Η συζήτηση για το χρέος ξεκινά
Της Μαρίνας Πρωτοναταρίου
Η ελάφρυνση του χρέους προβλέπεται από τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών και με δεδομένο ότι βαίνει καλώς η αξιολόγηση του Νοεμβρίου η συζήτηση για το χρέος ξεκινά.
Στις συναντήσεις του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες επισήμως, στο τραπέζι βρίσκονται τα θέματα της έναρξης εφαρμογής του τρίτου Μνημονίου και της υλοποίησης των δεσμεύσεων που προκύπτουν για την Ελλάδα και ζητείται από την ελληνική πλευρά να μην χαθεί άλλος χρόνος και να εφαρμοστούν τα όσα έχουν συμφωνηθεί.
Ανεπισήμως, όμως, όπως αναφέρουν πηγές, συζητήθηκαν επίσης θέματα ρύθμισης του ελληνικού χρέους καθώς και του τρόπου εμπλοκής τους Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η συμφωνία για τα χρονοδιαγράμματα που πρέπει να τηρηθούν και το περιεχόμενο των νομοθετικών παρεμβάσεων βήμα προς βήμα, αλλά και των δημοσιονομικών στόχων που πρέπει να επιτευχθούν, προκειμένου να γίνουν οι εκταμιεύσεις των ποσών που έχει ζωτική ανάγκη η ελληνική οικονομία.
Χθες εξάλλου ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mάριο Ντράγκι, υπογράμμισε ότι «μονο αν εφαρμοστεί στο ακέραιο η συμφωνία του Ιουλίου, η οικονομία θα είναι σε θέση να αναπτυχθεί εκ νέου και να ωφεληθεί όλων των προνομίων από τη συμμετοχή της στο κοινό νόμισμα».
«Η ΕΚΤ συνέβαλε, στο μέτρο που της αναλογεί, προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Τι προβλέπει όμως για το χρέος αυτή η συμφωνία;
Στη μελέτη της Eurobank με τίτλο «Δημόσιο χρέος & στρατηγικές αναδιάρθρωσης», υπογραμμίζεται ότι οι παραδοχές που περιλαμβάνοται στη συμφωνία αποτελούν σαφή αποδοχή της αναγκαιότητας περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους που, όπως άλλωστε επισημαίνεται και στη νέα δανειακή σύμβαση, αναμένεται να συζητηθεί, κατόπιν της επιτυχούς ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος.
Οι παραδοχές αυτές είναι: ότι στο προηγούμενο πρόγραμμα προσαρμογής η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους εξασφαλιζόταν μέσω της προβλεπόμενης επίτευξης συγκεκριμένων στόχων για τον λόγο χρέους-ΑΕΠ (124% το 2020 και σημαντικά χαμηλότερος του 110% το 2022), στο νέο πρόγραμμα η βιωσιμότητα απαιτεί οι μέσες ετήσιες δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης να μην υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.
Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη επίσημη μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, «οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες προς το ΑΕΠ στο δυσμενές σενάριο εκτιμούνται κατά μέσο όρο γύρω στο 12% την περίοδο 2020-2030, ενώ αναμένεται να υπερβούν το όριο του 15% τις επόμενες δεκαετίες». Επίσης, σημειώνεται ότι, βάσει του νέου βασικού μακροοικονομικού σεναρίου, ο λόγος δημοσίου χρέους-ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει στο 200% περίπου το επόμενο έτος, παραμένοντας υψηλότερος του 120% την επόμενη 15ετία.
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις υψηλόβαθμων Ευρωπαίων αξιωματούχων, η δομή ενός νέου πακέτου ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αναμένεται, δυνητικά, να περιλαμβάνει περαιτέρω επιμήκυνση των μέσων χρόνων ωρίμανσης των ευρωπαϊκών δανείων που έλαβε η χώρα στο πλαίσιο των διαδοχικών προγραμμάτων προσαρμογής και περίοδο χάριτος στις αποπληρωμές τόκων και χρεολυσίων επί των δανείων αυτών. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις ανωτέρω δηλώσεις, το ενδεχόμενο απομείωσης της ονομαστικής αξίας των εν λόγω δανείων έχει είτε αποσιωπηθεί είτε παντελώς αποκλεισθεί.
Τέλος, σημειώνεται ότι η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αποτελεί την πιο σημαντική προϋπόθεση για τη σταθεροποίηση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας μεσοπρόθεσμα, καθώς: α) Για κάθε μία μονάδα αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ ο λόγος χρέους ΑΕΠ υποχωρεί κατά 2 μονάδες, (λαμβάνοντας υπ” όψιν το τρέχον επίπεδο του λόγου αυτού και θεωρώντας όλους τους άλλους παράγοντες σταθερούς) και β) απαιτείται μέσος ετήσιος ονομαστικός ρυθμός αύξησης 2,7% του ελληνικού ΑΕΠ την επόμενη 10ετία, για να αποτραπεί η αυτόματη άνοδος του λόγου χρέους-ΑΕΠ (φαινόμενο «χιονοστιβάδας»), θεωρώντας όλους τους άλλους παράγοντες σταθερούς.
Το «χρέος» της Ζωής
Την ίδια στιγμή που αναλυτές και υπουργοί απασχολούνται με τον τρόπος και το χρόνο που θα γίνει η αναδιάρθρωση του χρέους, η οριστική διαγραφή του συνεχίζει να απασχολεί τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Η ίδια ανέκαθεν υποστήριζε πως το ζήτημα της διαγραφής του χρέους αποτελεί μείζονα εθνική υποχρέωση για αυτό και προχώρησε σε συγκρότηση σχετικής κοινοβουλευτικής επιτροπής.
Το θέμα ανακινείται σήμερα για ένα πρόσθετο λόγο, καθώς πιστεύει ότι οι δημόσιες συνεδριάσεις και η παρουσίαση στοιχείων που εμφανίζουν το χρέος ως παράνομο ενοχλεί το Μέγαρο Μαξίμου και τη συνείδηση των πρώην πολιτικών της συντρόφων. Αυτό γιατί θεωρεί πως ο κ. Αλέξης Τσίπρας υπογράφοντας το τρίτο μνημόνιο εγκατέλειψε την διεκδίκηση ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους.
Σήμερα έχουν προγραμματιστεί δημόσιες συνεδριάσεις που θα μεταδοθούν από το Κανάλι της Βουλής (στις 12:00) ενώ την Παρασκευή (12:00) θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.
Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν πως στην συνεδρίαση της Πέμπτης θα παραστεί και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης για να εξηγήσει πως η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έφτασε στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου.