Κατρούγκαλος: Δεν θα κάνουμε τις συντάξεις φιλοδωρήματα
Όπως διευκρίνισε κατά την παράδοση και παραλαβή καθηκόντων στο υπουργείο Εργασίας: «Θα επιλεγούν ισοδύναμα, τα οποία δεν θα είναι νεοφιλελεύθερα και αντικοινωνικά».
Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες να συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Δευτέρα ενώ το σχετικό πόρισμα θα παραδοθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σε περίπου δέκα ημέρες.
Όπως έχει γίνει γνωστό, επεξεργάζεται τέσσερα βασικά σενάρια, με κοινό παρονομαστή τη δραστική ενοποίηση ταμείων, την εναρμόνιση εισφορών παροχών και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η λύση αναζητείται μεταξύ του μοντέλου που προβλέπει την αναπλήρωση μέσω της σύνταξης μέρους του μισθού - πιθανότατα κατά 50%- και πρόσθετη σύνταξη από τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης, και του μοντέλου που εφαρμόζεται στη Νέα Ζηλανδία.
Το μοντέλο της νέας Ζηλανδίας προβλέπει τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων μέσω της φορολογίας και την ενίσχυσή του με πρόσθετους πόρους, όπως οι πόροι που θα προκύψουν από την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας.
Ο κ. Κατρούγκαλος, χαρακτήρισε το ισχύον σύστημα «άνισο, κατακερματισμένο, και άδικο, κυρίως σε ό,τι αφορά τις κατώτατες συντάξεις που υπολογίζονται με διαφορετικό τρόπο και δεν καλύπτουν τις ανάγκες των δικαιούχων».
«Στο ΙΚΑ έχουμε 500 διαφορετικούς τρόπους υπολογισμού στη σύνταξη. Αυτό είναι ανισότητα, αυτό είναι αδικία και αυτό οδηγεί σε ένα μη βιώσιμο και κατακερματισμένο ασφαλιστικό σύστημα. Αυτό θα το αλλάξουμε» είπε ο υπουργός Εργασίας.
Εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται τις επόμενες μέρες και σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, καθώς εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η προετοιμασία κυβέρνησης-θεσμών για την έναρξη του διαλόγου σχετικά με τις αλλαγές στην αγορά εργασίας.
Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε σήμερα ότι στόχος του υπουργείου είναι να επαναφέρει την ασφάλεια στις εργασιακές σχέσεις και στον ιδιωτικό τομέα
Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, «ο τομέας των εργασιακών ήταν εκείνος που γνώρισε τη μεγαλύτερη λαίλαπα θεσμικών τάχα μεταρρυθμίσεων, που απορύθμισε τις εργασιακές σχέσεις, οδήγησε στην πλήρη ελαστικότητα, ουσιαστικά στο να καταστήσει δικαιώματα όπως το οκτάωρο και η σταθερότητα στις εργασιακές σχέσεις μακρινή ανάμνηση».
Το νέο Μνημόνιο προβλέπει μεταξύ άλλων, τη σύσταση επιτροπής ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, η οποία θα επανεξετάσει τα των ομαδικών απολύσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του πλαισίου απεργιακών κινητοποιήσεων.
Ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι μια θετική πρόβλεψη του νέου μνημονίου είναι «ότι δεν θέτει τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας απλώς διαιτητή της διαπραγμάτευσης καθεαυτής, αλλά ορίζει ότι πρέπει να νομοθετήσουμε σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές τακτικές».
Ο κ. Κατρούγκαλος προσέθεσε επίσης ότι θα είναι σημαντική η ανάμειξη και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις διαβουλεύσεις, υπενθυμίζοντας, ότι ο πρωθυπουργός έχει στείλει επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου ζητώντας αυτός ο θεσμός, ο πιο αντιπροσωπευτικός των ευρωπαίων πολιτών, να έχει τη γενική εποπτεία επί του συνόλου των διαπραγματεύσεων.
«Αν μείνει η συζήτηση να γίνει σε διμερές επίπεδο δεν έχουμε διαπραγματευτική ισχύ. Αν γίνει όμως ζήτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προφανώς τα πράγματα θα είναι διαφορετικά», κατέληξε.
Εξάλλου, στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η μετενέργεια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΕΕ), η οποία έληξε κανονικά το Δεκέμβριο του 2014 και παρατάθηκε για έξι μήνες με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας.
Έως σήμερα πάντως δεν έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης.