Έρχεται γερό «ψαλίδι» στα πρόστιμα
Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου
Τα ληξιπρόθεσμα μαζί με τα ανείσπρακτα πρόστιμα έχουν ξεπεράσει τα 80 δισ. ευρώ.
Το «κυνήγι» των προστίμων, μάλιστα, επιβαρύνει το έργο των φορολογικών αρχών περισσότερο και από την είσπραξη των φόρων. Τα πρόστιμα, όπως αυτά των 1.000-2.500 ευρώ για κάθε μία απόδειξη που δεν κόπηκε, καθιερώθηκαν με το νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, στις αρχές του 2014 και σήμερα μεγάλο μέρος των οφειλών, περίπου το 38%, προέρχεται από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και μένουν απλήρωτα.
Πλέον, όμως, οι εκπρόσωποι των δανειστών είναι έτοιμοι να "κουρέψουν" για δεύτερη φορά τα πρόστιμα της εφορίας, με στόχο να γίνουν περισσότερο ρεαλιστικά και κυρίως εισπράξιμα, γιατί διαπιστώθηκε... ότι από αυτά που επιβάλλονται εισπράττεται μόλις το 0,47% αυτών.
Την εβδομάδα που πέρασε ξεκίνησαν οι συζητήσεις για νέο "κούρεμα" προστίμων ανάμεσα στα στελέχη της τεχνικής βοήθειας των δανειστών και τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείο Οικονομικών.
Τα πρόστιμα που από 1.000 έως 2.500 ευρώ μειώθηκαν αρχικά την άνοιξη του 2014 , εν μέσω αντιδράσεων, σε 250 έως 500 ευρώ, τώρα είναι κοντά σε νέο "ψαλίδισμα".
Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται εντός των επομένων ημερών, ενώ ο εξορθολογισμός των προστίμων εντός Σεπτεμβρίου αποτελεί μνημονιακή δέσμευση.
Τα πρόστιμα σήμερα:
Οι ισχύουσες διατάξεις, σήμερα, προβλέπουν πρόστιμα για καθεμία από τις παρακάτω παραβάσεις, εφόσον υπέχει αντίστοιχη υποχρέωση από τον Κώδικα ή τη φορολογική νομοθεσία που αναφέρεται στο πεδίο εφαρμογής του:
α) δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα ή υποβάλλει ελλιπή δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα, ή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει φορολογική υποχρέωση καταβολής φόρου,
β) δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση,
γ) δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα δήλωση παρακράτησης φόρου,
δ) δεν ανταποκριθεί σε αίτημα της Φορολογικής Διοίκησης για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων,
ε) δεν συνεργαστεί στη διάρκεια φορολογικού ελέγχου,
στ) δεν γνωστοποιήσει στη Φορολογική Διοίκηση τον διορισμό του φορολογικού εκπροσώπου του,
ζ) δεν προβαίνει σε εγγραφή στο φορολογικό μητρώο, ή εγγράφεται στο φορολογικό μητρώο περισσότερες φορές,
η) δεν συμμορφώνεται με κάθε υποχρέωση σχετική με την τήρηση βιβλίων, όπως ορίζονται στο Άρθρο 13 του Κώδικα.
θ) δεν εκδίδει ή εκδίδει ανακριβώς αποδείξεις λιανικής πώλησης ή επαγγελματικά στοιχεία.
2. Τα πρόστιμα για τις παραβάσεις που αναφέρονται καθορίζονται ως εξής:
α) εκατό (100) ευρώ, σε περίπτωση μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής σχετικά με την περίπτωση α' της παραγράφου 1,
β) εκατό (100) ευρώ, για κάθε παράβαση των περιπτώσεων β', γ' και δ', της παραγράφου 1 που ο φορολογούμενος δεν είναι υπόχρεος τήρησης λογιστικών βιβλίων,
γ) διακόσια πενήντα (250) ευρώ, για κάθε παράβαση των περιπτώσεων β', γ', δ', στ' και θ' της παραγράφου 1, με ανώτατο όριο το ποσό ύψους τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, στην περίπτωση της μη έκδοσης ή έκδοσης ανακριβών φορολογικών στοιχείων, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα και
δ) πεντακόσια (500) ευρώ, για κάθε παράβαση των περιπτώσεων β', γ', δ', στ' και θ' της παραγράφου 1, με ανώτατο όριο το ποσό ύψους τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, στην περίπτωση της μη έκδοσης ή έκδοσης ανακριβών φορολογικών στοιχείων, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.
ε) δύο χιλιάδες πεντακόσια (2.500) ευρώ στις περιπτώσεις ε' και ζ' και η'. Δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΦΠΑ ή δήλωσης παρακρατούμενου φόρου, εφόσον η σχετική αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.
3. Σε περίπτωση διαπίστωσης, στο πλαίσιο ελέγχου, εκ νέου διάπραξης της ίδιας παράβασης, εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, τα σύμφωνα με τον κώδικα πρόστιμα επιβάλλονται στο διπλάσιο και, στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης, στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος προστίμου.