Πόσους θα «παγώσει» το επίδομα θέρμανσης;
Της Γεωργίας Λινάρδου
Τα Μερομήνια λένε πως τα κρύα θα ξεκινήσουν ουσιαστικά από τον Δεκέμβρη και μετά.
Το πετρέλαιο θέρμανσης αρχίζει επίσημα να πωλείται από τις 15 Οκτωβρίου. Το τι θα συμβεί με το επίδομα θέρμανσης αποτελεί, δυστυχώς, ακόμη έναν γρίφο.
Την περασμένη χρονιά μπορούσε να το πάρει ένας πολίτης με 40.000 οικογενειακό εισόδημα ή 43.000 για μονογονεϊκές οικογένειες (με συν 3.000 για κάθε παιδί) ή κάποιος που κατείχε 30.000 ευρώ ατομικό εισόδημα και φυσικά εκπληρούσε όλα τα υπόλοιπα κριτήρια.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) ζητούσε με επιστολή της στο υπουργείο Οικονομικών, αρχές Οκτωβρίου: Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο (από 230 ευρώ που ήταν κατά την προηγούμενη χειμερινή περίοδο) κτλ.
Τι θα γίνει τελικά;
Ως φαίνεται θα το αποφασίσει η… «μέγγενη» των δανειστών.
Συγκεκριμένα, αυτό που επιθυμεί-επιβάλλει το Μνημόνιο είναι να κοπεί το επίδομα θέρμανσης κατά 50%. Αυτό μπορεί να μεταφραστεί στην πράξη με δύο τρόπους: ή θα αυστηροποιηθούν τα κριτήρια για τους δικαιούχους και άρα θα το πάρουν λιγότεροι ή θα παραμείνουν οι ίδιοι δικαιούχοι και όσοι επιπλέον θα κάνουν αίτηση (θα κριθεί ποιοι το δικαιούνται), αλλά θα πάρουν λιγότερα χρήματα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα αυστηροποιηθούν τα κριτήρια επιλογής δικαιούχων, διότι το άλλο σενάριο όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς «δεν τους βγαίνει». Το σίγουρο πάντως είναι πως βρισκόμαστε στο παρά πέντε.
Για οτιδήποτε, θα αποφανθεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Στη βάση της υπάρχουν όλα τα απαραίτητα δεδομένα για το τελικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από αυτήν την αξιολόγηση και μετά την και την πολιτική απόφαση των ιθυνόντων, θα ανακοινωθούν και επισήμως τα φετινά κριτήρια για το ποιος δικαιούται και ποιος όχι επίδομα θέρμανσης. Σε λίγες ημέρες δηλαδή.
Αυτό που λέγεται στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης για τους δικαιούχους, είναι: «Μες την ατυχία τους, μπορεί να σταθούν και τυχεροί». Γιατί; Διότι αναμένεται η τιμή του πετρελαίου να κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα.
Ακόμη και αυτό το σενάριο, όμως, δεν αποτελεί πηγή αισιοδοξίας για χιλιάδες οικογένειες με μικρά παιδιά, με ανέργους ή κακοπληρωμένα μέλη. Όταν μια οικογένεια δε μπορεί να διαθέσει ούτε τα βασικά για το προς το ζην, δε μπορεί να παρακολουθήσει τον «κυβερνητικό δαίδαλο σκέψης» περί ισοδυνάμων κτλ. Αυτό που την απασχολεί είναι να μην της κόψουν –εκτός όλων των υπολοίπων- και την παροχή του επιδόματος θέρμανσης.
Όπως και να’ χει, μέχρι τις 15 του Οκτώβρη οπότε αναμένεται να ξεκινήσει επίσημα η διανομή πετρελαίου θέρμανσης, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να γνωστοποιήσει στους πολίτες αυτής της χώρας τα νέα κριτήρια για το αν δικαιούνται ή όχι επίδομα θέρμανσης.
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο εγκρίθηκαν με απόφαση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δ. Μάρδα 108,1 εκατομμύρια ευρώ για όσους δικαιούνται επίδομα θέρμανσης. Αυτό το ποσό έχει καταβληθεί σε 150.000 πολίτες οι οποίοι τηρούσαν τα κριτήρια. Ήταν για την τελευταία δόση της περιόδου 2014-2015. Επίσης, αρχές Οκτωβρίου γνωστοποιήθηκε από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών ότι το επίδομα θα κατατεθεί σε όσους έχουν κάνει «διασταυρωμένες» αγορές μέχρι και τις 23 του περασμένου Φεβρουαρίου.
Δηλαδή, μιλάμε για έναν «τρελό» κύκλο καθυστερήσεων, ανακοινώσεων, δεσμεύσεων, καταθέσεων, αιτήσεων κτλ. Ένας απλός πολίτης που απλά έχει ανάγκη από το επίδομα θέρμανσης γιατί είναι υποχρεωμένος να τα παρακολουθεί όλα αυτά;
Τι κάνουμε στην πράξη;
Όταν θέλουμε να κάνουμε αίτηση για επίδομα θέρμανσης είτε μπαίνουμε στην ιστοσελίδα: www.gsis.gr και συμπληρώνουμε τα απαραίτητα στοιχεία ή πηγαίνουμε οι ίδιοι σε ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και συμπληρώνουμε μία αίτηση. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι και στα ΚΕΠ αν κάνουμε αίτηση πάλι η αρμόδια υπηρεσία είναι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Οπότε μην περιμένετε έγκριση του αιτήματος ή απόρριψης του από τα ΚΕΠ.
Τα βασικά στοιχεία που θα σας ζητηθούν εάν είστε φυσικό πρόσωπο, είναι τα εξής:
-Ονοματεπώνυμο
-Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (στοιχεία για την κατοικία εάν είναι ενοικιαζόμενη ή ιδιόκτητη, πόσα τετραγωνικά είναι κτλ.)
-Αριθμός προστατευόμενων μελών
-Το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού να είναι στο όνομα του δικαιούχου (δηλαδή αυτού που υποβάλλει την αίτηση)
-Στοιχεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος πρώτης κατοικίας (από λογαριασμό της ΔΕΗ). Από τον ίδιο λογαριασμό θα πρέπει να προκύπτει και η διεύθυνση όπου μένετε.
-Στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο σταθερό και κινητό, email)
Πάντως, όχι μόνον στους καταναλωτές (δικαιούχους ή μη του επιδόματος θέρμανσης), αλλά και στους διανομείς πετρελαίου, επικρατεί σύγχυση.
Πού θα κλείσει ο γρίφος; Σε τιμές προ Μνημονίου για την αγορά του πετρελαίου θέρμανσης ή σε όσες διαμορφώνονται μετά; Ψιλά γράμματα...
Το συμπέρασμα είναι πως:
- Αυτός που το έπαιρνε πέρυσι, δεν είναι σίγουρο ότι θα το πάρει και φέτος.
- Αυτός που το έπαιρνε πέρυσι και θα το πάρει και φέτος, δεν είναι σίγουρο ότι θα πάρει τα ίδια χρήματα.
- Η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να απλοποιήσει τη διαδικασία. Αφού μιλάμε για φυσικά πρόσωπα, θα μπορούσε απλά και μόνον με μία απλή αίτηση και ίσως το εκκαθαριστικό της εφορίας να διακρίνει ποιοι το δικαιούνται και ποιοι όχι.
Ίδωμεν τα αποτελέσματα του... «χάους». Λίγα εικοσιτετράωρα απομένουν...