Κονστάνσιο: Το σενάριο Grexit «δεν ήταν ποτέ πραγματικό»

Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κρίση κλόνισε την εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, το ενδεχόμενο αποπομπής της Ελλάδας από το ευρώ δεν ήταν «ποτέ πραγματικό», διότι δεν θα ήταν νόμιμο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Βίτορ Κονστάνσιο.

Κονστάνσιο: Το σενάριο Grexit «δεν ήταν ποτέ πραγματικό»
2'

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ τόνισε, μεταξύ άλλων, πως η νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου θα πρέπει να τηρήσει τη συμφωνία διάσωσης των 85 δισ. ευρώ.

Τόνισε μάλιστα πως, αν το πρόγραμμα παραμείνει σε καλό δρόμο, η χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων μπορεί να μην είναι μακριά. «Έχουν μπει οι βάσεις για τη σταδιακή χαλάρωση των capital controls», δήλωσε ο Κονστάνσιο. «Θα αρθούν όπως και στην Κύπρο.»

Αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος, είπε ότι δεν θα πρέπει να εξετάζεται με απλά ποσοστά και εκτίμησε ότι οι απόψεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), θα συγκλίνουν όταν συζητηθεί η βιωσιμότητα του χρέους κατά την πρώτη αξιολόγηση.

«Τα κράτη-μέλη έχουν αρνηθεί ένα κούρεμα και ασφαλώς ελπίζω ότι δεν θα είναι απαραίτητο δεδομένων των αριθμών», πρόσθεσε ο Κονστάνσιο. «Όσο περισσότερο ψάχνει κανείς τους αριθμούς, τόσο περισσότερο φαίνεται να εξάγεται αυτό το συμπέρασμα.»

Περιθώρια για περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση

Ο Κοντάνσιο υποστήριξε επίσης ότι η ΕΚΤ έχει περιθώρια να αγοράσει περισσότερα ομόλογα, καθώς η ποσοτική χαλάρωσή της ήταν μικρή σε σύγκριση με αντίστοιχα προγράμματα σε άλλες χώρες.

Οι αγορές ομολόγων, που ξεκίνησαν τον Μάρτιο, βοήθησαν την Ευρώπη να ξεπεράσει την ελληνική και την κινεζική αναταραχή, αλλά ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ θα μπορούσε και πάλι να επιστρέψει σε αρνητικό έδαφος κατά τους προσεχείς μήνες, άρα η τράπεζα είναι έτοιμη να αυξήσει το μέγεθος, τη σύνθεση και τη διάρκεια του προγράμματος, αν χρειαστεί, υπογράμμισε ο Κονστάνσιο.

Απέρριψε δε την κριτική κάποιων ότι η ποσοτική χαλάρωση δεν αποδίδει, αναφέροντας τις βελτιωμένες προσδοκίες για τον πληθωρισμό, την αύξηση του τραπεζικού δανεισμού και τη μείωση του κόστους δανεισμού, παρά την αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ είπε επίσης ότι η τράπεζα θα πρέπει να παραβλέψει την αστάθεια στις αγορές ακόμη και αν αναταράξεις τους είναι τώρα εντονότερες από ό,τι στο παρελθόν.

«Η νομισματική πολιτική δεν αφορά τη ρύθμιση της μεταβλητότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές», είπε ο Κονστάνσιο και συμπλήρωσε: «Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να είναι ανεξάρτητες από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και να μην ακολουθούν όλες τις διακυμάνσεις τους».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή