Παγκόσμιο χρηματιστηριακό κραχ - Ξύπνησαν μνήμες Lehman Brothers
Βουτιά στο κενό σε Ασία και Ευρώπη – Πανικός στη Wall Street - Σε έκτακτα μέτρα στήριξης των κινεζικών μετοχών και της αγοράς δανείων προχωρούν οι αρχές της Κίνας
Οι μετοχές στην Ασία έκαναν βουτιά στο κενό τη Δευτέρα, με μια εντυπωσιακή πτώση 9% στον δείκτη Shanghai Composite, εξαιτίας των φόβων ότι τα προβλήματα της Κίνας είναι ακόμα μεγαλύτερα από αυτά που εκτιμήθηκαν αρχικά, ενώ περίπου 6 τρισ. δολ., χάθηκαν από την αξία των παγκόσμιων μετοχών, από τη στιγμή που η Κίνα υποτίμησε το γουάν.
Πάνω από 400 δισ. ευρώ εξανεμίστηκαν σήμερα στις ευρωαγορές, σε όρους χρηματιστηριακής αξίας, σε μία συνεδρίαση η οποία για πολλούς χαρακτηρίστηκε ανάλογη με εκείνη της κατάρρευσης της Lehman Brothers το Σεπτέμβριο του 2008.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε βουτιά 5,4% στις 341,81 μονάδες, στη χειρότερη μέρα από τον Δεκέμβριο του 2008. Ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στο -5,35%.
Ο γερμανικός DAX 30 σημείωσε βουτιά 4,7% διολισθαίνοντας στις 9.648,43 μονάδες, γνωρίζοντας τη χειρότερη μέρα από το Νοέμβριο του 2011. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε σε ποσοστό 4,7% στις 5.898,87 μονάδες, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από το Μάρτιο του 2009. Ο γαλλικός CAC-40 έχασε 5,4% στις 4.383,46 μονάδες καταγράφοντας τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από το Νοέμβριο του 2011.
Οι Αρχές της Κίνας προχώρησαν σε έκτακτα μέτρα στήριξης των κινεζικών μετοχών και της αγοράς δανείων, εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας διεθνώς για το εάν και κατά πόσον η ασιατική οικονομία θα μπορέσει να διατηρήσει την αναπτυξιακή της δυναμική.
Απογοητευτική η κατάσταση στο Χρηματιστήριο Αθηνών
«Μαύρη Δευτέρα», είχαμε και στο χρηματιστήριο της Αθήνας όπου χάθηκαν περί τα 2,5 δις. ευρω, καθώς ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 10,54% σε νέο χαμηλό 3ετίας.
Η ήδη επιβαρυμένη εικόνα του Χρηματιστηρίου της Αθήνας εξαιτίας της κατάστασης της εγχώριας οικονομίας σε συνδυασμό με την περαιτέρω αστάθεια λόγω των επικείμενων εκλογών, ήρθε να "κουμπώσει" πάνω σε μία μεγάλη διόρθωση των διεθνών αγορών, απόρροια της εξασθένισης της κινεζικής ατμομηχανής.
Επιπλέον οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στους οποίους έχουν υποβληθεί οι εγχώριοι επενδυτές δεν δίνουν τη δυνατότητα έστω και μερικής στήριξης της αγοράς.
Πανικός και στη Νέα Υόρκη
Με βαριές απώλειες άνω του 3% αλλά μακριά από τα χαμηλά της ημέρας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall Street με τους αγοραστές να κάνουν δειλά την επανεμφάνιση τους μετά την ακραία πτωτική υπερβολή στις αρχικές συναλλαγές.
Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε και το πετρέλαιο, με το συμβόλαιο του αργού να καταγράφει βουτιά 5,5% στη Νέα Υόρκη κλείνοντας στα 38,24 δολ. το βαρέλι Αυτή είναι η πρώτη φορά που κλείνει κάτω από τα 40 δολ. από το Φεβρουάριο του 2009.
Με την έναρξη των συναλλαγών ο βιομηχανικός Dow Jones βρέθηκε να χάνει πάνω από 1.000 μονάδες, Ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε βουτιά άνω του 8% μέσα σε ελάχιστα λεπτά από το άνοιγμα της αγοράς, ενώ ο S&P 500 βρέθηκε να καταγράφει βουτιά άνω του 5%.
Συνθήκες κραχ στις ασιατικές αγορές
Χάος επικράτησε στις αγορές της Ασίας τη Δευτέρα, με τα ετήσια κέρδη των κινεζικών μετοχών να εξανεμίζονται και τις απώλειες στους κυριότερους κινεζικούς δείκτες να ξεπερνούν το 8%.
Οι φόβοι για τις συνέπειες της επιβράδυνσης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, έχει προκαλέσει πανικό τόσο στους επενδυτές αλλά και στις οικονομίες που συνδέονται άμεσα με την κινεζική οικονομία.
Στην Αυστραλία, το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κίνας, οι μετοχές κατέγραψαν ισχυρές απώλειες με το δείκτη ASX 200 να κλείνει με απώλειες 3,73% ενώ στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei ολοκλήρωσε τις συναλλαγές 4,61% χαμηλότερα.
Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite διέγραψε όλα τα ετήσια κέρδη του σήμερα, με το selloff να φτάνει το 8,46% ενώ στο Xονγκ Κονγκ o δείκτης Hang Seng έκλεισε με απώλειες 5,23%.
Οι μόνες ελπίδες εναποθέτονται στις επόμενες κινήσεις του Πεκίνου ώστε να αποτρέψει μία μακροπρόθεσμη δραματική επιβράδυνση της οικονομίας.