Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ρυθμιστής τραπεζών και νέου υπερταμείου
Με την ψήφιση του νέου νόμου που θα διέπει τη λειτουργία του μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα οριστικοποιηθούν οι νέες αρμοδιότητές του, τόσο στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών όσο και τις υποχρεώσεις του στη διακυβέρνηση των τραπεζικών ιδρυμάτων.
Το ΤΧΣ θα ανοίξει η αγορά διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα ορίσει κανόνες αποτελεσματικότητας και αξιολόγησης των τραπεζών και να διαμορφώσει το πλαίσιο για την επίλυση του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των επιχειρήσεων.
Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016 το Ταμείο καλείται να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση των επιτροπών και των Διοικητικών Συμβουλίων των συστημικών τραπεζών, ώστε να εφαρμοστούν οι κανόνες και οι πρακτικές μιας αποτελεσματικής διακυβέρνησης.
Το ΤΧΣ εξάλλου θα συμμετέχει στο νέο υπερταμείο των 50 δισ. ευρώ από κοινού με το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ το νέο πλαίσιο είναι σε διαβούλευση με την Τράπεζα της Ελλάδας, το υπουργείο Οικονομικών και τους θεσμούς. Το Ταμείο θα προσλάβει και ανεξάρτητο σύμβουλο προκειμένου να εξασφαλίσει τεχνική βοήθεια και να ακολουθήσει τις βέλτιστες πρακτικές.
Στη σημερινή (30 Σεπτεμβρίου) συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος του ΤΧΣ κ. Γιώργος Μιχελής και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Άρης Ξενόφος ωστόσο δεν είπαν τίποτα για την...ταμπακιέρα, το ποσό των κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι τράπεζες αφού όπως εξήγησαν ακόμη η εποπτική Αρχή (SSM) δεν έχει καταλήξει και σήμερα κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει κάτι με βεβαιότητα. Ωστόσο κύριος στόχος του Ταμείου είναι να ταχθεί υπέρ μιας ανακεφαλαιοποίησης που δεν θα επιβαρύνει τόσο το χρέος και τον έλληνα φορολογούμενο, επιτρέποντας τη συμμετοχή περισσότερων ιδιωτών.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
Το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για τις τράπεζες ωστόσο είναι τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (NPL) που φτάνουν τα 100 δισ. και από την επίλυσή του εξαρτάται η ανάπτυξη του τραπεζικού συστήματος.Το ΤΧΣ σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας καλείται να αποτυπώσεις τις δυσκολίες που υπάρχουν ώστε να αναπτυχθεί μια δυναμική και ευέλικτη αγορά διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, να θέσει κριτήρια αποδοτικότητας στη διαχείριση των κόκκινων δανείων και να υιοθετήσει σχέδιο δράσης για τα κόκκινα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων. Όπως ειπώθηκε, 180 επιχειρήσεις διαθέτουν κόκκινα δάνεια.
Το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης
Ο νέος νόμος θα θέσει το γενικό πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης και θα ακολουθήσει υπουργική απόφαση που θα προσδιορίζει τις διαδικασίες. Ο νέος νόμος πρέπει θα είναι έτοιμος μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου και στα τέλη Οκτωβρίου θα έχει ανακοινωθεί από τον Επόπτη το αποτέλεσμα της αξιολόγησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ( των AQR και των Stress tests). Μέσα στο Νοέμβριο θα οριστικοποιηθεί το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης ώστε στα μέσα Δεκεμβρίου να έχουν ολοκληρωθεί και οι αυξήσεις Κεφαλαίου.
Σχετικά με τη συμμετοχή των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης στη διαδικασία του bail in, ο κ. Ξενόφος σημείωσε ότι στο βαθμό που οι ιδιώτες θα καλύψουν τα AQRs τότε τα senior ομόλογα δεν θα συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση.
Αντίθετα στο ακραίο σενάριο, όταν το ΤΧΣ θα κληθεί να βάλει χρήματα στις τράπεζες, τότε τα ομόλογα υψηλής διαβάθμισης θα υποστούν τη διαδικασία του bail in.