Ποια νησιά χάνουν το μειωμένο ΦΠΑ από την 1η Οκτωβρίου

Τέλος στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ που ισχύει σήμερα σε νησιά του Αιγαίου φέρνει το νέο Μνημόνιο από την 1η Οκτωβρίου.

Η κατάργηση της έκπτωσης 30% στους συντελεστές ΦΠΑ έχει ψηφιστεί με συντριπτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία από την προηγούμενη Βουλή και η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να την εφαρμόσει άμεσα.

Έτσι, με τις διατάξεις του ν. 4336/2015 προβλέπεται την 1η Οκτώβρη η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ των νησιών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και των νησιών του Αιγαίου Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο.

Οι συντελεστές 5%, 9% και 16% οι οποίοι θα ισχύουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου σε πολλά νησιά του Αιγαίου, θα αυξηθούν την επομένη ημέρα σε 6,5%, 13% και 23%, όπως ισχύει στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Η κατάργηση του ΦΠΑ για τη δεύτερη ομάδα νησιών θα ακολουθήσει την 1η Ιουνίου 2016 και η ολοκλήρωση της κατάργησης των εξαιρέσεων έρχεται με την τρίτη ομάδα νησιών την 1η Ιανουαρίου 2017.

Το Μνημόνιο προβλέπει πως τα υπαγόμενα στις παραπάνω ομάδες νησιά θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση. Ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης έχει ήδη καταρτίσει τη σχετική απόφαση την οποία ωστόσο θα υπογράψει η νέα κυβέρνηση.

Σχετικές ειδήσεις