Χαλάρωση των capital controls και νέο πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια
Το συμπέρασμα που προέκυψε από τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε καλό κλίμα και κράτησε 1,5 ώρα, είναι ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να συμμετάσχουν στις νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, καθώς οι τράπεζες δεν είναι σκόπιμο να κρατικοποιηθούν, ενώ όπως τόνισε υψηλόβαθμο στέλεχος της ΤτΕ «δεν εξετάζεται αύξηση του ορίου αναλήψεων των 420 ευρώ την εβδομάδα επειδή τα 1800 ευρώ το μήνα υπερβαίνουν το μέσο μισθό και παράλληλα γίνονται και διατραπεζικές συναλλαγές».
Παράλληλα, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συγχώνευσης των ελληνικών συστημικών τραπεζών.
Σύμφωνα πάντα με το ανώτατο αυτό στέλεχος, συμφωνήθηκε επίσης να συσταθεί ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή στελεχών από την Τράπεζα της Ελλάδος, το υπουργείο Οικονομικών και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η οποία θα επεξεργαστεί το νέο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, προκειμένου να αποτελέσει τη βάση για τις οριστικές αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει η επόμενη κυβέρνηση.
Ήδη, δε, προχωρά με γρήγορο ρυθμό ο έλεγχος των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η φάση αξιολόγησης του Ενεργητικού τους (Asset Quality Review) προκειμένου να ακολουθήσουν τα stress tests.
Επιπλέον μέχρι τέλος Οκτωβρίου η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων.
Όσον αφορά, τέλος, στους περιορισμούς που έχουν τεθεί στην κίνηση κεφαλαίων προτεραιότητα δίνεται στη διευκόλυνση των εισαγωγών. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι μέσα στον Αύγουστο εγκρίθηκαν χρηματοδοτήσεις οι οποίες αντιστοιχούσαν στο 80% περίπου των εισαγωγών που είχαν πραγματοποιηθεί τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.
Αναλυτικά, για την ανακεφαλαιοποίηση συμφωνήθηκε ότι:
- Τον Σεπτέμβριο θα τελειώσουν οι έλεγχοι χαρτοφυλακίου AQR στις τράπεζες
- Τον Οκτώβριο θα γίνουν τα στρες-τεστ
- Τον Νοέμβριο θα πρέπει να τοποθετηθούν οι ιδιώτες στις τράπεζες
- Η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τέλος Δεκεμβρίου
Για να θεωρηθεί ωστόσο πετυχημένη η ανακεφαλαιοποίηση – για την οποία έχουν προβλεφθεί έως και 25 δισ. ευρώ από το νέο δάνειο – τόσο το υπουργείο Οικονομικών, όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος θέτουν 5 συγκεκριμένους στόχους-προϋποθέσεις:
1. Να αποκλειστεί κάθε είδους bail-in και «κούρεμα», κάτι το οποίο ήδη εξασφαλίστηκε
2. Να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση
3. Να παραμείνουν ιδιωτικές οι τράπεζες και να μην γίνουν δημόσιες
4. Να επιλυθεί το ζήτημα των κόκκινων δανείων για να φανούν και οι ανάγκες στους ισολογισμούς των τραπεζών. Αυτό πρέπει να συμβεί μέχρι τον Οκτώβριο, με βάση κανόνες για το πώς θα αντιμετωπίζεται κάθε δάνειο, ανάλογα με την προέλευσή του (επιχειρηματικό, στεγαστικό κλπ). Άρα θα έχουμε τότε και τις πρώτες λεπτομέρειες για το ποια δάνεια θα θεωρούνται βιώσιμα ή όχι, ποια πρέπει να διαγραφούν κ.λ.π.
5. Να αρχίσουν οι τράπεζες να δίνουν ξανά ρευστότητα στην αγορά.