Reuters: Σχέδιο για εξυπηρέτηση χρέους μέχρι 15% του ΑΕΠ
Με αυτόν τον τρόπο το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα συμβαδίζει με την πορεία της ανάπτυξης, καθώς εάν η ελληνική οικονομία παραμείνει σε ύφεση το κόστος θα μειώνεται, ενώ όταν επιστρέψει σε αναπτυξιακή πορεία, ανάλογη αύξηση θα έχει και το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους.
Όπως αναφέρει ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης, εάν η Αθήνα εφαρμόσει μέσα στο επόμενο δίμηνο τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ζητήσει οι πιστωτές, τότε η Ευρωζώνη είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε ορισμένες παραχωρήσεις – όπως αυτή που προαναφέρθηκε – προκειμένου να υπάρξει ένα είδος χαλάρωσης του χρέους.
«Είναι κάτι που έχει γίνει αποδεκτό. Υπάρχει η κοινή άποψη ότι έτσι θα πρέπει να κινηθούμε» υποστηρίζει ο αξιωματούχος στο Reuters.
Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2015 χρέος διαμορφώνονταν στα 301,5 δισ. ευρώ στα 168,8% του ΑΕΠ, από 177,1% που ήταν το 2014.
Πάντως μία άλλη ευρωπαϊκή πηγή υποστηρίζει ότι το όριο του 15% δεν έχει και τόσο μεγάλο νόημα για την Ελλάδα καθώς «δεν υπάρχει επέκταση της περιόδου χάριτος, είτε μείωση των επιτοκίων, είτε επέκταση του χρόνου αποπληρωμής, συνθήκες δηλαδή που θα διατηρήσουν σε πολύ χαμηλό επίπεδο το κόστος του χρέους, ίσως σε χαμηλότερο και από αυτό της Γερμανίας».
Σημειώνεται ότι το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους έφθασε στο 11% του ΑΕΠ φέτος και θα μειωθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια, αλλά θα ενισχυθεί μετά το 2023, όταν λήγει η περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή των δανείων που η Ελλάδα έχει λάβει από την Ευρωζώνη.
Προκειμένου να επιτευχθεί το όριο του 15% του ΑΕΠ θα πρέπει να υπάρξει επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, επιπλέον περίοδος χάριτος και μείωση επιτοκίων, αν και το τελευταίο θεωρείται μάλλον αδύνατον καθώς είναι, ήδη, αρκετά χαμηλά.
Παράλληλα ένας ακόμη Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτιμά ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει άρση της αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία και η χώρα θα μπορέσει σταδιακά να επιστρέψει στις αγορές, καθώς οι επενδυτές θα είναι νοιώσουν περισσότερο ασφαλείς για τις προοπτικές του ελληνικού χρέους αλλά και για τη δυνατότητα της χώρας να το αποπληρώσει.
Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι το 15% μπορεί να χαρακτηρισθεί ως αυθαίρετη εκτίμηση, αλλά όλα δείχνουν ότι μπορεί να επιτευχθεί.
«Το ΔΝΤ έχει τονίσει ότι ένα ποσοστό 15% του ΑΕΠ για την εξυπηρέτηση του χρέους είναι εντάξει και ότι σε αυτήν την περίπτωση ένα χρέος είναι βιώσιμο», είχε δηλώσει στις 15 Αυγούστου, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι «για την Ελλάδα γνωρίζουμε ότι το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα είναι χαμηλότερο από αυτό το ποσοστό, κοντά στο 10%, για τα επόμενα δέκα χρόνια. Κατόπιν θα αυξηθεί».
Πηγή:newmoney.gr