Η απάντηση Νοβότνι στον Ντράγκι για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη
Συγκεκριμένα είπε πως δεν είναι σαφές αν θα χρειαστούν νέα μέτρα από την ΕΚΤ για να στηριχθεί η ανάκαμψη ξεκαθαρίζοντας ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα εφαρμοστεί σύμφωνα με τον σχεδιασμό.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ίσως εισέλθει σε αρνητικό έδαφος τους επόμενους μήνες αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εμμείνει σε μια "πολιτική με σταθερά χαρακτηριστικά", δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
«Είναι πολύ πιθανόν, εμείς στην ευρωζώνη, να βρεθούμε τον επόμενο μήνα ή τους επόμενους μήνες σε αρνητικό έδαφος μια ή δυο φορές» είπε ο Νοβότνι σε δημοσιογράφους σε οικονομικό συνέδριο, λέγοντας ότι αυτό θα είναι αποτέλεσμα των χαμηλών τιμών πετρελαίου και ενέργειας.
«Η κεντρική τράπεζα έχει μεσοπρόθεσμο προσανατολισμό, το οποίο σημαίνει ότι δεν αντιδρούμε σε κάθε μικρή αλλαγή».
Χθες, η ΕΚΤ αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό, προειδοποιώντας για πιθανές περαιτέρω δυσκολίες από την Κίνα και ανοίγοντας το δρόμο για την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
«Φυσικά υπάρχει ένας αριθμός θεωρητικών δυνατοτήτων να δοθεί επιπρόσθετη ώθηση, είτε σε όρους χρονικής διάρκειας του προγράμματος ή του ύψους του», είπε αναφερόμενος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι θεωρητικά θα μπορούσαν να αγοραστούν διαφορετικοί τίτλοι.
«Είναι ξεκάθαρο ότι φυσικά και υπάρχουν όρια στην αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής» πρόσθεσε.
Ο Νοβότνι είπε ότι ρόλο θα πρέπει να διαδραματίσουν και οι περισσότερο ευέλικτες δημοσιονομικές πολιτικές, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να μην εξαναγκαστούν χώρες όπως η Ισπανία να μειώσουν το έλλειμμά τους πολύ απότομα προκειμένου να μη θέσουν σε κίνδυνο τις διαδικασίες αναδιάρθρωσής τους.
«Είναι λογικό σε αυτή την οικονομική κατάσταση να δούμε κάποια μακροοικονομική ευελιξία σε ό,τι αφορά το σύμφωνο σταθερότητας» είπε.
Μ. Ντράγκι
Η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα συνεχισθεί, αλλά με βραδύτερο ρυθμό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Η ΕΚΤ αναθεώρησε την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2015 στο 1,4% από 1,5% που προέβλεπε τον Ιούνιο, και ο κ. Ντράγκι απέδωσε την εξέλιξη αυτή στην επιβράδυνση των οικονομιών των αναδυόμενων αγορών και ιδιαίτερα της Κίνας. Για το 2016 και το 2017 προβλέπονται ρυθμοί ανάπτυξης 1,7% και 1,8%, αντίστοιχα.
Ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, κυρίως λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Πρόσθεσε, όμως, ότι δεν βλέπει κίνδυνο αποπληθωρισμού, αν και μπορεί να υπάρξουν μήνες που ο πληθωρισμός θα είναι αρνητικός, αλλά αυτό θα αποτελεί μία μεταβατική φάση, καθώς από το τέλος του έτους αναμένεται σταδιακή άνοδος του πληθωρισμού. Σε μέσα επίπεδα για το 2015, η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 0,1%, για να αυξηθεί στο 1,1% το 2016 και το 1,7% το 2017.
Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι οι προοπτικές για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά τα μέσα Αυγούστου (όταν ολοκληρώθηκαν οι προβλέψεις της ΕΚΤ). «Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα έκτοτε αποτελούν καθοδικό κίνδυνο για τις ίδιες τις προβλέψεις. Οι καθοδικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί και τα προβλήματα των αναδυόμενων οικονομιών είναι απίθανο να αντιστραφούν γρήγορα», σημείωσε. «...Συνεπώς, οι χαμηλότερες τιμές των πρώτων υλών, το ισχυρότερο ευρώ, ένας κάπως χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης έχουν αυξήσει τον κίνδυνο για τη διαδρομή προς τον στόχο 2% για τον πληθωρισμό», πρόσθεσε.
Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι η ατελής νομισματική ένωση της Ευρώπης αποτελεί πηγή αστάθειας. Δεν συζητήθηκε σήμερα, είπε, αλλαγή στο ρυθμό ή τη διάρκεια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (αγοράς κρατικών ομολόγων) και επανέλαβε ότι αυτό θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο του 2016, αλλά πρόσθεσε ότι θα παραταθεί, αν κριθεί απαραίτητο. Στο σημείο αυτό τόνισε τη βούληση, την ετοιμότητα και την ικανότητα της ΕΚΤ να δράσει, αν αυτό χρειασθεί.