Αλεξιάδης: «Δεν θα υπάρχει επιβάρυνση για εισόδημα έως 12.000 ευρώ»
«Πρέπει να οριστικοποιηθεί το τι θα γίνει σε σχέση με το ΦΠΑ στα νησιά και να βγει η σχετική νομοθετική ρύθμιση ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν και οι επιχειρήσεις που θα πρέπει να τον εφαρμόσουν από την 1η του μήνα. Έχουμε ήδη καθυστερήσει λόγω της προεκλογικής περιόδου και δεν είναι ανοιχτή και η Βουλή, υπάρχουν κάποια νομοτεχνικά ζητήματα τα οποία θα αντιμετωπίσουμε, και θα υπάρχει σήμερα μάλλον αργά το απόγευμα ανακοίνωση σχετική με αυτό το ζήτημα» ανέφερε μιλώντας στα Παραπολιτικά.
Σε ερώτηση για το ποιά νησιά θα επιλεγούν στην πρώτη φάση, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: «Θα επιλέξουμε νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση και νησιά που δεν είναι στα σύνορα της χώρας... Δεν μπορεί να μπουν νησιά τα οποία αυτή την εποχή αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και λειτουργίας με τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές. Το υπουργείο Οικονομικών κινείται με ρεαλισμό και ευαισθησία και αυτό που θα βγάλουμε θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα».
Συμπλήρωσε, πάντως, πως «υπάρχει σαφέστατη διάταξη που λέει ότι το 2016 θα δοθεί δυνατότητα να επανεξετάσουμε τους συντελεστές ΦΠΑ, με μια προϋπόθεση: να έχουμε πιάσει φοροδιαφυγή πιο πάνω από τον στόχο» και τόνισε: «Επειδή αυτό είναι ένα προσωπικό στοίχημα και είναι και ένας στόχος για την κυβέρνηση να ξέρετε ότι θα πιάσουμε στόχο στη φοροδιαφυγή πολύ περισσότερο από αυτόν ο οποίος θα υπάρχει στον προϋπολογισμό».
Για τη φορολογία εισοδήματος και το αφορολόγητο, ο κ. Αλεξιάδης σχολίασε πως «αυτές τις μέρες υπάρχει μια μεγάλη έξαρση καταστροφολογίας... Δεν θα συμβούν τέτοια πράγματα στη φορολογία».
«Στη φορολογία το τι πρόκειται να συμβεί το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι σαφέστατα διατυπωμένο στη συμφωνία που ψηφίστηκε από την Βουλή στις 14/8. Είναι σαφέστατο το τι πρόκειται να γίνει, δεν θα βγάλουμε λαγούς από τα μανίκια, δεν θα κάνουμε τίποτα θεαματικό, δεν θα γίνει κάτι που θα καταστρέψει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις» σημείωσε και προσέθεσε ότι «πολλά δε από αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί, και θα γίνουν το επόμενο διάστημα, είναι σε θετική κατεύθυνση, δεν είναι όλα σε αρνητική κατεύθυνση».
Ανέφερε δε πως «για παράδειγμα, για πρώτη φορά το ελληνικό δημόσιο νομοθέτησε και θα προχωρήσει η διαγραφή ληξιπρόθεσμων χρεών πολιτών προς το δημόσιο. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό, βεβαίως για λίγες περιπτώσεις ακραίας φτώχειας και προβλημάτων κ.λπ., αλλά σκεφτείτε να μην είχαμε ούτε αυτό. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις ρυθμίσεων χρεών όπου μειώνονται τα επιτόκια». «Έχουμε βεβαίως και πολλά προβλήματα και αρνητικά σημεία αλλά έχουμε και αρκετά θετικά στοιχεία. Δεν θα καταστραφούμε το επόμενο διάστημα» τόνισε.
Δίνοντας το στίγμα του για τη φορολογία εισοδήματος είπε: «Σε ό,τι αφορά τη φορολογία στο εισόδημα θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε φορολογικό βάρος από χαμηλά και μεσαία εισοδήματα σε υψηλά εισοδήματα και περιουσίες -και υπάρχουν εργαλεία για να γίνει αυτό-, αλλά το επόμενο χρονικό διάστημα έχουμε μια δέσμη μέτρων, άμεσα πρέπει να λύσουμε τα θέματα του ΦΠΑ, αμέσως μετά πρέπει να λύσουμε το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση και αυτό είναι μια εκκρεμότητα που πρέπει να λυθεί».
Όταν ρωτήθηκε για τον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση και αν θα εφαρμοστεί είπε: «Θα αντιμετωπιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι κάτι το οποίο ήδη μελετούμε. Η δέσμευση όλων προεκλογικά ήταν ότι θα καταργηθεί -το τι θα γίνει τώρα από εκεί και πέρα δεν είναι μόνο δική μου αρμοδιότητα, είναι αρμοδιότητα και άλλων».
Ο κ. Αλεξιάδης είπε ακόμα ότι δεν θα υπάρχει επιβάρυνση για εισόδημα έως 12.000 ευρώ, «διότι και να επιβαρύνεις αυτά τα εισοδήματα δεν θα έχεις κάποιο αποτέλεσμα» και προσέθεσε: «Εδώ υπάρχει ο εξής κίνδυνος, αν πάμε και επιβαρύνουμε φορολογικά πολίτες και επιχειρήσεις σε υπέρμετρο βαθμό τα 80 δισ. περίπου ληξιπρόθεσμα που έχουμε αυτή τη στιγμή θα τα δούμε να μεγαλώνουνε, γιατί δεν μπορεί να πληρώσει ο κόσμος.
Το επόμενο διάστημα αυτό που έχουμε μπροστά μας, ως υπουργείο Οικονομικών, είναι να εισπράξουμε τις δόσεις από τις 100 δόσεις, να εισπράξουμε τις δόσεις από την φορολογία εισοδήματος, να εισπράξουμε τις δόσεις από τον ΕΝΦΙΑ, να εισπράξουμε τα τέλη κυκλοφορίας ε! δεν είμαστε τρελοί να πάμε να φορτώσουμε τον κόσμο με ένα σωρό φορολογίες και υπερβολικά ποσά και να μην μπορεί να πληρώσει κανένας τίποτα, γιατί τότε θα αποτύχει όλο το οικοδόμημα».
Είπε ακόμα ότι δεν υπάρχει στο γραφείο του εισήγηση για σκληρή φορολόγηση όσων έχουν εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ, ενώ για τη φορολογία των αυτοκινήτων είπε ότι σκέφτονται παρεμβάσεις για την επόμενη χρονιά για να γίνει το σύστημα πιο δίκαιο και πιο αναλογικό. «Γι' αυτή τη χρονιά θα έχουμε πολύ μικρές παρεμβάσεις, δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε πολλές παρεμβάσεις», είπε.