της συμμετοχής του στη χρηματοδότηση του προγράμματος», σημειώνει ο ΕΜΣ και προσθέτει: «Το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης θα εξαρτηθεί επίσης από την επιτυχία της Ελλάδας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που είναι σχεδιασμένες να διασφαλίσουν την επιστροφή της Ελλάδας στη χρηματοδότησή της από τις αγορές με λογικό κόστος, πριν τη λήξη του προγράμματος. Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις μπορεί να μειώσουν επιπρόσθετα το συνολικό ποσό της οικονομικής βοήθειας που θα χρειασθεί».

Το Συμβούλιο των Διοικητών του ΕΜΣ, που αποτελείται από τους 19 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, υιοθέτησε επίσης το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) με την Ελλάδα που εξειδικεύει τα μέτρα πολιτικές που συμφώνησε να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τα βασικά προβλήματα της οικονομίας.

Η συμφωνία για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας δίνει προοπτική στην ελληνική οικονομία και μια βάση για τη βιώσιμη ανάπτυξή της, δήλωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜS) Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΕΜS, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημείωσε από την πλευρά του ότι το πρόγραμμα θα επιτρέψει στην Ελλάδα να έχει την επιτυχία που είχαν και άλλες χώρες της Ευρωζώνης που ωφελήθηκαν από τη χρηματοδότηση του Μηχανισμού.

Η δήλωση του κ. Ντάισελμπλουμ έχει ως εξής: «Η συμφωνία αυτή προσφέρει προοπτική για την ελληνική οικονομία και τη βάση για βιώσιμη ανάπτυξη. Η ελληνική κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να εφαρμόσει το ευρείας έκτασης πακέτο μεταρρυθμίσεων με αποφασιστικότητα και θέληση και εμείς θα παρακολουθούμε στενά τη διαδικασία. Έχω δηλώσει και πριν ότι αυτό δεν θα είναι εύκολο. Είμαστε βέβαιοι ότι θα συναντήσουμε προβλήματα τα επόμενα έτη, αλλά έχω εμπιστοσύνη ότι θα μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε».

Ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε: «Το Συμβούλιο Διοικητών του ΕΜS ενέκρινε ένα πρόγραμμα που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αλλάξει την πορεία και να ακολουθήσει την επιτυχία άλλων χωρών της Ευρωζώνης που έχουν ωφεληθεί από τη στήριξη του ΕΜS και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το μνημόνιο κατανόησης περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις για τις συντάξεις και τη φορολογία που είναι αναγκαίες από καιρό, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, ένα ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και μέτρα σχεδιασμένα για να κάνουν πιο αποδοτική τη δημόσια διοίκηση. Ο ΕΜS θα κάνει αυτές τις μεταρρυθμίσεις δυνατές, διασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου με όρους που θα του δίνουν ευελιξία στον προϋπολογισμό, παρέχοντας επίσης αποθεματικό για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, ώστε να μπορεί αυτός να στηρίξει μία βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη».
Α.Χ.

Σχετικές ειδήσεις