Έρχεται «μοντέλο Χιλής» στο Ασφαλιστικό
Σαρωτικές ανατροπές στο ασφαλιστικό έρχονται αμέσως μετά τις εκλογές, καθώς οποία κυβέρνηση και αν εκλεγεί θα πρέπει να εφαρμόσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις.
Ανοίγει ο δρόμος στην ιδιωτική ασφάλιση
Το Newsbomb.gr είχε αποκαλύψει από τον περασμένο Ιούνιο το σχέδιο που ετοίμαζαν η απερχόμενη κυβέρνηση και οι δανειστές.
Το συγκεκριμένο σχέδιο θυμίζει σε μεγάλο βαθμό το περίφημο, και ακραίο σύμφωνα με ειδικούς, νεοφιλελεύθερο "Μοντέλο Χιλής".
Η βασική της κατευθυντήρια γραμμή προσιδιάζει στο μοντέλο των τριών πυλώνων, όπου εκτός της κρατικής συμμετοχής που θα εξαντλείται στην χρηματοδότηση της βασικής σύνταξης μέσω της φορολογίας, θα περιλαμβάνει ενσωμάτωση της επικουρικής (μειωμένης κατά πολύ λόγω και της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος) στην κύρια ασφάλιση.
Η σύνταξη θα είναι πλήρως ανταποδοτική (σαν ασφαλιστήριο συμβόλαιο) ωστόσο θα έχει "ταβάνι" στις αποδοχές τα 1.000 έως 1.200 ευρώ. Η πλήρης εξέλιξη του νέου μοντέλου εκτιμάται μετά το 2025, καθώς μετά το 2021 θα έχει καθιερωθεί με τα περίφημα προαπαιτούμενα της επικείμενης συμφωνία η συνταξιοδότηση στα 67 ή στα 62 με 40 χρόνια εργασίας.
Οι δανειστές επιμένουν πως το σημερινό Ασφαλιστικό Σύστημα «είναι υπό κατάρρευση» και επιπλέον «δεν μπορεί να συνεχίζει να βασίζεται κατά μεγάλο μέρος στην χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό».
Στα βήματα Σπράου και Τήνιου
Οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι το νέο ασφαλιστικό σύστημα θα προσιδιάζει σε μεγάλο βαθμό στην πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας που καθιερώθηκε σε χώρες της Λατινικής Αμερικής με προεξάρχουσα τη Χιλή πριν περίπου τρεις δεκαετίες, ενώ επιχειρήθηκε και μεταφέρθηκε μερικώς μετά την δεκαετία του 2000 σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες που επιχείρησαν μεταρρυθμίσεις των συνταξιοδοτικών τους συστημάτων.
Υπενθυμίζεται ότι την πρόταση για "μοντέλο Χιλής" στο Ασφαλιστικό σύστημα είχαν καταθέσει οι κ.κ. Σπράος και Τήνιος επί κυβέρνησης Σημίτη. Τότε απορρίφθηκε αφού ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και ακολούθησε η περίφημη μεταρρύθμιση Γιαννίτση που ...κατέρρευσε μετά την πρόβλεψη για μείωση των κατώτατων συντάξεων που μετατρέπονταν σε πλήρως ανταποδοτικές (δηλ. χωρίς το προνοιακό τμήμα).
Όλοι σε ένα Ταμείο
Η πλευρά των δανειστών πιέζει πάνω στο παλιό σενάριο της ενοποίησης επικουρικής και κύριας σύνταξης, το οποίο ουσιαστικά προβλέπει αναπλήρωση σε ποσοστό 70% του μισθού, δηλαδή φέρνει μείωση 10% στα σημερινά ποσά που ανεβάζουν το ποσοστό αναπλήρωσης στο 80% αν υπολογίσει κανείς ξεχωριστά κύρια και επικουρική σύνταξη.
Το σενάριο αυτό προβλέπει και ενοποίηση όλων των Ταμείων σε ένα με μεταβατικό στάδιο τριών ταμείων, των σημερινών ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ, ως το 2017.
Όσον αφορά το μίνιμουμ των συντάξεων που θα εγγυάται το κράτος, το ποσό θα υπολογίζεται με βάση το όριο της φτώχειας. Αυτό σημαίνει ότι με τα δεδομένα του 2014 μιλάμε για ένα ελάχιστο ποσό 380 ευρώ, όμως με τα σημερινά δεδομένα το ποσό αυτό μπορεί να πέσει ακόμη και στα 360 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι το ποσό της σύνταξης από κει και πάνω θα υπολογίζεται με βάση τις εισφορές του καθενός ξεχωριστά, οι οποίες μάλιστα θα υπολογίζονται στο σύνολο του εργασιακού βίου και όχι με βάση την καλύτερη πενταετία και έτσι αναμένονται και νέες μειώσεις στα ποσά των συντάξεων.
Σάλος με το «σχέδιο Κατρούγκαλου» για ανώτατη σύνταξη 600 ευρώ - Διαψεύδει ο πρώην υπουργός
Σενάριο «ελεύθερης πτώσης» όλων των συντάξεων, συμπεριλαμβανομένων των ήδη καταβαλλόμενων, με ανώτατο όριο τα 500-600 ευρώ, επεξεργάζεται η Επιτροπή Σοφών που έχει συστήσει ο πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει σήμερα (Τετάρτη) η Εφημερίδα των Συντακτών.
Βάσει όσων αναφέρει το άρθρο: «Μιλάμε ουσιαστικά για μία ενοποιημένη σύνταξη (επικουρική και κύρια) και βέβαια, αν τελικά νομοθετηθεί η πρόταση, θα αφορά όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο αυτούς που μελλοντικά θα συνταξιοδοτηθούν».
Το δημοσίευμα προκάλεσε σάλο αλλά και την άμεση διάψευση από πλευράς Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος το χαρακτήρισε «ψευδές και ανυπόστατο» κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε για το ζήτημα, σήμερα το μεσημέρι, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για «προεκλογική προβοκάτσια» και «μονταζιέρες» ενώ υπογράμμισε ότι θα ήταν «τρελός όποιος πρότεινε στους Έλληνες ενιαία ανώτατη σύνταξη 600 ευρώ».
«Το μνημόνιο προβλέπει ενοποίηση των Ταμείων μέχρι τον Δεκέμβριο για αυτό τον λόγο συγκροτήσαμε την επιτροπή για να μην δώσουμε τμηματικές απαντήσεις», συνέχισε ο κύριος Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε σχέδιο μέσα σε αυτό το πλαίσιο μέχρι τον Οκτώβριο».
Υπογράμμισε πάντως ότι «η επιτροπή είναι ένα πλοίο που το έχω αφήσει να φύγει από το λιμάνι. Δεν ελέγχεται πλέον από εμένα».
Και σημείωσε για το συνταξιοδοτικό: «Η δική μου η δέσμευση είναι ότι δεν θα γίνουν πια άλλες οριζόντιες μειώσεις των συντάξεων που προβλέπει το μνημόνιο.»
Περαιτέρω ο κύριος Κατρούγκαλος χαρακτήρισε ως "ατυχές περιστατικό" το δημοσίευμα, το οποίο, όπως είπε «δεν συνδέει με την Εφημερίδα των Συντακτών, ένα έντυπο αρχών».
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του τέως υπουργού, η εθνική σύνταξη θα είναι ίδια για όλους, θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και πάνω σε αυτήν θα προστίθεται η κύρια σύνταξη, που θα είναι συνάρτηση των εισφορών και του εργασιακού βίου του κάθε εργαζόμενου. «Το δημοσίευμα αναφέρεται ακριβώς στα αντίθετα πράγματα», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.
«Στην Ελλάδα οι συνταξιούχοι δεν συντηρούν μονάχα τον εαυτό τους, αλλά τα άνεργα παιδιά τους και εγγόνια τους. Για μας είναι ένα μεγάλο στοίχημα να μπορέσουμε να συγκροτήσουμε μια εθνική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος» τόνισε ο τέως υπουργός Εργασίας.