Σφοδρή επίθεση του ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ στην Παγκόσμια Τράπεζα

Ο ειδικός εισηγητής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την ακραία φτώχεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα Φίλιπ Άλστον κάλεσε σήμερα την Παγκόσμια Τράπεζα να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στα ανθρώπινα δικαιώματα στο αναπτυξιακό της έργο, κατηγορώντας τον διεθνή χρηματοπιστωτικό οργανισμό ότι κρύβεται πίσω από το απαρχαιωμένο καταστατικό του για να αποφύγει τις ευθύνες του.

Σφοδρή επίθεση του ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ στην Παγκόσμια Τράπεζα
2'

«Ουσιαστικά, η Παγκόσμια Τράπεζα είναι σήμερα μια ζώνη απαλλαγμένη από τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές που διέπουν τον τρόπο λειτουργίας της ειδικά, μεταχειρίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα περισσότερο σαν μολυσματική ασθένεια, παρά ως οικουμενικές αξίες και υποχρεώσεις», δήλωσε ο Άλστον.

Τα σχόλια αυτά του βετεράνου ανεξάρτητου επιτετραμμένου των Ηνωμένων Εθνών εμπεριέχονται σε μια έκθεση που πρόκειται να παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Το καταστατικό της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία εδρεύει στην Ουάσιγκτον, είχε καταρτιστεί το 1944 και περιλαμβάνει μια διάταξη σύμφωνα με την οποία η Τράπεζα και τα στελέχη της «δεν αναμιγνύονται στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις οποιουδήποτε κράτους μέλους» και λαμβάνουν υπόψη τους μόνο οικονομικούς παράγοντες.

Όμως η έκθεση του Άλστον υπογραμμίζει πως «η αναχρονιστική και αντιφατική ερμηνεία» αυτού του καταστατικού αποτελεί το μεγαλύτερο και εμπόδιο προκειμένου να προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στο έργο της Τράπεζας.

«Αυτό το καταστατικό είχε καταρτιστεί πριν από 70 και πλέον χρόνια, όταν δεν υπήρχε διεθνής κατάλογος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καμία συγκεκριμένη υποχρέωση βάσει διεθνών συνθηκών για τα κράτη, κανένας διεθνής θεσμός που να θέτει αυτά τα θέματα», τόνισε ο Άλστον.

Αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας δεν σχολίασαν την έκθεση. Στον ιστότοπό του, ο διεθνής θεσμός υπογραμμίζει: «Υπάρχει μια ολοένα αυξανόμενη συνειδητοποίηση της ανάγκης η Τράπεζα να λαμβάνει τα ανθρώπινα δικαιώματα υπόψη της πιο ρητά. Έχουν επιτευχθεί σημαντικοί πρόοδοι στον τρόπο σκέψης της Τράπεζας επί του θέματος και μια αυξανόμενη κατανόηση της σύνδεσης μεταξύ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανάπτυξης σε αρκετά επίπεδα».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή