Reuters: Πώς η ελληνική «περιπέτεια» αλλάζει το ΔΝΤ
Να αλλάξει τη στρατηγική του στο ελληνικό ζήτημα, υποχρεώθηκε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά το «ατύχημα» στη χώρα μας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters - Το κούρεμα του χρέους, αλλά και ο ρόλος της Κίνας, της Ινδίας και της Βραζιλίας.
«Πώς η περιπέτεια του ΔΝΤ στην Ελλάδα, αλλάζει το Ταμείο» τιτλοφορείται χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του πρακτορείου, στο οποίο «καθρεφτίζονται» οι αμφιβολίες - από την πρώτη κιόλας στιγμή - για τα σχέδια διάσωσης της Ελλάδας που ξεκίνησαν πριν από πέντε χρόνια.
«Η έρευνα αδημοσίευτων πρακτικών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ δείχνει ότι μία πλειοψηφία σχεδόν των διευθυντών του θεωρούσαν στις 9 Μαΐου του 2010 ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν θα ήταν αποτελεσματικό», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο επίμαχο άρθρο, βάσει του οποίου η μεγαλύτερη ανησυχία για το πρόγραμμα ήταν το γεγονός ότι δεν προβλεπόταν αναδιάρθρωση του χρέους.
«Ήταν απόλυτα σαφές , όχι σε όλους, αλλά στη μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών μας, ότι ήταν αναγκαία μια αναδιάρθρωση», υποστήριζε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΔΝΤ.
Από την άλλη ωστόσο, οι Ευρωπαίοι… έτρεμαν το ενδεχόμενο κατάρρευσης των ευρωπαϊκών τραπεζών που είχαν επωμιστεί το βάρος (;) των ελληνικών ομολόγων, υποστηρίζοντας με πάθος ότι μία αναδιάρθρωση του χρέους θα μετέδιδε τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας σε άλλα μέρη της Ευρωζώνης, παρακινώντας επίσης άλλες χώρες να ζητήσουν επίσης συμφωνίες για το χρέος τους.
«Το ΔΝΤ επιμένει τώρα ότι δεν θα συμμετάσχει στο τελευταίο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, αν η Ευρώπη δεν δεχθεί την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σε έκταση που έως τώρα η Ευρώπη απέρριπτε», σημειώνει το Reuters, την ίδια ώρα που ψηλόβαθμος οικονομολόγος του ΔΝΤ παραδέχθηκε πως το πρόγραμμα, αντικειμενικά, «γονάτισε» ακόμα περισσότερο την Ελλάδα. «Δανείζαμε μία χώρα που δεν είναι ήδη σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της», ανέφερε.
Πριν «σχεδιαστεί» άλλωστε το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, που τότε ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας υποστήριζε πως το Ταμείο δεν έπρεπε να συμμετέχει σε προγράμματα στην Ευρώπη, βασιζόμενη στην ελπίδα ότι οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να διαμορφώσουν ένα επαρκές πακέτο, ώστε να φανεί ότι η Ευρώπη μπορούσε να χειριστεί τα δικά της θέματα.
Όταν πάλι τον Φεβρουάριο του 2012 οριστικοποιήθηκε το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, συνοδευόμενο από το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας, η Λαγκάρντ, που είχε, πλέον, αναλάβει επικεφαλής του ΔΝΤ, εξέφρασε για μία ακόμη φορά τις ανησυχίες της. Ο τότε οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, Γκίκας Χαρδούβελης, είχε αναφέρει μάλιστα πως η Κριστίν Λαγκάρντ διεμήνυσε, προφητικά, προς τους Ευρωπαίους, ότι σε τρία χρόνια θα κληθούν να δώσουν και άλλα χρήματα.
Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ανέλαβε υπουργός Οικονομικών το καλοκαίρι του 2011, δήλωσε στο Reuters ότι το πρόβλημα ήταν πολιτικό. «Το ΔΝΤ και η Ευρώπη επέμεναν σε σκληρά μέτρα για να αποδείξουμε ότι ήμασταν έτοιμοι να πληρώσουμε το πολιτικό κόστος», ανέφερε.
Σε αυτό το σημείο πάντως αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα πάντα με το Reuters, oι περισσότεροι αξιωματούχοι του ΔΝΤ εξακολουθούν να φωτογραφίζουν την αποτυχία των διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων να εφαρμόσουν σωστά τις μεταρρυθμίσεις, ως έναν από τους λόγους της αναποτελεσματικότητας του προγράμματος της τρόικας.
«Οι Έλληνες από την άλλη πλευρά, χρεώνουν λάθη στο ΔΝΤ, την εμμονή σε μειώσεις μισθών και συντάξεων, αντί της επιμονής στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων», συμπληρώνει ο συντάκτης και καταλήγει:
«Το ΔΝΤ αναμένεται να συμμετάσχει σημαντικά στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά όχι πριν λάβει τη δέσμευση από την Ευρώπη ότι θα δοθεί στην Ελλάδα κάποια μορφή ελάφρυνσης του χρέους της.
Η εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ευρωζώνη έχει προκαλέσει, επίσης, μεγάλη συζήτηση για την κυριαρχία στο Ταμείο από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Η Λαγκάρντ αναμένεται να κερδίσει μία δεύτερη θητεία ως γενική διευθύντρια, αν την επιδιώξει, αλλά η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και άλλοι μέτοχοι επιδιώκουν να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στις αποφάσεις του ΔΝΤ. Αν το Ταμείο υπερεκτεθεί στο ευρωπαϊκό κατώφλι του, κάτι πρέπει να αλλάξει, υποστηρίζουν»…