Αλλάζει δραματικά ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων!
Τέλος της ερχόμενης εβδομάδας το πόρισμα της Επιτροπής - Προβλήματα συνταγματικότητας για τις νέες μειώσεις των ήδη συνταξιούχων, επισημαίνουν γνώστες της Κοινωνικής Ασφάλισης.
ΕΝΙΑΙΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ, ΠΑΛΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΗΔΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ!
Μόνο δύο συνεδριάσεις απομένουν στην "επιτροπή σοφών" προκειμένου να καταθέσει την τελική της πρόταση για το Ασφαλιστικό, καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους δανειστές να προχωρήσει άμεσα στην μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και κυρίως να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις δαπάνες που καταβάλλει ο προϋπολογισμός στα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr η Επιτροπή θα καταθέσει την (πιθανότατα μία) πρόταση - πόρισμα για το Ασφαλιστικό το αργότερο μέχρι τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα διάλογος με συνδικάτα και κοινωνικούς φορείς.
Η βασικότερη πρόταση και φιλοσοφία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το νέο Ασφαλιστικό Σύστημα είναι η εφαρμογή ενιαίων κανόνων όχι μόνο για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους αλλά και για τους ήδη συνταξιούχους, με την "εισαγωγή στοιχείων μεγαλύτερης δικαιοσύνης και ανταποδοτικότητας εισφορών και συντάξεων".
Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης σημειώνουν ότι η εξίσωση αυτή, δηλαδή των όρων συνταξιοδότησης αλλά και των καταβαλλόμενων παροχών θα οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις συντάξεων, με το ποσοστό αναπλήρωσης να πέφτει από το 70% που είναι σήμερα, στο 50% με 55%. Ειδικά στον τομέα της αναπροσαρμογής των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, προκειμένου να γίνουν πιο αναλογικές οι καταβληθείσες εισφορές με τις καταβαλλόμενες παροχές, η επιτροπή εξετάζει όλες τις προτάσεις, υπό το πρίσμα και της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, τη συζήτηση σχεδόν μονοπώλησε το θέμα της απόφασης του ΣτΕ, καθώς η εφαρμογή της οδηγεί σε αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης σε περίπου 2 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που ανεβάζουν το κόστος στα 4 δισ. ευρώ.
Όπως ακόμα εκτιμούν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης υπό το πρίσμα της "ανταποδοτικότητας" η τακτική της κυβέρνησης αναπροσαρμόζεται και δεν θα περιοριστεί σε μειώσεις συντάξεων (από 1000 ή 1500 ευρώ και άνω). Αντιθέτως θα εστιαστεί κυρίως στην μετάθεση του τελικού λογαριασμού στους παλαιούς ασφαλισμένους. Πως θα επιτευχθεί αυτό;
Με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού για όλα τα έτη του εργασιακού βίου, αντί να προχωρήσει σε αύξηση των κρατήσεων για όλους τους συνταξιούχους, συμπεριλαμβανομένων και των ιδίων.
Από αυτόν τον σχεδιασμό πλήττονται ιδιαίτερα όσοι μπορούσαν να αποχωρήσουν τα προηγούμενα έτη και δεν το έπραξαν. Όλα δείχνουν ότι οι «καινούργιες» συντάξεις θα είναι κατά πολύ μειωμένες σε σχέση με τις παλαιές και κυρίως θα δημιουργηθούν συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων, με ορισμένους από αυτούς να έχουν ξεκινήσει από την ίδια αφετηρία αλλά να παίρνουν σύνταξη πολύ χαμηλότερη!