Eurogroup: Αυστηρά μηνύματα προς την Αθήνα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων
Ξεκάθαρο και αυστηρό μήνυμα για την πλήρη και άμεση εφαρμογή των δεσμεύσεων προς την Αθήνα έστειλε ο Μισέλ Σαπέν, πριν την έναρξη του σημερινού (5/10) Eurogroup στο Λουξεμβούργο, στο οποίο θα παρουσιαστούν τα μέτρα-φωτιά που θα κληθεί να εφαρμόσει άμεσα η νέα κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές - «Θέλουμε να δούμε αποφασιστικότητα» τόνισε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ – Ντάισελμπλουμ: Θα χρειαστούν και νέες μεταρρυθμίσεις - Μοσκοβισί: Η Ελλάδα θα «κριθεί» από την εφαρμογή του προγράμματος - Σόιμπλε: Οι συζητήσεις για το χρέος δεν πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα.
«Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις έναντι των πιστωτών της όσο το δυνατόν ταχύτερα, ώστε αυτοί να προχωρήσουν στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σαπέν και πρόσθεσε:
«Θα πάρουμε τη θερμοκρασία της νέας κυβέρνησης. Θέλουμε να δούμε την αποφασιστικότητά της να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του Ιουλίου και μέσα στο σωστό χρονικό πλαίσιο».
Αφού υπογράμμισε δε πως όσο ταχύτερα εφαρμοσθεί η συμφωνία, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουν οι πιστωτές να εξετάσουν το βάρος του χρέους, ο Σαπέν ξεκαθάρισε πως το βήμα αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, πριν μπορέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προσφέρει περαιτέρω χρηματοδότηση στην Ελλάδα.
Μοσκοβισί: Η Ελλάδα θα «κριθεί» από την εφαρμογή του προγράμματος
Από την πλευρά του, ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα εμφανίζεται αποφασισμένη να εφαρμόσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνηθεί, κάτι από το οποίο, όπως τόνισε, θα «κριθεί» η ελληνική κυβέρνηση.
Μιλώντας μάλιστα, στους δημοσιογράφους, διευκρίνισε πως σε συζητήσεις που είχε και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, φάνηκε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των εταίρων της.
Την ίδια στιγμή, εξέφρασε την άποψη ότι η ορθή εφαρμογή του προγράμματος (συμπεριλαμβανομένης και της απαραίτητης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών) είναι προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ευρωζώνης.
Παράλληλα, σημείωσε πως η Ε.Ε. και η Κομισιόν είναι έτοιμες να υποστηρίξουν την Ελλάδα στο πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι πρέπει να ανακάμψει όσον αφορά την ανάπτυξη και τη σταθερότητα.
«Πρέπει να αποφύγουμε περισσότερο "δράμα" όσον αφορά την Ελλάδα», κατέληξε.
Ντάισελμπλουμ: Πρέπει να σχεδιαστούν καινούριες μεταρρυθμίσεις
Για μεγάλο, δε, αριθμό νέων μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας, που πρέπει να σχεδιαστούν έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup πριν την έναρξη της συνεδρίασης, υπογραμμίζοντας επίσης πως πολλά μέτρα ακόμα από τα ήδη συμφωνηθέντα δεν έχουν εφαρμοστεί.
Όπως σημείωσε, είναι «στο συμφέρον της Ελλάδας να τα εφαρμόσει το συντομότερο, έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία τόσο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όσο και για την ελάφρυνση του χρέους». «Όμως για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται να έχει προηγηθεί πολλή δουλειά», κατέληξε ο Ντάισελμπλουμ.
Κάτι άλλωστε που τόνισε και στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα με τον Μισέλ Σαπέν.
Υπερασπίστηκε την Ελλάδα ο Σόιμπλε!
Ως εκ… θαύματος πάντως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κράτησε χαμηλούς τόνους, διευκρινίζοντας πάντως ότι οι όποιες συζητήσεις μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ για το χρέος δεν πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα.
Ερωτηθείς σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, κατά την άφιξή του στη συνεδρίαση, ο Σόιμπλε μέχρι και που... υπερασπίστηκε την Αθήνα υποστηρίζοντας ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για καθυστερήσεις εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος»!
Αφού τόνισε έτσι ότι «Δεν είναι αναγκαίο να γίνει ειδική συζήτηση για την Ελλάδα σήμερα. Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για καθυστερήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης», αναφορικά με το θέμα του χρέους και τυχόν έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ για το συγκεκριμένο ζήτημα, υποστήριξε ότι «αυτό θα συμβεί αργότερα, όχι αυτή τη στιγμή».
Προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού στο Eurogroup
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είναι το κυριάρχο θέμα του σημερινού Eurogroup, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει στους ομολόγους της τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης, επιχειρώντας να τους πείσει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εφαρμόσει πάνω από 61% των παρεμβάσεων της λίστας. Από την πλευρά τους, οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα αποτιμήσουν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, στο πλαίσιο του νέου ελληνικού προγράμματος.
Στο Eurogroup θα τεθεί επί τάπητος και η πρώτη λίστα των προαπαιτουμένων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα τις προσεχείς εβδομάδες, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ. Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ευρωπαίος αξιωματούχος, πρόκειται για έναν κατάλογο άνω των 40 μεταρρυθμίσεων o οποίος «έκλεισε» την περασμένη Παρασκευή στην Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG).
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, στο σημερινό Eurogroup δεν αποκλείεται να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα πρέπει να συμφωνηθεί, μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των δανειστών, η δεύτερη λίστα προαπαιτουμένων, η οποία συνδέεται με δόση ύψους 1 δισ. ευρώ και στην οποία περιλαμβάνεται ο μεγαλύτερος όγκος των μεταρρυθμίσεων που αφορούν τον τραπεζικό τομέα.
Σημειώνεται, τέλος, ότι προσχέδιο για προϋπολογισμό «εκτάκτου ανάγκης» για το 2016 και συνολικά έσοδα 50 δισ. εκ των οποίων περίπου 46 δισ. από τη φορολογία, είχε στις αποσκευές της για το Λουξεμβούργο η ελληνική αποστολή.
Το προσχέδιο ενσωματώνει όλα τα μέτρα του Μνημονίου για φέτος και το 2016 (2,5 + 5 δισ. ευρώ αντίστοιχα).
Αργότερα, θα ακολουθήσει και δεύτερη λίστα με μέτρα «φωτιά» σε φορολογία, ασφαλιστικό και εργασιακά. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αποτελούν τα βασικά προαπαιτούμενα για την εκταμίευση του τελευταίου 1 δισ. Ευρώ, αλλά κυρίως των 15 δισ. ευρώ τα οποία προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών που θα πρέπει έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.